wybierz kategorie wiadomości
Studia dla ciekawych: biotechnologia stosowana roślin i bioinformatyka
10.08.2021
Bioinformatyka i biotechnologia stosowana roślin to kierunki adresowane dla dociekliwych i ambitnych. Technologia i informatyka, które są tu podstawą, łączy to, że wykorzystywane są tu do badania świata przyrodniczego.
Współpraca międzynarodowa: belgijski doktorant doskonali swoją pracę na UPWr
10.08.2021
Dzięki międzynarodowej współpracy z prof. Wojciechem Niżańskim w ramach projektu NAWA, doktorant Guillaume Domain, na co dzień studiujący na Uniwersytecie w Gandawie, przyjechał do Wrocławia, by na UPWr przyspieszyć prace badawcze nad doktoratem dotyczącym ulepszenia metod zamrażania plemników psów.
Student UPWr Adam Pałęcki: – Staram się być głosem studentów
09.08.2021
Student geodezji i kartografii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, Adam Pałęcki jest aktywnie zaangażowany w życie społeczne uczelni. Stara się reprezentować studentów w ważnych dla nich sprawach, m.in zasiadając w radzie programowej i senacie.
Czy rolnictwo może być nowoczesne? Tak, po studiach na UPWr
05.08.2021
Rolnictwo to dzisiaj jedna z najważniejszych gałęzi gospodarki europejskiej, istotna nie tylko ze względu na liczbę ludzi zatrudnionych w tym sektorze, ale również z powodu zmian klimatycznych i rosnącej liczby ludności. Dlatego na rynku pracy poszukiwani są fachowcy, którzy wiedzą, czym jest nowoczesne rolnictwo i jak sprostać wyzwaniom, jakie przed nim stoją.
Jak chronić środowisko? Po studiach na UPWr
04.08.2021
Inżynieria bezpieczeństwa, ochrona środowiska i inżynieria środowiska to kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które dają ciekawy zawód, ale też są odpowiedzią na wyzwania, jakie niosą ze sobą zmiany wywołane np. globalnym ociepleniem.
Agnieszka Wróblewska: – WF powinien być dla studentów przyjemny
04.08.2021
Związana ze sportem już od wczesnego dzieciństwa, dziś jest nauczycielką wychowania fizycznego na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Agnieszka Wróblewska uczy studentów UPWr, jak ważny jest zrównoważony tryb życia i aktywność fizyczna w życiu codziennym.
Food Technology – nowy kierunek na UPWr
02.08.2021
Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.
Studiuj na UPWr – rekrutacja trwa
02.08.2021
Do 15 września trwa nabór na studia stacjonarne I stopnia – wolne miejsca mamy jeszcze na 18 kierunkach. Ruszyła też rekrutacja na studia stacjonarne II stopnia i studia niestacjonarne. Włącz się do UPWr.
UPWr w CWTS Leiden Ranking 2021
28.07.2021
Po raz kolejny Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu znalazł się w gronie największych i najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Uzyskaliśmy wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych, a w jednej z kategorii byliśmy najlepszą uczelnią w Polsce.
Zdzisław Koczarski – Zależy mi na tym, by ludzie polubili łacinę
26.07.2021
O pasji do łaciny rozpoczętej przez Asteriksa i Obeliksa, o tym, że źle wymawiamy jeden z najsłynniejszych cytatów świata oraz o powodach, dla których ten starożytny język wciąż jest tak ważny, opowiada Zdzisław Koczarski – lektor języka łacińskiego na UPWr
Studia z przyszłością: żywienie człowieka
14.07.2021
Żywienie człowieka to jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin wiedzy, a rynek usług dietetycznych to jeden z najdynamiczniej rozwijających się obszarów biznesowych. Studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu przygotowują specjalistów, którzy są w stanie sprostać wymaganiom dzisiejszego świata w tym obszarze.
Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia
12.07.2021
Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.
Karate to sposób na życie
12.07.2021
W zdrowym ciele zdrowy duch – doskonale wie kadra karate Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dzieląc swój czas między obowiązki akademickie a sport, odnosi niemałe sukcesy w Polsce i na świecie, w tym na tegorocznych Akademickich Mistrzostwach Polski.
Dr Grzegorz Dejneka: – Weterynaria to sztuka leczenia zwierząt
28.06.2021
Czy jestem dobrym nauczycielem? Odpowiem jak Bruce Lee zapytany, czy jest dobrym karateką. Jeśli powiem, że tak, pomyślą, że się chwalę. A jeśli powiem, że nie, pomyślą, że kłamca ze mnie – mówi dr Grzegorz Dejneka z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich.
Agroinżynieria – studia dla specjalistów
16.06.2021
Agroinżynieria to nowy kierunek studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – adresowany do tych, którzy z nowoczesnym rolnictwem chcą związać swoją przyszłość zawodową.
Mówicie – my słuchamy
15.06.2021
Komunikat jest jasny – Wy potrzebujecie wsparcia, więc my je Wam dajemy. W ramach Centrum Wsparcia i Dostępności poszerzamy ofertę wsparcia psychologicznego dla studentów w postaci konsultacji psychologicznych oraz szkoleń z szeroko pojętej psychoedukacji i rozwoju.
Na studiach na wszystko trzeba znaleźć czas
14.06.2021
Kończy studia na bioinformatyce, biega, trenuje wioślarstwo, zna pięć języków, część studiów spędził w Belgii i Portugalii, teraz przygotowuje się do stażu w Virginii. O łączeniu wielu zajęć i zainteresowań opowiada Oleksandr Khoroshevskyi.
„Studenckie koła naukowe tworzą innowacje” na UPWr
08.06.2021
Cztery studenckie koła naukowe działające na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zdobyły łącznie prawie 160 tys. zł dofinansowania w ramach ministerialnego programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.
Prof. Garlikowski: – Od studentów wymagam uczciwości, pracy i mówienia prawdy
31.05.2021
Profesor Daniel Garlikowski z Katedry Budownictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu o tym, jak wyglądają dziś relacje ze studentami, co zawsze stara się im przekazać i jaka – według niego – jest nauka w czasach pandemii.
Pożegnaliśmy profesora Bieszczada
25.05.2021
Skromny, ale wymagający. Pracowity, oczekiwał tego samego od swoich studentów. I nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę jego losy. Pożegnaliśmy profesora Stanisława Bieszczada, współautora jednego z pierwszych w Polsce akademickich podręczników z ekologii.
Pierwsze stypendia z programu „Magistrant wdrożeniowy na UPWr” rozdane
24.05.2021
W pierwszej edycji programu stypendialnego „Magistrant wdrożeniowy na UPWr" stypendia zostały przyznane m.in. autorom prac dotyczących innowacyjnych pasiek, protez dla zwierząt produkowanych z wykorzystaniem technologii druku 3D, a także materiału transplantacyjnego do zastosowań okulistycznych.