eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Naukowczyni z UPWr członkinią ESFRI Health and Food Strategic Working Group

Prof. Agnieszka Kita została członkinią Grupy Roboczej ds. Zdrowia i Żywności Europejskiego Forum Strategicznego ds. Infrastruktur Badawczych (ESFRI).

Europejskie Forum Strategiczne ds. Infrastruktur Badawczych zostało powołane w 2002 roku w odpowiedzi na potrzebę stworzenia spójnej strategii rozwoju europejskich infrastruktur badawczych. Wypracowuje przejrzystą metodologię w zakresie tworzenia i aktualizacji Europejskiej Mapy Drogowej Infrastruktur Badawczych. Delegaci ESFRI to eksperci mianowani przez odpowiednie ministerstwa z państw członkowskich Unii Europejskiej i krajów stowarzyszonych. 

Częścią ESFRI są grupy robocze dotyczące różnych dziedzin. Jedną z nich jest Grupa Robocza ds. Zdrowia i Żywności, czyli Health and Food Strategic Working Group (H&F SWG), której przewodniczącą jest prof. Lucia Banci z Włoch. 

Prof. Agnieszka Kita, liderka Wiodącego Zespołu Badawczego Food & Health i kierowniczka Zakładu Technologii Przetworów Ziemniaczanych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu została właśnie powołana na członkinię grupy roboczej ESFRI Health and Food Strategic Working Group. 

H&F SWG monitoruje i ocenia wdrażanie istniejących infrastruktur badawczych w obszarze zdrowia i żywności, analizuje schematy ich wdrażania oraz podkreśla i poprawia ich potencjalne zastosowanie w interdyscyplinarnych infrastrukturach badawczych. Grupa ta wspiera także współpracę między infrastrukturami ESFRI i innymi europejskimi inicjatywami w pokrewnych dziedzinach, a także odnosi się do różnych wyzwań społecznych.

is

Zobacz również:

Powrót
11.07.2022
Głos Uczelni
sukcesy

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg