wybierz kategorie wiadomości
Święto Uczelni – transmisja online
19.05.2023
Transmisja Święta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Uroczystość rozpocznie się o godz. 10.00.
Rusza Erasmus+ InnHUB Wrocław
18.05.2023
Rektorzy siedmiu wrocławskich uczelni podpisali umowę na utworzenie Centrum Innowacji Erasmus+ InnHUB. Głównym zadaniem centrum będzie popularyzacja i promocja oferty uczelni, inicjatywy Uniwersytetów Europejskich i mobilności edukacyjnej.
Święto Uniwersytetu Przyrodniczego
17.05.2023
Nagrody, medale, odznaczenia, uroczystość przyznania doktoratu honoris causa prof. Ann Van Soon z Gandawy – to wydarzenia pierwszego dnia Święta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, w piątek 19 maja. W sobotę zapraszamy wszystkich na Pawłowice, gdzie Dni Przyrodników zdominuje… ziemniak.
ECOpiknik, OdraNa i Juwenalia, czyli studenci przejmują Wrocław!
15.05.2023
Jak co roku, maj stoi pod znakiem imprez i wydarzeń organizowanych przez studentów. Na UPWr startujemy 18 maja z ECOpiknikiem, 22 maja PWr szykuje piknik OdraNa, a 24-25.05 ruszają Juwenalia pod hasłem #WrocławRazem.
XXVII Międzynarodowa Konferencja SKN-ów na UPWr
12.05.2023
Postery, referaty, networking i imprezy plenerowe – 11 i 12 maja na UPWr odbywa się 27. Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych.
W przyjaznej atmosferze studenci efektywniej się uczą
11.05.2023
Pośród wykładowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności studenci najwyżej ocenili Adama Głowackiego. Docenili jego sposób przekazywania wiedzy i to, jaką potrafi stworzyć atmosferę na zajęciach.
Eksperci UPWr: Nie dotykaj małych saren i zajęcy. Wyrządzisz im krzywdę
10.05.2023
Jeśli podczas spaceru w lesie zobaczymy małą sarnę lub zająca spokojnie wycofajmy się i dajmy im czas na ukrycie się w trawie. Nie wolno ich dotykać, głaskać, dokarmiać czy przytulać, bo to spowoduje, że matka zamiast zająć się młodymi pozostawi je bez opieki – mówi prof. Wojciech Pusz, koordynator Ośrodka Badań Środowiska Leśnego w Złotówku.
Wyzwania współczesnej medycyny – antybiotykooporność, choroby cywilizacyjne i terapie szyte na miarę
08.05.2023
W najnowszym odcinku podcastu prof. Anna Gliszczyńska, szefowa Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy i prof. Agnieszka Śmieszek z Katedry Farmakologii i Toksykologii rozmawiają na temat wyzwań współczesnej medycyny. Opowiadają m.in. o problemie antybiotykooporności o pladze chorób cywilizacyjnych i terapiach personalizowanych.
Na UPWr trwa rekrutacja! Zarejestruj się jeszcze przed wynikami matury
28.04.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje 26 kierunków studiów dla wszystkich, którzy swoją przyszłość chcą związać ze środowiskiem, żywnością, zwierzętami czy inżynierią.
Przemysłowe fermy i ptasia różnorodność idą w parze
27.04.2023
Czy modernizacja wsi oznacza dla ptaków same niekorzystne zmiany? Okazuje się, że dla niektórych gatunków nowoczesne fermy to znakomite miejsce do życia. Wyniki badań zaskoczyły ornitologów.
Dydaktyka jest ich drugą naturą
26.04.2023
Studenci zdecydowali. W anonimowych ankietach kolejny raz wskazali swoich ulubionych dydaktyków. Z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt są to zeszłoroczny laureat Arkadiusz Dziech i prof. Jacek Szczurowski.
UPWr ponownie współpracuje z Europejską Agencją Kosmiczną
25.04.2023
Europejska Agencja Kosmiczna razem z Instytutem Geodezji i Geoinformatyki i Instytutem Inżynierii Środowiska UPWr zorganizują szkolenie z zakresu teledetekcji środowiska, hydrologii i zjawisk niebezpiecznych związanych z wodą.
Eksperci UPWr: To ludzie dostarczają szczurom jedzenie i schronienie
24.04.2023
Dr Edyta Wincewicz z Zakładu Fizjologii Zwierząt Wydziału Medycyny Weterynaryjnej pomaga miastu w skutecznej walce ze szczurami. I nie ukrywa, że to trudny temat: - Ze szczurami walczy nie tylko Wrocław, walczy wiele miasta na świecie i mimo, że stosują różne metody, szczury nadal tam są – mówi naukowczyni UPWr.
Innowacyjne badania dr Igwegbe i prof. Białowca
20.04.2023
Nigeryjska naukowczyni dr Chinenye Adaobi Igwegbe przyjechała na UPWr na wymianę naukową w ramach programu NAWA. Wraz z prof. Białowcem bada możliwości upcyklingu fosforu, którego związki można wykorzystać m.in. do produkcji ceramiki.
Jeszcze prostsza obsługa książkomatu
19.04.2023
Biblioteczny książkomat, który działa podobnie do paczkomatu, zyskał nową funkcję – można go obsługiwać za pomocą aplikacji My Library i generowanych w niej kodów QR.
Żywienie zwierząt – najczęstsze błędy właścicieli
17.04.2023
W najnowszym podcaście prof. Barbara Król i prof. Piotr Sławuta opowiadają o prawidłowym żywieniu zwierząt, a także o tym kto prędzej się zagłodzi, kot czy pies? Mówią też na co zwracać uwagę przy wyborze karmy i co robić gdy nasz zwierzak boryka się z otyłością.
Dzień Otwarty Kampusu Biskupin
14.04.2023
Powtórka z rozrywki, czyli drugi Dzień Otwarty UPWr! Ponownie można było zobaczyć, jak tworzone są lody molekularne i jak wykonać resuscytację krążeniowo-oddechową u psów, a także posłuchać kilku wykładów naukowych. Nie odbyło się jednak bez nowości!
Gość UPWr, Luigi Petito: – Zielona infrastruktura to nie trend, a konieczność
11.04.2023
Luigi Petito, założyciel Business Solutions Europa, pracujący na co dzień z World Green Infrastructure Network, opowiada o istotności zielonej infrastruktury i pracy Unii Europejskiej nad dyrektywami wprowadzającymi w życie jej rozbudowę. Na UPWr był gościem konferencji „Zazielenianie dachów polskich miast".
Życzenia wielkanocne
07.04.2023
By nadzieja, jaką niosą ze sobą Święta Wielkanocne, nie opuszczała nas przez cały rok.
Pisanki – bogactwo tradycji
06.04.2023
Prof. Katarzyna Wróblewska z Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego od ponad 10 lat zbiera pisanki. Zaczęła po wystawie tych małych dzieł sztuki wykonanych przez wrocławską artystkę Marię Kieleczewę, wykorzystującą wzory m.in. huculskie i łemkowskie.
Wielkanoc w duchu zero waste? Doceniajmy jedzenie bardziej i marnujmy mniej
05.04.2023
Święta Wielkanocne kojarzą się z bogato zastawionym stołem i licznymi potrawami. Choć pielęgnowanie tradycji i symboli świąt jest ważne, warto zwrócić uwagę na ilość żywności, jaką przygotowujemy. Prof. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka w przeddzień Świąt Wielkanocnych opowiada o tym, co tradycyjnie znajduje się na świątecznym stole i czy przypadkiem nie jest tego za dużo.