eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka UPWr uczą, jak jeść

Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obejmują niecodzienną opieką 64 rodziny z kilkunastu małych miast w województwach dolnośląskim, łódzkim i wielkopolskim.

Przez wiele tygodni rodziny zrekrutowane podczas lokalnych „pikników zdrowia” będą pod opieką naukowców planować domowe posiłki i aktywność fizyczną. Co tydzień eksperci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odwiedzą objęte programem rodziny, żeby na bieżąco monitorować efekty, a także wspólnie planować dalsze działania.

– Indywidualizujemy podejście do badanych rodzin, dostosowując układane jadłospisy do sytuacji ekonomicznej, zwyczajów żywieniowych, a nawet preferencji smakowych – podkreśla prof. Monika Bronkowska, szefowa Katedry Żywienia Człowieka na UPWr. – To, że często będziemy się spotykać,  pozwoli podtrzymać motywację.

zespol-prof.-bronkowskiej

Zespół prof. Moniki Bronkowskiej (czwarta od lewej)
fot. Tomasz Lewandowski

Celem badaczy jest trwała zmiana nawyków żywieniowych, pozwalająca walczyć z chorobami cywilizacyjnymi wynikającymi często z nadwagi i otyłości. Naukowcy wiedzą, że skuteczność dietoterapii jest proporcjonalna do czasu – trwałe efekty można uzyskać stosując dietę przez okres minimum 11 tygodni. Zaplanowany w działaniach zespołu z UPWr model edukacji i interwencji żywieniowej i ruchowej obejmuje 24 tygodnie, co zwiększa prawdopodobieństwo trwałej zmiany sposobu żywienia i stylu życia.

Rodziny, które na własnym przykładzie przekonają się jak poprawiła się ich kondycja i stan zdrowia, staną się naturalnymi ambasadorami zdrowego stylu życia. A jest o co walczyć! Według Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, ponad jedna czwarta Polaków jest otyła (dokładnie to 25,2% populacji, średnia w Europie wynosi 22,3%). Polacy znaleźli się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów w Europie.

Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia ostrzegają, że bez powstrzymania rozwoju epidemii nadwagi i otyłości w Polsce, nasze społeczeństwo czeka znaczący wzrost zachorowalności na cukrzycę, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory oraz wiele innych poważnych dolegliwości i powikłań.

Polacy znaleźli się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów w Europie.

Prof. Bronkowska przypomina, że rozwojowi chorób cywilizacyjnych sprzyja rozwój technologii i zanieczyszczenie środowiska, ale także to co składa się na styl życia, czyli zależy od nas samych: siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej lub ograniczenie ćwiczeń do minimum, stosowanie diety bogatej w produkty wysokotłuszczowe i zawierającej zbyt dużą ilość cukrów, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, stres.

64 rodziny to łącznie od 192 (przy trzech członkach rodziny) do  448 osób (bo preferowane w projekcie są rodziny większe, wielopokoleniowe np. 2+3+2) dostaną wyjątkowe indywidualne wsparcie ekspertów.

– To nie przypadek, że w projekcie, którego realizację zaproponowaliśmy Ministerstwu Zdrowia, skupiliśmy się na miejscowościach mniejszych – poniżej 50 tysięcy mieszkańców – wyjaśnia prof. Bronkowska. – Często mieszkańcy mniejszych miejscowości mają ograniczony dostęp do specjalistów (dietetyków, trenerów personalnych), a jednocześnie niejednokrotnie uważają to za zbędny luksus.

Pierwsze rodziny pozyskane do badań podczas jesiennych pikników już dostosowują swoje zwyczaje do propozycji naukowców. Kolejne „pikniki zdrowia” odbędę się już w przyszłym roku.

Miasta, w których realizowany jest projekt „dietoterapii rodzin” profesor Bronkowskiej z UPWr: województwo dolnośląskie – Oborniki Śląskie, Milicz, Długołęka, Oleśnica, Trzebnica, Kłodzko; województwo łódzkie – Wieluń, Sieradz, Złoczew, Wieruszów, Pajęczno, Działoszyn; województwo wielkopolskie – Kępno, Kościan, Krotoszyn, Odolanów, Rawicz, Ostrzeszów.

 Skład   MAMA
(33 lata)
 TATA
(33 lata)
 DZIECKO
(6 lat)
 BABCIA
(60 lat)
 DZIADEK
(60 lat)
 2100 kcal  2700 kcal  1400 kcal  1900 kcal  2300 kcal
I ŚNIADANIE
Orzechowa owsianka z nektaryną na ciepło
nektaryna 200 g 200 g 100 g  150 g 200 g
mleko 1,5% 120 ml 150 g  80 ml  120 ml  200 ml
płatki owsiane 40 g 50 g  25 g  40 g  60 g
masło orzechowe 15 g 20 g  5 g  10 g  20 g
cynamon  5 g 5 g  3 g  5 g  7 g
    Dodatkowo:
-chleb pszenno-żytni–60g
-dżem truskawkowy–20g
   
II ŚNIADANIE
Kanapka z wędliną i warzywami
chleb pszenno-żytni
50 g 90 g 30 g 40 g 50 g
masło
5 g 10 g 3 g 4 g 5 g
szynka drobiowa
20 g 40 g 15 g 15 g 20 g
sałata
10 g 20 g 5 g 10 g 10 g
pomidor
60 g 100 g 40 g 60 g 60 g
sok marchwiowo-pomarańczowy
250 ml 205 ml 150 g 250 ml 250 ml
OBIAD
zupa ogórkowa
430 g 450 g 200 g 400 g 450 g
Dorsz w jarzynach
dorsz
100 g 150 g 70 g 100 g 120 g
warzywa
180 g 220 g 90 g 160 g 200 g
ryż
100 g 120 g 40 g 80 g 100 g
kompot jabłkowo-porzeczkowy
250 ml 250 ml 150 ml 250 ml 250 ml
PODWIECZOREK
Koktajl z morelą, kiwi i bananem
banan
120 g 120 g 60 g 120 g 120 g
morele
100 g 100 g 50 g 100 g 100 g
kiwi
75 g 75 g 40 g 75 g 75 g
jogurt naturalny
120 g 120 g 60 g 120 g 120 g
KOLACJA
Sałatka makaronowa z warzywami
makaron
70 g 80 g 40 g 60 g 70 g
cukinia
70 g 80 g 40 g 60 g 70 g
papryka czerwona
70 g 80 g 40 g 60 g 70 g
pieczarki
50 g 60 g 30 g 40 g 50 g
jogurt naturalny
20 g 25 g 15 g 20 g 20 g
szczypiorek
10 g 15 g 5 g 10 g 10 g
herbata
250 ml 250 ml 200 ml 250 ml 250 ml


jc

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg