wybierz kategorie wiadomości
Marcowe posiedzenie senatu
26.03.2021
Zmiana warunków rekrutacji na anglojęzyczną rekrutację, dyskusja o wynikach naboru na studia II stopnia, systemie zapewnienia jakości kształcenia i promocji uczelni – to najważniejsze punkty marcowego posiedzenia senatu.
UPWr tylko zdalnie do 18 kwietnia
26.03.2021
Zdalny tryb pracy i nauki zostaje utrzymany do 18 kwietnia 2021 r.
Pracownia symulacyjnego doskonalenia klinicznego z nowymi fantomami
25.03.2021
Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr wzbogacił się o kolejne fantomy pozwalające studentom ćwiczyć procedury medyczne. W ten sposób uczelnia staje się liderem w kształceniu lekarzy z wykorzystaniem metod symulacyjnych.
Prof. Adam Figiel: Szkoła Doktorska UPWr czeka
24.03.2021
Nowoczesne rolnictwo wymaga dzisiaj specjalistycznej wiedzy z bardzo wielu obszarów nauki. Prof. Adam Figiel podkreśla: – Nasza szkoła doktorska czeka na naukowców, którzy mają świadomość wyzwań, z jakimi musi się mierzyć ludzkość.
Dzień Otwarty na UPWr – edycja on-line
22.03.2021
Już 25 marca odbędzie się Dzień Otwarty Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, podczas którego przyszli studenci będą mogli obejrzeć wiele ciekawych wykładów i zapoznać się z ofertą dydaktyczną UPWr.
Klaudia Masztalerz: – Nie widzę siebie na zawsze zamkniętej w laboratorium
18.03.2021
Na początku były studia z odnawialnych źródeł energii, ale ciekawsze okazało się opracowywanie procesów pozyskiwania zdrowej żywności. Dla Klaudii Masztalerz, doktorantki w Instytucie Inżynierii Rolniczej najważniejsze jest, by nie dać się zamknąć z pomysłami w laboratorium. Chce przekuwać je w produkcję zdrowego i smacznego jedzenia. Chętnie czerpie z doświadczeń zagranicznych, ale swoją przyszłość widzi tylko w Polsce.
Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną
16.03.2021
Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.
Dr Bawiec: – Zawsze byłam kujonem, nie mam czasu się nudzić
15.03.2021
Przyznaje, że praca młodego naukowca w Polsce nie zawsze jest łatwa, szczególnie w konkurencyjnej dziedzinie, którą sama się zajmuje, czyli technice sanitarnej. Ale można! Dr Aleksandra Bawiec doktorat obroniła z wyróżnieniem, a na swoim koncie ma 34 publikacje, w tym wiele w renomowanych czasopismach zagranicznych.
Rok w pandemii na UPWr
12.03.2021
Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.
Biologia molekularna w Szkole Doktorskiej UPWr
10.03.2021
Beatriz Hernández Suárez przyjechała do Polski, aby kontynuować studia na zaproszenie swojej promotorki – prof. Aleksandry Pawlak. Obecnie, już drugi rok w Szkole Doktorskiej UPWr, skupia się na szukaniu nowych potencjalnych celów dla terapii przeciwnowotworowej.
Naukowcy z UPWr z grantami Mozart
09.03.2021
Sześć grantów dla naukowców z UPWr z programu Mozart wspierającego współpracę badaczy z wrocławskich uczelni z lokalnymi firmami. Projekty dotyczą m.in. ocen oddziaływania inwestycji na krajobraz, urządzenia do pomiaru parametrów drogi szynowej wraz z oprogramowaniem czy testów weterynaryjnych.
Justyna Załuska: – Studiowanie? Lubię to!
08.03.2021
Jedna z najlepszych studentek na uczelni – najpierw biotechnologii stosowanej roślin, teraz rolnictwa na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym. W Samorządzie Studenckim UPWr odpowiada za jakość kształcenia i rozwój ankietyzacji. Bierze garściami wszystko, co dają jej studia, ale chce też być przydatna dla uczelni, z którą wiąże swoją przyszłość.
Studenci UPWr ze stypendium ministra
03.03.2021
Łukasz Sobol i Bartosz Matyjewicz zdobyli stypendia Ministra Edukacji i Nauki. Studenci studiów magisterskich na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami znaleźli się w gronie 362 zwycięzców z całej Polski.
Lutowe posiedzenie senatu
26.02.2021
Senat Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podjął uchwałę w sprawie wyrażenia zaniepokojenia losami ewaluacji jakości badań naukowych w 2022 roku na podstawie zmienionego wykazu czasopism naukowych.
Ponad 3 mln na badania nad salmonellą
25.02.2021
Prof. Krzysztof Grzymajło z Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej dostał ponad 3 miliony złotych na grant realizowany w ramach programu Sonata Bis 10 Narodowego Centrum Nauki. W swoich badaniach będzie badał relacje pomiędzy gospodarzem, patogenem i mikrobiomem gospodarza w pierwszych etapach zakażenia pałeczkami Salmonella.
Komitet Polityki Naukowej o innowacyjności
24.02.2021
Komitet Polityki Naukowej przygotował rekomendacje mające na celu niwelowanie barier i problemów we współpracy jednostek naukowych i przedsiębiorstw w procesach innowacyjności w gospodarce krajowej. Jak mówi przewodnicząca KPN prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor UPWr ds. współpracy z gospodarką, opracowany dokument zostanie opublikowany w najbliższym czasie.
Dzień Nauki Polskiej – konkurujemy z najlepszymi
19.02.2021
19 lutego, w rocznicę urodzin Mikołaja Kopernika, obchodzone jest najmłodsze polskie święto – Dzień Nauki Polskiej. O pozycji polskiej nauki w świecie mówi prof. Aneta Wojdyło, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ds. nauki i współpracy z zagranicą.
Student-Wynalazca – kolejna nagroda dla UPWr
18.02.2021
W XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Student-Wynalazca główną nagrodę zdobyli Mateusz Łużny i Dagmara Kaczanowska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (wraz z opiekunami naukowymi).
W Światowy Dzień Kota – kocie gwiazdy i koci lekarze
16.02.2021
O swoich własnych kotach, małych i dużych kocich pacjentach leczonych w klinikach Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i dzikich kotowatych, których populacje starają się ratować opowiadają lekarze weterynarii UPWr.
Doktorantka UPWr z nagrodą za międzyuczelnianą magisterkę
16.02.2021
Adrianna Aleksandrowicz została laureatką ogólnopolskiego konkursu Agroabsolwent na najlepszą pracę dyplomową na temat nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. To efekt współpracy UPWr z UWr.