III Noc Laboratoriów na UPWr
Po raz trzeci wrocławskie firmy, uczelnie i instytuty badawcze otworzyły swoje laboratoria. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w sobotnią noc można było zgłębić tajemnice jedzenia.
17 lokalizacji w całym Wrocławiu: Nokia, Hydropolis, EIT+, 3M, Wrocławski Park Technologiczny, Pro Mathematica, Instytut Elektroniki, Dolby, Instytut Łączności, Ogrody Doświadczeń Humanitarium, Euroimmun, Uniwersytet SWPS, Politechnika Wrocławska, Uniwersytet Medyczny, Uniwersytet Wrocławski, Uniwersytet Ekonomiczny i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. W sobotnią noc wrocławianie mogli zwiedzić laboratoria i pracownie, w których zaciszu na co dzień pracują naukowcy.
Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr 240 osób zgłębiało tajniki jedzenia i zmysłów, które nie tylko mają wielki wpływ na to, co jemy, ile i jak, ale i potrafią nas samych oszukać.
SKN Biotechnologów wzięło na warsztat zmysł wzroku i wszystko, co możemy wyczytać z jedzenia. Dr Marek Szołtysik opowiedział, jak naukowcy „łapią” zapachy i z czego się one składają (aromat różany to na przykład aż 1500 różnych substancji). W pracowni Katedry Żywienia Człowieka dr Danuta Figurska-Ciura udowodniła, że smaczne i zdrowe finger food, czyli małe przekąski jedzone palcami, można przygotować naprawdę łatwo i szybko, a przy tym jeszcze dobrze się bawić. W pracowni sensorycznej zespół z dr hab. Elżbietą Rytel na czele zajął się natomiast słuchem i chrupiącym jedzeniem – czy nasze zmysły mówią to samo, co specjalistyczna aparatura?
mj
Galeria zdjęć