eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Eksperci UPWr: Susza i upały niebezpieczne dla ekosystemów leśnych

22.07.2022

Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o skutkach trwającej już kolejny rok suszy, a ostatnio również ekstremalnych upałów. To pożary, wysychające rzeki, słabe plony w rolnictwie. Niewiele mówi się jednak o skutkach suszy w ekosystemach leśnych. – A efekty posuchy w lasach to m.in. pogarszająca się różnorodność biologiczna, usychanie młodych drzew i obniżenie ich odporności na choroby i szkodniki – wylicza prof. Wojciech Pusz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Prof. Niżański i prof. Pawęska z ważnymi nagrodami

21.07.2022

Prof. Niżański wyróżniony na Światowym Kongresie Rozrodu Małych Zwierząt w Mediolanie – międzynarodowa kapituła przyznała mu BASIC RESEARCHER CAREER AWARD. Prof. Pawęska z Nagrodą im. Benedykta Polaka i Rady Badań Medycznych Republiki Południowej Afryki.

UPWr umocnił pozycje w Szanghajskim Rankingu GRAS 2022

19.07.2022

To już 6. edycja prestiżowego rankingu Szanghajskiego Global Ranking of Academic Subjects, oceniającego efektywność naukową instytucji na całym świecie w różnych dyscyplinach. W tym roku UPWr umocnił swoją pozycję w food science and technology – pierwsze miejsce w kraju i veterinary sciences – na pozycji czwartej.

Studenci architektury krajobrazu tworzą koncepcje zagospodarowania trzech parków

13.07.2022

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z gminami Polanica-Zdrój, Kłodzko i Dzierżoniów zaangażował studentów do wykonania koncepcji zagospodarowania terenu parku w miejscowości Ołdrzychowice Kłodzkie, terenu Parku Leśnego w Polanicy-Zdroju i terenu wokół Pałacu w Kiełczynie.

Naukowczyni z UPWr członkinią ESFRI Health and Food Strategic Working Group

11.07.2022

Prof. Agnieszka Kita została członkinią Grupy Roboczej ds. Zdrowia i Żywności Europejskiego Forum Strategicznego ds. Infrastruktur Badawczych (ESFRI).

Specjaliści od gastronomii z dyplomem

08.07.2022

Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.

PARP

UPWr wyróżniony na Gali Konkursu Polski Produkt Przyszłości

06.07.2022

Zespół z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został wyróżniony w konkursie Polski Produkt Przyszłości organizowanym przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w kategorii dla instytucji szkolnictwa wyższego.

W 81. rocznicę mordu profesorów lwowskich

04.07.2022

Wrocławskie środowisko naukowe jak co roku w rocznicę kaźni na Wzgórzach Wuleckich złożyło hołd zamordowanym tam 4 lipca profesorom i pracownikom lwowskich uczelni.

Dwa stypendia ministra dla naukowczyń z UPWr

04.07.2022

Ministerstwo Edukacji i Nauki ogłosiło właśnie listę młodych, wybitnych naukowców wyróżnionych stypendiami ministra. Z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyróżnione zostały dr Karolina Bierowiec w dyscyplinie weterynaria, a w zootechnice i rybactwie dr Alicja Kowalczyk.

Naukowcy z UPWr zdobyli ponad 1,1 mln zł z programu POLONEZ BIS 1

27.06.2022

Prof. Filip Boratyński wraz z WZB BioActiv nawiązał międzynarodową współpracę z egipskim naukowcem, by razem badać m.in. mikrobiologiczną produkcję barwników z udziałem grzybów endofitycznych.

Prace naukowe z UPWr nagrodzone w Konkursie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii

27.06.2022

Czwarta edycja Konkursu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii w dziedzinie geoinformacji i czterdziesta dziewiąta edycja w dziedzinach architektury i budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa zostały rozstrzygnięte. Jurorzy nagrodzili cztery prace powstałe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

UPWr wraz z Europejską Agencją Kosmiczną tworzą nowe laboratorium ESA w Polsce

27.06.2022

Europejska Agencja Kosmiczna i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu podpisały porozumienie, w wyniku którego powstanie nowe laboratorium ESA w Polsce – ESA_Lab@UPWr. Będzie ono miejscem rozwoju systemów nawigacyjnych, transferu technologii oraz wymiany dla młodych naukowców chcących rozwijać się w obszarze badań kosmicznych i satelitarnych.

UPWr z projektem z programu Horizon-Widera

21.06.2022

Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.

Chór UPWr wraca do świetności po pandemicznej przerwie

09.06.2022

Po dwóch latach niewielkiej aktywności, Chór Uniwersytetu Przyrodniczego z impetem odnawia działalność. Od początku roku wziął udział w mnóstwie małych i dużych koncertów, zarówno w Polsce, jak i za granicą.

Kubek dla wykładowcy – na podium dwóch prowadzących z UPWr

08.06.2022

Wyłoniono zwycięzców 10. edycji plebiscytu „Kubek dla wykładowcy” organizowanego przez Radio Luz – na najlepszych wykładowców wrocławskich uczelni. Wśród najbardziej lubianych na trzecim miejscu ex aequo znaleźli się wykładowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: dr Paweł Migdał oraz prof. Tomasz Malczyk.

Mamy Młode Talenty!

01.06.2022

W VI edycji konkursu Młode Talenty dwoje naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało laureatami – Igor Turkiewicz w kategorii sukces naukowy, a Agnieszka Krawczyk-Łebek w kategorii sukces w zakresie innowacji.

Prof. Pusz: – Życie lasu jest fascynujące i chcemy o tym uczyć

24.05.2022

Ośrodek Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku zmienia priorytety. Już nie gospodarka łowiecka, a rozwinięcie nauk leśnych zarówno w dydaktyce, jak i nauce, będzie najważniejszym rozdziałem jego działalności. Takie cele stawia sobie nowy koordynator ośrodka prof. Wojciech Pusz.

Studenckie organizacje UPWr z dofinansowaniem FAST

23.05.2022

Cztery organizacje studenckie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyły z Funduszu Aktywności Studenckiej łącznie 12 800 zł na realizację swoich projektów.

Żegnamy prof. Irenę Górską

13.05.2022

Matka Wydziału – tak nazywano panią profesor Irenę Górską, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr w latach 1987-1993. Wymagała od siebie i od innych. W świat technologów żywności wniosła nowe spojrzenie badawcze, poszerzające perspektywę naukową.

Naukowcy z UPWr wśród laureatów Programu START

12.05.2022

Troje naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało wyróżnionych stypendiami naukowymi od Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.

Studentka UPWr w języku migowym zachęca do studiowania

10.05.2022

Studia na migi – inicjatywa Zuzanny Czekaj z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej ma ułatwić osobom głuchym lub niedosłyszącym kontynuację nauki. Właśnie została nagrodzona w ogólnopolskim projekcie „Popularyzacja nie boli”.

  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 25

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png