eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości
zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

Odszedł dr Zbigniew Jurzyk

30.03.2021

Był świetnym wykładowcą, wymagającym, ale sprawiedliwym. Zawsze gotowy do pomocy, świetnie tłumaczył to, co w matematyce wydawało się trudne. Zmarł 16 marca, stając się kolejną ofiarą covidu.

Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę

Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?

29.03.2021

Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.

Żegnamy profesora Borkowskiego

19.03.2021

Profesor Andrzej Borkowski, dyrektor Instytutu Geodezji i Geoinformatyki Uniwersytetu Przyrodniczego, zmarł 13 marca 2021 roku. Chorował ciężko od kilku lat, ale do końca najważniejsza była dla niego nauka i praca, której poświęcał swój czas i siły.

Profesor Bronkowska współpracowała z piekarnią Familijna dzięki projektowi Mozart

Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną

16.03.2021

Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.

Rok w pandemii na UPWr

12.03.2021

Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.

Żegnamy Barbarę Barańską-Malinowską

11.03.2021

Barbara Barańska-Malinowska, dyrektor Biblioteki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, nie żyje. – Za szybko, za pół roku miała mieć wszystko dopięte na ostatni guzik w najlepiej zarządzanej w Polsce bibliotece uczelnianej – mówią jej podwładni i szefowie.

Żegnamy profesora Pawła Śniadego

09.03.2021

Był uwielbiany przez studentów, którzy uważali go za świetnego pedagoga i fantastycznego człowieka. Słynął z kolorowych marynarek, poczucia humoru, wiedzy i ogromnej życzliwości wobec innych.

Naukowcy z UPWr z grantami Mozart

09.03.2021

Sześć grantów dla naukowców z UPWr z programu Mozart wspierającego współpracę badaczy z wrocławskich uczelni z lokalnymi firmami. Projekty dotyczą m.in. ocen oddziaływania inwestycji na krajobraz, urządzenia do pomiaru parametrów drogi szynowej wraz z oprogramowaniem czy testów weterynaryjnych.

Komitet Polityki Naukowej o innowacyjności

24.02.2021

Komitet Polityki Naukowej przygotował rekomendacje mające na celu niwelowanie barier i problemów we współpracy jednostek naukowych i przedsiębiorstw w procesach innowacyjności w gospodarce krajowej. Jak mówi przewodnicząca KPN prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor UPWr ds. współpracy z gospodarką, opracowany dokument zostanie opublikowany w najbliższym czasie.

Pożegnaliśmy prof. Krzysztofa Nyca

20.01.2021

W czwartek 7 stycznia, po ciężkiej chorobie, zmarł prof. Krzysztof Nyc, były prodziekan kierunku Melioracje Wodne i zastępca dyrektora Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska. Miał 82 lata.

Żegnamy dr. Wawrzyniaka

08.01.2021

Po długiej i ciężkiej chorobie zmarł dr Sylwester Wawrzyniak, wieloletni pracownik naukowo-dydaktyczny Instytutu Nauk Ekonomicznych. Współpracownicy wspominają: – Był niezwykle życzliwy innym ludziom.

Zmarł prof. Zenobiusz Dmowski

25.11.2020

Życzliwy ludziom, lubiany za poczucie humoru i ceniony za zaangażowanie – profesor Zenobiusz Dmowski zmarł 19 listopada. Miał 78 lat.

Odeszła Iwona Walczak-Kozioł

23.11.2020

Iwona Walczak-Kozioł, ceniona radczyni prawna i serdeczna koleżanka, zmarła 19 listopada. W zespole radców prawnych Uniwersytetu Przyrodniczego pracowała ponad dwa lata.

Wiesław Tomaszewski nie żyje

19.11.2020

Był lubianym przez studentów dydaktykiem. Ale też dziennikarzem, który z pasją opowiadał o tym, dlaczego trzeba mądrze chronić przyrodę. Wiesław Tomaszewski, emerytowany pracownik Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego nie żyje. Pogrzeb odbędzie się 30 listopada.

Głód i żywność – dwie strony jednego medalu

16.10.2020

Światowy Dzień Żywności obchodzony 16 października ma przypominać nie tylko decydentom, że ludzkość przez wieki borykała się z klęską głodu. Czy pokojowy Nobel przyznany Światowemu Programowi Żywności ONZ świadczy o tym, że poradziliśmy sobie z tym wyzwaniem?

Żegnamy Olgierda Furmanka

24.09.2020

Był cenionym trenerem, mądrym wychowawcą wielu pokoleń sportowców, ale przede wszystkim dobrym i życzliwym człowiekiem – tak o Olgierdzie Furmanku, wieloletnim opiekunie klubu uczelnianego AZS mówią jego współpracownicy.

Profesor Jerzy Juszczak, twórca najlepszej w Polsce Katedry Hodowli Bydła, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w latach 1986-1990 zmarł 13 czerwca 2020 roku. Miał 92 lata.

Zmarł profesor Jerzy Juszczak

15.06.2020

Profesor Jerzy Juszczak, twórca najlepszej w Polsce Katedry Hodowli Bydła, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w latach 1986-1990 zmarł 13 czerwca 2020 roku. Miał 92 lata.

Pożegnaliśmy profesora Pawła Gajewczyka

04.06.2020

Na emeryturę odszedł kilka lat temu. Rodzinny, towarzyski, na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt był tym, który integrował ludzi. Profesor Paweł Gajewczyk z UPWr związany był od 1965 roku, od czasu rozpoczęcia studiów.

Pożegnaliśmy prof. Bronisławę Chełmońską

16.04.2020

Kochała życie, była pełna naukowej ciekawości i pasji. Nawet na emeryturze miała tyle pomysłów, że młodzi mogli jej tylko pozazdrościć. Prof. Bronisława Chełmońska, jedna z twórczyń polskiej szkoły inseminacji drobiu, zmarła 8 kwietnia 2020 roku.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png