wybierz kategorie wiadomości
Naukowcy z UPWr z grantami Mozart
09.03.2021
Sześć grantów dla naukowców z UPWr z programu Mozart wspierającego współpracę badaczy z wrocławskich uczelni z lokalnymi firmami. Projekty dotyczą m.in. ocen oddziaływania inwestycji na krajobraz, urządzenia do pomiaru parametrów drogi szynowej wraz z oprogramowaniem czy testów weterynaryjnych.
Justyna Załuska: – Studiowanie? Lubię to!
08.03.2021
Jedna z najlepszych studentek na uczelni – najpierw biotechnologii stosowanej roślin, teraz rolnictwa na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym. W Samorządzie Studenckim UPWr odpowiada za jakość kształcenia i rozwój ankietyzacji. Bierze garściami wszystko, co dają jej studia, ale chce też być przydatna dla uczelni, z którą wiąże swoją przyszłość.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przystępuje do OGC
02.03.2021
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to pierwsza uczelnia w Polsce, która została członkiem globalnej organizacji OGC (Open Geospatial Consortium), czuwającej nad opracowaniem i popularyzacją standardów danych przestrzennych.
Stanisław Bac. Naukowiec i żołnierz
01.03.2021
Agrometeorolog, meliorant, nauczyciel wielu pokoleń studentów i uczniów. Do Wrocławia przyjechał w 1946 roku. Jego dorobek doceniła uczelnia, z którą był związany, przyznając mu tytuł doktora honoris causa ówczesnej Wyższej Szkoły Rolniczej, dzisiejszego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Komitet Polityki Naukowej o innowacyjności
24.02.2021
Komitet Polityki Naukowej przygotował rekomendacje mające na celu niwelowanie barier i problemów we współpracy jednostek naukowych i przedsiębiorstw w procesach innowacyjności w gospodarce krajowej. Jak mówi przewodnicząca KPN prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor UPWr ds. współpracy z gospodarką, opracowany dokument zostanie opublikowany w najbliższym czasie.
Prof. Sowiński: – Nauczanie to nieustanne wyzwania
22.02.2021
Z uczelnią związany od 38 lat, nazywa ją swoim drugim domem. O postępie w dydaktyce, nauczaniu w dobie pandemii i zagranicznych wzorcach – w cyklu „Mistrzowie dydaktyki” na 70-lecie UPWr – rozmawiamy z prof. Józefem Sowińskim.
Dr Joanna Rosenberger: – Ptaki też lubią się bawić
14.02.2021
O misji ratowania głuszców, badaniach na krukach zerkających w lusterka i informacjach zapisanych w skorupach ptasich jaj opowiada dr Joanna Rosenberger z Instytutu Hodowli Zwierząt. To pierwszy wywiad z cyklu „Naukowa siła UPWr”, który przybliży sylwetki młodych, zdolnych naukowców naszej uczelni.
Studentka weterynarii stypendystką MSD Animal Health & FVE 2020
08.02.2021
Spośród 117 kandydatów z całego świata do programu stypendialnego MSD Animal Health &FVE 2020 wybrano 36 studentów. Wśród nich jest Marta Kawicka z trzeciego roku weterynarii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, której mentorką jest prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak.
Od nich się zaczęło: Stanisław Tołpa
01.02.2021
Był najwybitniejszym uczniem pierwszego rektora Uniwersytetu i Politechniki Wrocławskiej, powstałych w 1945 roku i jednym z twórców wrocławskiej szkoły torfoznawczej. Profesor Stanisław Tołpa w 1952 roku objął stery nowo powołanej Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu.
Zaczynamy rok jubileuszowy
25.01.2021
Rok 2021 to rok jubileuszu 70-lecia istnienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – To jak będziemy świętować tę rocznicę, w znacznej mierze zależy od sytuacji wynikającej z pandemii, ale jesteśmy dobrej myśli – mówi prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr i zapowiada obchody na maj, podczas Dni Przyrodników, oraz na październik.
Moja Turcja – wyjazd z ramach programu Erasmus+
14.12.2020
Norbert Saleta – student inżynierii środowiska UPWr – spędził rok w Stambule studiując na Yildiz Technical University. O swoich wrażeniach z wyjazdu w ramach programu Erasmus+ pisze krótko: – To zmieniło moje życie.
Głód i żywność – dwie strony jednego medalu
16.10.2020
Światowy Dzień Żywności obchodzony 16 października ma przypominać nie tylko decydentom, że ludzkość przez wieki borykała się z klęską głodu. Czy pokojowy Nobel przyznany Światowemu Programowi Żywności ONZ świadczy o tym, że poradziliśmy sobie z tym wyzwaniem?
Grant z NCN na kosmiczny staż
03.08.2020
Radosław Zajdel, doktorant w Instytucie Geodezji i Geoinformatyki, zdobył stypendium w konkursie Narodowego Centrum Nauki ETIUDA 8. Wyjedzie na staż do Niemieckiej Agencji Kosmicznej
Studia – życie – kariera: zagraniczni studenci o UPWr
22.07.2020
Trwa rekrutacja na studia na UPWr – co o studiowaniu na Przyrodniczym, życiu we Wrocławiu i nauce polskiego myślą nasi studenci i absolwenci z zagranicy, można zobaczyć w filmach, których bohaterami zostali Safoura, Michael i Danyil.
UPWr w CWTS Leiden Ranking 2020
15.07.2020
W rankingu opartym na bazie Web of Science UPWr zajął 347. miejsce na świecie i 8. w Polsce pod względem wpływu naukowego publikacji oraz odpowiednio 330. i 3. miejsce w zestawieniu uwzględniającym publikacje gold open access.
PROM. Jak to się robi w Ameryce?
03.07.2020
W nauce obok samej nauki najważniejsze są kontakty. Ich budowaniu służy program wsparcia wymiany stypendialnej PROM. W tym roku skorzystali z niego Karolina Tkacz, Igor Turkiewicz i Tomasz Noszczyk.
Absolwentka UPWr wyróżniona we Wrocławskiej Magnolii
25.06.2020
Absolwentka architektury krajobrazu na UPWr wyróżniona w konkursie Wrocławska Magnolia za koncepcję projektową eko-parku na osiedlu Wojszyce we Wrocławiu.
Biogospodarka: wyzwania i możliwości
03.03.2020
Agata Foks, radca ministra nauki ds. spraw europejskich w obszarze rolnictwa, zmian klimatu, bioróżnorodności oraz biogospodarki o możliwościach, jakie daje polskiej nauce i gospodarce udział w Bio-Based Industries Consortium.
Zielona Dolina szansą dla hodowców bydła
25.02.2020
Na Dolnym Śląsku działa 5700 gospodarstw rolnych, ale hodowcy i specjaliści nie kryją, że to region, w którym pogłowie bydła mlecznego i mięsnego jest najmniejsze w kraju. Czy program Zielona Dolina to zmieni?
WZB zdobywają granty Horyzontu 2020
15.01.2020
Dwa współpracujące Wiodące Zespoły Badawcze – WCE i SpaceOS – zostały partnerem międzynarodowego projektu WATERAGRI, który szuka nowych sposobów gospodarowania wodą w rolnictwie i może usprawnić produkcję roślinną.
Projekt „Wołowina z Zielonej Doliny” i francuskie doświadczenia
04.12.2019
Dzięki dofinansowaniu z konkursu KSOW, naukowcy z UPWr, hodowcy bydła mięsnego, przedsiębiorca i przedstawiciel DODR przyglądali się najlepiej prowadzonym hodowlom bydła we Francji.