eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Mamy nowy wydział

05.10.2023

Nowy rok akademicki 2023/2024 Uniwersytet Przyrodniczy rozpoczyna z nową jednostką. Wydziałem Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, którym kieruje prof. Beata Raszka. Funkcje prodziekanów objęli prof. Piotr Krajewski i dr hab. Renata Gubańska.

EU GREEN WP2 Staff Week i Students Council już w październiku na UPWr

28.09.2023

Już w październiku UPWr wystąpi w roli gospodarza spotkania przedstawicieli wszystkich krajów członkowskich sojuszu EU GREEN. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako lider pakietu roboczego WP2 – Model edukacyjny oparty na zrównoważonym rozwoju finalizuje przygotowania do Staff Weeku.

Studenci UPWr na szkole letniej w Chinach

12.09.2023

Dwoje studentów technologii żywności i żywienia człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wzięło udział w szkole letniej organizowanej przez Jiangnan University w Chinach.

Pożegnaliśmy prof. Filistowicza

06.09.2023

Był kreatywny, zaangażowany i odważnie szukał nowych rozwiązań. Prof. Andrzej Filistowicz był znaczącą postacią Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt nie tylko jako jego dziekan. Zmarł 26 sierpnia 2023 roku.

Staff week w ramach projektu INTERACT na Uniwersytecie Przyrodniczym

05.09.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu gości w tym tygodniu ponad trzydziestu naukowców i przedstawicieli dziesięciu ukraińskich uniwersytetów w ramach projektu INTERACT.

WAZZA „Ciepła”, czyli wspólna inicjatywa miasta i wrocławskich uczelni

04.08.2023

Studenci i naukowcy trzech wrocławskich uczelni projektują ogród społeczny dla seniorów. Wszystko dzięki finansom płynącym z miasta.

Badaczka UPWr odkryła nowy gatunek grzyba

03.08.2023

Colletotrichum acericola – to pierwszy gatunek grzyba odkryty we Wrocławiu. Znaleziony przypadkiem i bardzo ciekawy, m.in. ze względu na żywiciela, na którym został odnaleziony. – To klon jesionolistny, obcy i inwazyjny gatunek drzewa, który „uciekł z hodowli” i zagraża naszemu lokalnemu środowisku – mówi dr Katarzyna Patejuk z Zakładu Fitopatologii i Mykologii.

Kiedy kości zdradzają swoje tajemnice

01.08.2023

Letnie warsztaty antropologiczno-archeologiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to zajęcie dla cierpliwych, dociekliwych i uważnych. Uczestnicy badali szczątki znajdujące się w czterech urnach z cmentarzyska ciałopalnego ludności bałtyjskiej zamieszkującej Pojezierze Mrągowskie.

Rekrutacja na UPWr

24.07.2023

Więcej informacji odnośnie rekrutacji na UPWr.

Dwa granty z NCN dla UPWr

18.07.2023

Ponad 2,5 mln zł dla Uniwersytetu Przyrodniczego zdobyli dr Tomasz Janek i prof. Sebastian Opaliński w konkursie Narodowego Centrum Nauki Opus 24.

Paweł Jarzembowski. Asplenium scolopendrium L. - Baza zdjęć roślin z Europy Centralnej - fotografia mikroskopowa. [kolekcja botaniczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki,  Licencja: CC BY-SA 4.0,

Baza AZON-u powiększyła się o ponad 10 tysięcy zasobów

14.07.2023

W projekcie Atlas Zasobów Otwartej Nauki 2.0. (AZON 2.0.) UPWr udostępnił do wspólnej bazy ponad 10 tysięcy zasobów naukowych. W obu edycjach udostępniliśmy łącznie już ponad 18 tysięcy materiałów.

Studentka weterynarii reprezentowała UPWr na World Reining Championships Young Riders

13.07.2023

Alicja Olejnik, studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, reprezentowała uczelnię w jeździectwie na mistrzostwach świata World Reining Championships Young Riders.

Miniatura 7 na badanie mszaków

11.07.2023

Dr Sylwia Wierzcholska z Zakładu Biologii Roślin zdobyła grant – 45 516 zł – w konkursie Miniatura 7 na projekt badawczy „Jak forofity kształtują różnorodność zależnej flory epifitycznej w górskich lasach gospodarczych?”.

Studentki UPWr laureatkami konkursu SPAK

04.07.2023

Katarzyna Betkier i Julia Ochojska zdobyły odpowiednio I i II miejsce w konkursie SPAK na najlepsze prace dyplomowe z zakresu architektury krajobrazu obronione w roku akademickim 2021-2022.

Nowa dyscyplina na UPWr: biotechnologia

03.07.2023

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu utworzono nową dyscyplinę badawczą. To biotechnologia. Jej przewodniczącym został prof. Zbigniew Lazar z Katedry Mikrobiologii i Biotechnologii Żywności.

Prof. Łabaz: – Znalazłam klucz do dydaktyki

28.06.2023

Prof. Beata Łabaz – zdaniem studentów jedna z najlepszych dydaktyków na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym – o tym, czego nauczyli ją jej synowie, którzy studiują, dlaczego polubiła zajęcia dydaktyczne i jak je prowadzić ciekawiej.

Justyna Horbowy – z miłości do kwiatów

27.06.2023

Justyna Horbowy, studentka drugiego roku architektury krajobrazu, zdobyła czwarte miejsce na Czwartych Florystycznych Mistrzostwach Polski Juniorów. Udział w nich dofinansował jej Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

UPWr awansuje w CWTS Leiden Ranking 2023

23.06.2023

UPWr po raz kolejny znalazł się w gronie najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Jesteśmy liderami w kategorii gender – mierzącej procentowy udział kobiet w liczbie autorów publikacji, uzyskaliśmy też wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych.

Niekonwencjonalne drożdże i ciemne słody, czyli jak stworzyć piwo

23.06.2023

Piwowarzy żartują, że ich zadaniem jest tylko przygotowanie brzeczki, a zadaniem drożdży – cała reszta. Badania na Uniwersytecie Przyrodniczym pokazują, jak zastosowanie różnych szczepów tych mikrorganizmów wpływa na jakość piwa. Co to znaczy jakość, dowiemy się dziś na finale Akademii Dobrego Piwa.

Kampus Biskupin oczami studentów: zielony i innowacyjny projektowo

14.06.2023

Studenci Architektury Krajobrazu UPWr stworzyli projekty zagospodarowania Kampusu Biskupin w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju. – Studenckie pomysły są ciekawe i pełne innowacyjnych oraz „zielonych” rozwiązań projektowych. Dlatego powinny być impulsem do podjęcia działań, aby kampus stał się w przyszłości modelową, wielofunkcyjną przestrzenią publiczną Wrocławia – mówi dr Anna Bocheńska-Skałecka.

FoodSHIFT 2030: dieta oparta na roślinach jest zdrowa i mniej obciąża środowisko

12.06.2023

Promujący lokalne rolnictwo i ekologiczną żywność projekt FoodSHIFT 2030 pozostawi po sobie, nie tylko ogrody społeczne i przyszkolne, które w ostatnich latach powstały we Wrocławiu. – Widzimy, że społeczność jest gotowa na budowanie bardziej lokalnego systemu żywnościowego i jesteśmy przekonani, że ostatnie 42 miesiące pracy to dopiero początek zmian – mówi dr Małgorzata Świąder z Instytutu Gospodarki Przestrzennej UPWr.

  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 51

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png