wybierz kategorie wiadomości
Pożegnaliśmy profesora Kuryszkę
10.11.2021
Profesor Jan Kuryszko, histolog. Dawał studentom możliwość poznania prawdziwej nauki, nie bał się trudnych badań i cenił interdyscyplinarność. Uważał, że każdy, a naukowiec szczególnie, uczyć się powinien przez całe życie. Zmarł nagle 29 października w wieku 74 lat.
Prof. Zakrzewski: zagończyk, pionier, naukowiec
25.10.2021
Profesor Aleksander Zakrzewski – urodził się w 1894 roku w Innsbrucku, zmarł w 1976 we Wrocławiu. Anatomopatolog, specjalista z zakresu weterynarii sądowej, jeden z wrocławskich pionierów. Skromny i uwielbiany przez współpracowników, dla których był nie tylko mistrzem, ale też przyjacielem.
Dr Paweł Migdał: – Nie lubię oceniać
18.10.2021
O historii swojego zamiłowania do pszczół, najlepszych aspektach dydaktyki i budowaniu dla studentów przestrzeni do nauki, wolnej od oceny, opowiada dr Paweł Migdał – ekspert Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w dziedzinie pszczelarstwa.
Stowarzyszenie Absolwentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ma 20 lat
15.10.2021
20 lat temu powstało Stowarzyszenie Absolwentów Akademii Rolniczej we Wrocławiu, po zmianie nazwy uczelni Stowarzyszenie Absolwentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Różne pokolenia byłych studentów łączy jedno – poczucie dumy ze swojej Alma Mater.
UPWr: kuźnia kadr dla wrocławskiego zoo
13.10.2021
Nie wyobrażają sobie innego miejsca pracy. Zoo to całe ich życie, pasja i powołanie. Realizują je, bo mają wiedzę i umiejętności zdobyte na studiach na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Nasi rządzą? Oczywiście! UPWr właśnie podpisuje umowę o współpracy z wrocławskim ogrodem zoologicznym.
Świat mikrobiomu i jego makro wpływ na nasze życie
12.10.2021
O skali problemu związanego z antybiotykoopornością bakterii, owcach, alpakach i co wspólnego mają z badaniami nad mikrobiomem opowiada dr Paulina Cholewińska.
Kantata Uniwersytecka, 70-lecie UPWr i… Horacy
11.10.2021
Jubileusz 70-lecia istnienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uświetniło prawykonanie zamówionej specjalnie na to wydarzenie Kantaty Uniwersyteckiej, skomponowanej przez Krzesimira Dębskiego. Artysta w utworze wykorzystał dwa cytaty z dzieł Horacego, wielkiego poety starożytnego Rzymu.
Pożegnaliśmy profesora Janika
06.10.2021
Profesor Grzegorz Janik, wieloletni opiekun Studenckiego Koła Naukowego Meliorantów im. prof. Stanisława Baca i kurator wydziałowy studenckich kół naukowych, zmarł 30 września w wieku 58 lat.
Profesor Carbonell Barrachina: – UPWr jest pełen moich przyjaciół
06.10.2021
Profesor Ángel Antonio Carbonell Barrachina, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o chemii, alchemii, znaczeniu współpracy międzynarodowej i o tym, dlaczego pokochał Wrocław.
Zaczęliśmy 71. rok istnienia UPWr
05.10.2021
Światowe prawykonanie Kantaty Uniwersyteckiej Krzesimira Dębskiego, jubileuszowy koncert, wręczenie Drzew Jubileuszowych osobom szczególnie zasłużonym dla uczelni, odsłonięcie pszczelego muralu UPWr, immatrykulacja studentów, przysięga doktorantów, nadanie tytułu doktora honoris causa, statuetki dla wyjątkowego absolwenta i najlepszego studenta – rozpoczęliśmy rok akademicki 2021/2022 świętując jednocześnie 70-lecie naszego istnienia.
Jubileuszowa inauguracja roku akademickiego 2021/2022
04.10.2021
W 2021 r. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu obchodzi 70. urodziny. Inauguracja roku akademickiego 2021/2022 będzie więc wyjątkowa i szczególnie ważna dla całej społeczności UPWr. Transmisja na żywo o godz. 10:00.
Mural UPWr to nie tylko dzieło sztuki, ale i hotel dla pszczół!
01.10.2021
Na ścianie obok Centrum Dydaktyczno-Naukowego na placu Grunwaldzkim odsłonięty zostanie w poniedziałek nasz uczelniany mural. Powstał on w ramach obchodów 70-lecia Uniwersytetu Przyrodniczego i jest nie tylko piękną, edukacyjną ilustracją, ale też hotelem dla pszczół murarek.
Krzesimir Dębski: – Prawdziwe pomniki budujemy codziennie swoją pracą
30.09.2021
Krzesimir Dębski, autor Kantaty Uniwersyteckiej skomponowanej na 70-lecie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich kresowych i dolnośląskich korzeniach, uniwersyteckich powinnościach i o muzyce, która płynie z serca.
Aleksander Tychowski: człowiek wielkiego serca
27.09.2021
Rodowity lwowiak, uczestnik walk o swoje ukochane miasto w czasie bratobójczej wojny z Ukraińcami w 1918 roku, po kolejnej wojnie światowej osiadł we Wrocławiu i tutaj tworzył polską naukę.
Prof. Jan Oszmiański – Zakuć, zdać, zapomnieć? Zapomnij
17.09.2021
Profesor Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Jan Oszmiański, kończy w tym roku swoją wieloletnią przygodę z dydaktyką. Co w swojej pracy lubił najbardziej, co było dla niego ważne i czego będzie mu brakowało?
Dr Świąder i dr Gruss: – Nauka może pomóc w walce ze zmianą klimatu
13.09.2021
Co łączy ślad węglowy wrocławian ze skoczogonkiem i ogrodami społecznymi? Przeciwdziałanie zmianie klimatu i ochrona środowiska.
Student UPWr Piotr Patynowski: – Swoją przyszłość wiążę z geodezją
03.09.2021
Młody, ambitny i pomysłowy. Tak można pokrótce opisać przyszłego absolwenta UPWr, który podczas pięciu lat studiów na uczelni zdążył zdobyć stypendium „Magistrant wdrożeniowy”, zostać finalistą Studenckiego Nobla i pracować przez rok na uczelni przy projekcie EPOS-PL+. A po studiach nie zamierza zwalniać tempa.
Prof. Świętochowski. W pracy wymagający. Po pracy dobry
30.08.2021
Profesor Bolesław Świętochowski – stworzył szkołę naukową, w której wykształcił blisko 40 doktorów, tu po wojnie był organizatorem Katedry Ogólnej Uprawy Roli i Roślin na Uniwersytecie Wrocławskim. W 1946 został dziekanem Wydziału Rolniczego, a w 1951 prorektorem ds. nauki nowo powstałej Wyższej Szkole Rolniczej. Wybitny naukowiec i dobry człowiek – tak wspominali go współpracownicy i uczniowie.
Dr Marta Czaplicka: – Nie boję się trudnych pytań
23.08.2021
Na studia rolnicze trafiła przypadkiem, marzyła bowiem o oceanografii. Szybko się jednak na nich odnalazła, a jej pasją stało się winogrodnictwo. Dziś dr Marta Czaplicka swoją wiedzę przekazuje innym. – Lubię zajęcia ze studentami, ich ciekawość, odwagę i kreatywność – mówi nauczycielka.
Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka
18.08.2021
Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.
Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska – Nasze badania to przyszłość medycyny
17.08.2021
Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska prowadzi badania w zakresie medycyny regeneracyjnej. Sukcesy naukowe zaczęła odnosić już jako studentka. Dzisiaj pracuje w Katedrze Biologii Eksperymentalnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu i jest członkinią Wiodącego Zespołu Badawczego.