eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Kryzys wymusi oszczędności: z czasu inwestowania przejdziemy w czas innowacji

30.12.2022

Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr mówi o zarządzaniu uczelnią w czasach kryzysu i wyzwaniach na najbliższe miesiące. – Wszystkie decyzje, które wraz z zarządem podejmujemy i będziemy podejmować, mają jeden cel: chronić ludzi – podkreśla.

Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia

05.12.2022

W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.

Big Data – ropa naftowa naszych czasów?

18.11.2022

W najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" rozmawiamy o Big Data. Jak zbierane i wykorzystywane są nasze dane? Czy sprzedajemy prywatność za możliwość używania aplikacji ułatwiających nam życie? Czy etyka nadąża z rozwojem technologii?

Jak smakują owady i czy wejdą na stałe do naszej diety?

07.11.2022

Owady są naszą przyszłością, ale nie jesteśmy na nią gotowi – w kolejnym podcaście z cyklu „Mamy zielone pojęcie” dr Paweł Migdał i dr Anna Żołnierczyk mówią nie tylko o tym, jak smakują owady, ale też dlaczego warto je jeść.

Podcasty UPWr „Mamy zielone pojęcie”

24.10.2022

Naukowcy UPWr rozmawiają o problemach współczesnego świata: bezpieczeństwie energetycznym, wojnach o wodę czy zrównoważonych metodach produkcji żywności. UPWr rusza z podcastem „Mamy zielone pojęcie”, w którym głos zabierają eksperci i odwołują się do naukowo potwierdzonych faktów, a nie potocznych opinii.

Prof. Alicja Kucharska: – Dereń to moja miłość

07.10.2022

Nowo mianowana profesor Alicja Kucharska o swojej naukowej miłości, czyli dereniu, którym zajmuje się już 18 lat i który ciągle dostarcza nowych pomysłów do badań naukowych.

Jakub Kuroń: – Do gotowania trzeba serca i odwagi

21.09.2022

Jakub Kuroń, gość VII Święta sera i wina, juror konkursu kulinarnego studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kucharz i smakosz mówi, co sądzi o schabowym, powołaniu do gotowania i o tym, czy istnieje coś takiego jak polska kuchnia.

Prof. Pusz: – Uczę patrzeć i widzieć

14.09.2022

Nowo mianowany profesor Wojciech Pusz o tym, jak zostaje się przyrodnikiem, dlaczego zakochał się w fitopatologii oraz grzybach mikroskopowych, czym zaskoczyły go sarny i o tym, z kim rozmawia w lesie i dlaczego ten najpiękniejszy to borealny.

Czym pasjonują się pracownicy UPWr?

16.08.2022

Ilu pracowników, tyle pasji – spośród ponad 1600 osób pracujących na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pięcioro postanowiło się swoimi podzielić. To prof. Jan Kapłon, dr Adam Luberański, Marta Nowicka, doktorant Jakub Pacoń i dr Kamil Abt.

Na uczelni to „panie z dziekanatu”, a po pracy? Podróżniczki, miłośniczki książek, rowerzystki…

05.07.2022

Panie z dziekanatu Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w pracy pomagają studentom szczęśliwie ukończyć studia, a po pracy realizują swoje pasje, do których należą m.in. podróże, książki, a nawet jazda konna.

Czy po kierunkach biologicznych jest praca? Tak, i to jaka!

13.06.2022

Otaczający nas świat jest złożonym i wrażliwym ekosystemem, który wciąż kryje w sobie wiele tajemnic. Wybierając kierunek studiów taki jak biologia, biologia człowieka czy biotechnologia można zagłębić się w jego struktury i poznać jego działanie.

