wybierz kategorie wiadomości
Unihokej i nie tylko – rusza nowy sezon sportowy
27.10.2017
Na specjalne życzenie studentów Studium Wychowania Fizycznego i Sportu powołało nową sekcję – unihokeja. Od października rekordy popularności bije cross training. Ale jest też wiele innych dyscyplin, w których można się wyszaleć w tym roku.
Grant z „Miniatury” na badania molekularne
26.10.2017
Dr Sylwia Cyboran-Mikołajczyk z Katedry Fizyki i Biofizyki dostała grant w „Miniaturze” – 50 tys. na badania molekularne skutków oddziaływania cyjanidyny i jej glikozydów jako nutraceutyków z komórkami, błonami komórkowymi oraz lipidowymi modelami błon komórkowych.
Tournée zespołu „Jedliniok”: USA i Kanada
25.10.2017
Akademicki Zespół Pieśni i Tańca „Jedliniok” znowu w trasie – tym razem członkowie zespołu odwiedzili Stany Zjednoczone i Kanadę.
Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka UPWr uczą, jak jeść
23.10.2017
Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obejmują niecodzienną opieką 64 rodziny z kilkunastu małych miast w województwach dolnośląskim, łódzkim i wielkopolskim.
UPWr i biznes: staże, ekspertyzy, badania
20.10.2017
20 konferencji, 150 prelegentów, wielobranżowe targi nowych technologii goPL 2020 i debata o kierunku, w którym podąża polski przemysł – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu współorganizuje II Forum Inteligentnego Rozwoju.
Zaplanować miasto wspólnie z UPWr
18.10.2017
Urodziła się Albercie w Kanadzie, pracowała w Sydney a we Wrocławiu prowadziła warsztaty, które pozwoliły uczestnikom poznać praktycznie platformę Geodesign Hub. Nam mówi o tym, jak należy rozumieć miasto i potrzeby jego mieszkańców.
Nowa ocena parametryczna wydziałów UPWr
17.10.2017
Komitet Ewaluacji Jednostek Naukowych ocenił działalność naukową i badawczo-rozwojową jednostek naukowych, w tym również wydziałów UPWr. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności otrzymał jako jednostka niejednorodna najlepszą ocenę – A+.
III Noc Laboratoriów na UPWr
16.10.2017
Po raz trzeci wrocławskie firmy, uczelnie i instytuty badawcze otworzyły swoje laboratoria. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w sobotnią noc można było zgłębić tajemnice jedzenia.
Polski Kongres Browarniczy
13.10.2017
We Wrocławiu zakończył się Polski Kongres Browarniczy, którego współorganizatorem był po raz pierwszy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Studenci i sportowcy w jednym, czyli mistrzowie UPWr
12.10.2017
Sześcioro studentów, którzy od dzieciństwa większość swojego czasu i serca wkładają w trenowanie tej jednej jedynej dyscypliny, opowiada o wytrwałości i kryzysach, najtrudniejszych rozgrywkach i najbardziej satysfakcjonujących zwycięstwach, początkach i planach na przyszłość.
Interdyscyplinarne studia doktoranckie dla najlepszych
10.10.2017
W ramach Wrocławskiego Centrum Biotechnologii posiadającego status KNOW stworzono obszar jednoczący wszystkie uczelnie i instytuty badawcze. Efekt: utworzenie i realizacja Środowiskowych Interdyscyplinarnych Studiów Doktoranckich skierowanych do 30 doktorantów.
Jedzenie i zmysły – zapraszamy na Noc Laboratoriów
06.10.2017
14 października już po raz trzeci zapraszamy na Noc Laboratoriów. Tym razem swoje niedostępne na co dzień pracownie otworzy przed wrocławianami Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Inauguracja roku akademickiego 2017/2018
05.10.2017
Ponad 10 tys. studentów, w tym prawie 3 tys. na I roku – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozpoczął kolejny rok akademicki.
Uniwersytet Przyrodniczy w pigułce
04.10.2017
Co warto wiedzieć o Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, jednej z najlepszych uczelni przyrodniczych w Polsce? Przedstawiamy UPWr w pigułce.
Pokolenie W zaczyna nowy rok akademicki
03.10.2017
Pokolenie W to młodzi ludzie, których połączył Wrocław – tu studiują, pracują, bywają lub mieszkają. To oni tworzą miasto, w którym 2 października uczelnie wspólnie rozpoczęły rok akademicki 2017/2018.
II Forum Inteligentnego Rozwoju
29.09.2017
Nauka, biznes i samorządy spotykają się w jednym miejscu, aby dyskutować i tworzyć rozwiązania gwarantujące polskiej gospodarce wzrost. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest współorganizatorem rzeszowskiego forum.
Uniwersytet dla początkujących
27.09.2017
Pół żartem, pół serio, na osłodę trudnych początków o wszystkim, co student I roku wiedzieć powinien.
Studenci UPWr we Wrocławskim Budżecie Obywatelskim
26.09.2017
Miodowe łąki i wyspy zieleni – studenci UPWr mają pomysły na ulepszenie miasta. Głosowanie na projekty, które zostaną zrealizowane w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego trwa do 2 października.
IV Święto Sera i Wina za nami!
25.09.2017
Sery najlepszych w Polsce producentów, wina z dolnośląskich winnic, oleje, chleby, masło, a nawet kiszonki – IV Święto Sera i Wina było prawdziwym rajem dla smakoszy, ale też i szansą na poszerzenie wiedzy i zdobycie pochwał.
IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi
20.09.2017
Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.
IV Święto Sera i Wina: zapraszamy do Pawłowic
20.09.2017
W niedzielę 24 września po raz kolejny w Pawłowicach będzie można zjeść najlepszy ser i posmakować najlepszego wina regionu. Ale nie tylko – będą też pokazy kulinarne, warsztaty, laboratoria smaku i dyskusja o regionalnych smakach.