Doktorantka UPWr z nagrodą za międzyuczelnianą magisterkę
Adrianna Aleksandrowicz została laureatką ogólnopolskiego konkursu Agroabsolwent na najlepszą pracę dyplomową na temat nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. To efekt współpracy UPWr z UWr.
Była studentką Uniwersytetu Wrocławskiego, ale pracę magisterską realizowała na Uniwersytecie Przyrodniczym. W ramach współpracy pomiędzy Katedrą Biochemii i Biologii Molekularnej UPWr a Zakładem Mikrobiologii UWr, dr. Rafałem Kolendą a prof. Gabrielą Buglą-Płoskońską, Adrianna Aleksandrowicz zrealizowała pracę magisterską, która została nagrodzona w drugiej edycji konkursu Agroabsolwent Banku BNP Paribas. W konkursie wyróżniane są prace najtrafniej analizujące wyzwania i potencjalne kierunki rozwoju współczesnego rolnictwa.
– Bakterie Escherichia coli, znane powszechnie jako pałeczki okrężnicy, są jednymi z najlepiej poznanych gatunków bakteryjnych na świecie. Kolonizują głównie jelita – zarówno ludzi, jak i zwierząt – stanowiąc część fizjologicznej mikroflory. W warunkach obniżonej odporności gospodarza, jako patogeny, wywołują stany chorobowe. Do takich patogenów – choć pozajelitowych – należy E. coli patogenna dla drobiu (APEC), która powoduje trudne w leczeniu, a więc przynoszące ogromne straty w przemyśle, zakażenia wśród ptaków hodowlanych – wyjaśnia Adrianna Aleksandrowicz.
Adrianna Aleksandrowicz była studentką Uniwersytet Wrocławskiego, ale pracę magisterską realizowała na Uniwersytecie Przyrodniczym. Międzyuczelniana współpraca przyniosła jej 3. miejsce w konkursie na najlepsze prace dyplomowe analizujące wyzwania i potencjalne kierunki rozwoju współczesnego rolnictwa fot. archiwum prywatne
Jednym z fundamentalnych etapów rozwoju infekcji jest adhezja, czyli wiązanie się komórek bakteryjnych do powierzchni komórek jelita. Adhezja zapobiega mechanicznemu usuwaniu mikroorganizmów ze światła przewodu pokarmowego w następstwie perystaltycznej, naturalnej aktywności jelit, ułatwiając tym samym ich przetrwanie, intensywne namnażanie i rozwój choroby. Kluczową rolę na tym etapie odgrywa szereg struktur komórkowych zwanych adhezynami. – Celem moich badań było określenie roli adhezyny FdeC w przyleganiu APEC do kurzych komórek nabłonka jelitowego. Zweryfikowałam warunki fizykochemiczne, które powodują powstanie adhezyny, a model badawczy pozbawiony białka FdeC pozwolił mi potwierdzić jej udział w przyleganiu do komórek – opowiada Adrianna Aleksandrowicz, która obecnie jest doktorantką prof. Krzysztofa Grzymajły w tej samej katedrze, w której robiła badania do pracy magisterskiej. Część z nich została zrealizowana również we współpracy z Wiodącym Zespołem Badawczym WET-PPH, którego liderem jest prof. Jacek Bania.
Doktorantka dodaje: – Pałeczki E. coli patogenne dla drobiu mają duży potencjał zoonotyczny, potencjalnie mogą być więc zagrożeniem dla zdrowia człowieka. Tym ważniejsze jest poznanie procesu zakażenia i opracowanie metod zapobiegających chorobie przez uniemożliwienie lub osłabienie adhezji. A wzrastająca antybiotykooporność wśród drobiu, która jest następstwem nadużywania leków przeciwbakteryjnych, tylko potęguje potrzebę znalezienia nowych form leczenia.
Wyniki swoich badań Adrianna Aleksandrowicz przedstawiła na dwóch konferencjach naukowych, a zgromadzone informacje na temat wszystkich poznanych adhezyn APEC zostaną jeszcze w tym roku opublikowane w ramach pracy przeglądowej. Obecnie doktorantka zajmuje się zakażeniami pałeczkami Salmonella, a badania realizuje w ramach grantu Preludium BIS.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.