Prof. Mocek: – Ludzkość nie docenia gleby, bo jej nie rozumie

17.05.2022

Prof. Andrzej Mocek, w dniu Święta Uniwersytetu Przyrodniczego zostanie doktorem honoris causa naszej uczelni. Wybitny naukowiec przed uroczystością opowiada o znaczeniu gleby dla rozwoju cywilizacji, o tym, jak się „leczy” zdegradowane gleby, o budowaniu autorytetu i szczęściu w życiu.

Żegnamy prof. Irenę Górską

13.05.2022

Matka Wydziału – tak nazywano panią profesor Irenę Górską, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr w latach 1987-1993. Wymagała od siebie i od innych. W świat technologów żywności wniosła nowe spojrzenie badawcze, poszerzające perspektywę naukową.

Dziekanat Wydziału Medycyny Weterynaryjnej niejedno już widział

26.04.2022

Pracownicy dziekanatu Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, Bożena Doszyń, Agnieszka Kłapkowska, Katarzyna Mikrut, Anna Rosłaniec, Karolina Skuza i Łukasz Homa opowiadają o swojej pracy w dziekanacie i nietypowych sytuacjach, które ich na co dzień spotykają.

Żegnamy rektora Jerzego Kowalskiego

08.04.2022

Profesor Jerzy Kowalski, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu od 1990 do 1996 roku. Wymagający, ale też niebojący się trudnych i odważnych decyzji. Ci, którzy z nim współpracowali, mówią, że przeprowadził uczelnię przez czas przemian ustrojowych, wyznaczając kierunek, który twórczo rozwijany był przez kolejnych rektorów.

Prof. Roman: – Nie ma jednego wzorca na pszczołę

07.04.2022

Nowo mianowany profesor Adam Roman o sukcesie ewolucyjnym pszczół, o tym, co nam mówią o środowisku, w którym żyją, o odkrywaniu ich tajemnic, ale też o tym, że trutnie są potrzebne pszczelej rodzinie i co daje "kopa" nauczycielowi akademickiemu.

Zmarł rektor prof. Jerzy Kowalski

30.03.2022

Prof. Jerzy Kowalski, inżynier środowiska specjalizujący się w zakresie geologii i hydrogeologii inżynierskiej, ochrony i kształtowania środowiska wodnego oraz budownictwa ziemnego, rektor Akademii Rolniczej w latach 1990-1996, nie żyje. Zmarł po długiej i ciężkiej chorobie 30 marca.

Prof. Kowalczyk: – Zootechnika to przypadek, ale nie żałuję

10.03.2022

Nowo mianowany prof. Artur Kowalczyk o tym, czego uczą nas ptaki, o ratowaniu głuszców i cietrzewi – gatunków zagrożonych wyginięciem, o tym, za co lubi wieś, dlaczego wybrał zootechnikę i dumie rodziców z jego osiągnięć.

Prof. Rekovets: – Przyjęliście mnie życzliwie

09.03.2022

Prof. Leonid Rekovets, paleontolog z Ukrainy od 20 lat pracujący na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, o bliskich walczących o wolność jego ojczyzny, o pomocy Polaków, o doświadczeniu sowieckiego systemu, współpracy międzynarodowej i o odkrywaniu przeszłości.

Dziekanat – wczoraj i dziś

01.03.2022

Wiele osób, słysząc słowo dziekanat widzi oczami wyobraźni kilometrowe kolejki i naburmuszonych pracowników. 50 lat temu może i tak bywało, ale te krzywdzące stereotypy, które się utarły, już dawno nie są aktualne. Beata Małyska-Strzała, Monika Sentorek, Karolina Sendor, Alina Szczepaniak i Agnieszka Siedlecka-Baniak z dziekanatu Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt mówią o tym, jak jest dziś.

Prof. Rohm: – Nauka to pasja, w której nie ma przerw

23.02.2022

Nowo mianowany profesor Witold Rohm o współpracy i otwartości w nauce, o pewności co do jakości własnej pracy i wiedzy, ale też naukowych wyborach, mistrzach, pasji i odwadze, również do popełniania błędów.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg