eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

UPWr w międzynarodowym projekcie SusPlant

09.11.2022

Naukowcy biorący udział w projekcie zbadają nastawienie i preferencje konsumentów do innowacyjnych produktów żywnościowych, m. in. zamienników mięsa, w społeczeństwach krajów uczestniczących w projekcie tj. Szwecji, Polski, Litwy, Ukrainy i Mołdawii. Wspólnie podjęte działania mają na celu rozeznanie podejścia konsumentów do nowych produktów na rynku oraz ułatwienie komponowania zdrowej i zrównoważonej diety.

Jak smakują owady i czy wejdą na stałe do naszej diety?

07.11.2022

Owady są naszą przyszłością, ale nie jesteśmy na nią gotowi – w kolejnym podcaście z cyklu „Mamy zielone pojęcie” dr Paweł Migdał i dr Anna Żołnierczyk mówią nie tylko o tym, jak smakują owady, ale też dlaczego warto je jeść.

Studencie, daj sobie pomóc

25.10.2022

Centrum Wsparcia i Dostępności (CWiD) to pomoc psychologiczna, wsparcie osób ze szczególnymi potrzebami, a także doradztwo zawodowe.

Podcasty UPWr „Mamy zielone pojęcie”

24.10.2022

Naukowcy UPWr rozmawiają o problemach współczesnego świata: bezpieczeństwie energetycznym, wojnach o wodę czy zrównoważonych metodach produkcji żywności. UPWr rusza z podcastem „Mamy zielone pojęcie”, w którym głos zabierają eksperci i odwołują się do naukowo potwierdzonych faktów, a nie potocznych opinii.

Doktorant UPWr opracowuje nowe narzędzia dla inteligentnego rolnictwa

19.10.2022

Jasper Mbah, kameruński doktorant ze Szkoły Doktorskiej UPWr, zamierza w Polsce zdobyć wiedzę, której w przyszłości użyje do rozwiązywania problemów związanych z niekorzystnym dla upraw zagęszczeniem gleby, będącym częściowo odpowiedzialnym za kryzys żywnościowy w jego ojczyźnie.

Naukowcy UPWr w rankingu TOP 2 najbardziej wpływowych naukowców na świecie

14.10.2022

Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking najczęściej cytowanych naukowców na świecie. Wśród 200 tysięcy najbardziej wpływowych autorów publikacji naukowych znaleźli się przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Natalia Pietrzkowska finalistką Falling Walls Lab Warsaw

13.10.2022

Falling Walls to jedna z największych na świecie sieci integrujących ludzi z całego świata, zarówno z sektora akademickiego, pozarządowego, jak i biznesu. Jej celem jest poszukiwanie odpowiedzi na pytanie o to, które mury jeszcze muszą upaść, aby zapoczątkować pozytywne zmiany – społeczne, gospodarcze i technologiczne.

Koła naukowe rekrutują!

11.10.2022

Nowy rok akademicki oznacza nowe wyzwania i działania. A gdzie lepiej szukać naukowych przygód niż w studenckich kołach naukowych?

Zuzanna Czekaj przewodniczącą Komitetu ds. Edukacji Weterynaryjnej IVSA SCoVE

10.10.2022

Studentka piątego roku weterynarii na UPWr Zuzanna Czekaj została przewodniczącą międzynarodowego Komitetu do Spraw Edukacji Weterynaryjnej IVSA Standing Committee on Veterinary Education.

Prof. Alicja Kucharska: – Dereń to moja miłość

07.10.2022

Nowo mianowana profesor Alicja Kucharska o swojej naukowej miłości, czyli dereniu, którym zajmuje się już 18 lat i który ciągle dostarcza nowych pomysłów do badań naukowych.

Gra dla pierwszaków, czyli jak poznawać UPWr

05.10.2022

Gra terenowa dla studentów pierwszego roku i z Erasmusa – tak nowych studentów na Uniwersytecie Przyrodniczym przywitał Samorząd Studencki UPWr. Było zabawnie, okazało się, że wcale nie tak łatwo i w dodatku konieczna była dogrywka, żeby wyłonić zwycięzców.

Czy niektóre rasy psów znikną?

29.09.2022

W hodowlach psów rasowych pożądane są duże oczy, krótki nos i szeroka czaszka, co wiąże się z wyższą predyspozycją do występowania chorób układu oddechowego, urazów oczu czy chorób skóry. Czy powinniśmy więc zapomnieć o niektórych rasach? Etyka w rozrodzie psów i kotów była jednym z tematów XVI Kongresu „Problemy w rozrodzie małych zwierząt” współorganizowanego przez UPWr.

Pierwsza edycja Szkoły Letniej GATHERS na piątkę

27.09.2022

UPWr wraz z partnerami projektu GATHERS: Uniwersytetem Technicznym w Delft, Uniwersytetem Technicznym w Wiedniu i Uniwersytetem Rzymskim zorganizował Letnią Szkołę GATHERS w ramach programu Horyzont 2020.

Pojedynek mistrzów kuchni – oto finalistki

23.09.2022

Trzy studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zmierzą się w finale konkursu kulinarnego o nagrody JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Pojedynek mistrzów kuchni”. To Pola Blak, Agata Kurasiewicz i Justyna Owsianka.

Jakub Kuroń: – Do gotowania trzeba serca i odwagi

21.09.2022

Jakub Kuroń, gość VII Święta sera i wina, juror konkursu kulinarnego studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kucharz i smakosz mówi, co sądzi o schabowym, powołaniu do gotowania i o tym, czy istnieje coś takiego jak polska kuchnia.

Prof. Pusz: – Uczę patrzeć i widzieć

14.09.2022

Nowo mianowany profesor Wojciech Pusz o tym, jak zostaje się przyrodnikiem, dlaczego zakochał się w fitopatologii oraz grzybach mikroskopowych, czym zaskoczyły go sarny i o tym, z kim rozmawia w lesie i dlaczego ten najpiękniejszy to borealny.

Wykorzystanie pomp ciepła do suszenia – wszechstronna i zielona technologia

31.08.2022

Profesor Odilio Alves-Filho opowiada o historii suszenia, wszechstronnym wykorzystaniu pomp ciepła do suszenia oraz o tym, jak ważna dla środowiska jest ta technologia. Inicjator Nordic-Baltic Drying Conference i jeden z jej organizatorów będzie gościem czwartej edycji spotkania naukowców z Europy, ale też Ameryki i Azji.

Czym pasjonują się pracownicy UPWr?

16.08.2022

Ilu pracowników, tyle pasji – spośród ponad 1600 osób pracujących na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pięcioro postanowiło się swoimi podzielić. To prof. Jan Kapłon, dr Adam Luberański, Marta Nowicka, doktorant Jakub Pacoń i dr Kamil Abt.

Rekrutacja trwa! Ruszył trzeci nabór

09.08.2022

Od 1 sierpnia do 15 września trwa trzeci nabór na studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

UPWr ze statusem Uniwersytetu Europejskiego

01.08.2022

Decyzją Komisji Europejskiej międzynarodowe konsorcjum EU GREEN, do którego należy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otrzymało status Uniwersytetu Europejskiego. To dla naszej uczelni duży prestiż oraz szansa na umiędzynarodowienie kierunków studiów, współpracę naukową i wymianę doświadczeń w obszarze innowacji.

Nie trać gruntu pod nogami

27.07.2022

W ramach studiów związanych z rolnictwem, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje zarówno innowacyjne kierunki, takie jak agroinżynieria, jak i tradycyjne kierunki w nowoczesnej odsłonie, takie jak rolnictwo i ogrodnictwo.

  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 47

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png