eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości
wyciąganie kleszcza psu

Eksperci UPWr: Jak usunąć kleszcza u psa?

20.08.2021

O tym jak prawidłowo i bezpiecznie wyciągnąć kleszcza, które gatunki są dla naszych pupili najgroźniejsze i jakimi narzędziami najlepiej się ich pozbyć, opowiada dr Jarosław Pacoń, naukowiec z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów na UPWr.

Na UPWr stworzą strategię ochrony krajobrazu

19.08.2021

Naukowcy z UPWr i TUD w Dreźnie we współpracy z samorządami i państwowymi instytucjami opracują wzorcową koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem kulturowym – modelem badawczym jest zespół ogrodowo-krajobrazowy w Książu. Projekt potrwa do 2023 roku.

Pożegnaliśmy profesora Nowickiego

12.08.2021

Wśród studentów uchodził za surowego i wymagającego. Młodzi naukowcy cenili go za to, że dawał im wolność wyboru i mądrze wspierał w pokonywaniu kolejnych szczebli kariery. Świetnie zorientowany w najnowszych badaniach z zakresu genetyki i w światowej literaturze, kochał gołębie, stworzył ich nową rasę, a współpracownicy do tej pory wspominają jego życzliwość. Pożegnaliśmy profesora Bolesława Nowickiego. Zmarł 2 sierpnia w wieku 93 lat.

Guillaume Domain w laboratorium

Współpraca międzynarodowa: belgijski doktorant doskonali swoją pracę na UPWr

10.08.2021

Dzięki międzynarodowej współpracy z prof. Wojciechem Niżańskim w ramach projektu NAWA, doktorant Guillaume Domain, na co dzień studiujący na Uniwersytecie w Gandawie, przyjechał do Wrocławia, by na UPWr przyspieszyć prace badawcze nad doktoratem dotyczącym ulepszenia metod zamrażania plemników psów.

padający deszcz

Eksperci UPWr: Dlaczego warto zbierać deszczówkę?

05.08.2021

Letnie susze powodowane zmianami klimatycznymi dokuczają większości krajom w Europie, a nam wciąż zdarza się marnować zasoby wody pitnej, które są przecież ograniczone. Prawie 90% zużywanej codziennie przez nas wody nie ma zastosowania spożywczego, służy do celów gospodarczych. A przecież można zastąpić ją deszczówką, tylko jak?

zbieranie cytryn

Food Technology – nowy kierunek na UPWr

02.08.2021

Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.

UPWr w CWTS Leiden Ranking 2021

28.07.2021

Po raz kolejny Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu znalazł się w gronie największych i najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Uzyskaliśmy wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych, a w jednej z kategorii byliśmy najlepszą uczelnią w Polsce.

Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia

12.07.2021

Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.

woda lecąca z kranu

Eksperci UPWr: Czy we Wrocławiu można pić kranówkę?

11.06.2021

Woda kranowa – przez jednych pita bez obaw, przez innych unikana. Na pytania skąd się bierze przekonanie, że woda kranowa jest niezdrowa, czy faktycznie możemy ją pić i czy kamień w wodzie jest dla człowieka niebezpieczny, odpowiada prof. Agnieszka Nawirska-Olszańska.

Pożegnaliśmy profesora Bieszczada

25.05.2021

Skromny, ale wymagający. Pracowity, oczekiwał tego samego od swoich studentów. I nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę jego losy. Pożegnaliśmy profesora Stanisława Bieszczada, współautora jednego z pierwszych w Polsce akademickich podręczników z ekologii.

UPWr w European University Association

07.05.2021

Europejskie Stowarzyszenie Uniwersytetów – EUA – obchodzi w tym roku 20-lecie swojego istnienia. I właśnie przyjęło do swojego grona nowych członków. To uczelnie z Chorwacji, Włoch i Francji oraz z Polski – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

kichająca kobieta siedząca obok psa

Eksperci UPWr: Czy istnieją psy dla alergików?

07.05.2021

Powszechnie panuje przekonanie, że psy posiadające włosy zamiast sierści są bardziej hipoalergiczne i lepiej nadają się na kompanów dla osób cierpiących na alergię. Okazuje się jednak, że badania dotyczące ras hipoalergicznych są niejednoznaczne.

Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021

27.04.2021

Tylko do konkursu Interstudent 2021 wpłynęło 140 zgłoszeń. Kapituła konkursów na najlepszego studenta zagranicznego i Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021 – pod przewodnictwem prof. Arkadiusza Mężyka – wybrała zwycięzców. Gwiazdą Marketingu została Paulina Boroń-Kacperek, dyrektor Biura Rekrutacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Studenci zagraniczni w Polsce 2021

26.04.2021

Studenci zagraniczni w Polsce – według najnowszego raportu Najwyższej Izby Kontroli w roku akademickim 2019/2020 było ich ponad 77 tysięcy, a od roku 2016 umiędzynarodowienie wzrosło o 27,1%. Dzisiaj jednak kluczowe pytanie brzmi: jak na umiędzynarodowienie wpłynęła pandemia i związane z nią ograniczenia?

Szkoła Doktorska UPWr: prof. Szyda i analiza bioinformatyczna

20.04.2021

Prof. Joanna Szyda: – Szkoła Doktorska UPWr to szansa dla ambitnych i pracowitych. Analiza danych, big data, data mining to nowoczesne narzędzia, które pozwalają naukowcom zupełnie inaczej spojrzeć na zwierzęta i mikroorganizmy, które badają.

rośliny doniczkowe

Eksperci UPWr: Jak dbać o rośliny doniczkowe?

16.04.2021

Rośliny doniczkowe wprowadzają do domu nie tylko przyjemną atmosferę, ale także zapewniają dużo tlenu i służą jako piękny dodatek do każdego wnętrza. Warto wiedzieć, jakie rośliny wybrać do swojego domu i jak o nie dbać, by jak najdłużej z nami żyły.

Magdalena Doherty, trzymająca buldożka francuskiego

Absolwentka UPWr Magdalena Doherty z brytyjskim statusem Advanced Practitioner

14.04.2021

Magdalena Doherty pasję do weterynarii i chirurgii ma odkąd pamięta. Od zawsze wiedziała kim chce zostać, spędzając już jako dziecko wolny czas na ratowaniu i pielęgnowaniu dzikich zwierząt.

murawa

Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?

09.04.2021

Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.

Żegnamy prof. Zbigniewa Dudę

01.04.2021

Był perfekcjonistą i nowatorem. Egzamin u niego był jednym z najtrudniejszych w czasie całych studiów. Wśród studentów byli tacy, którzy się go bali, ale szanowali go wszyscy.

zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg