W niedzielę 24 września po raz kolejny w Pawłowicach będzie można zjeść najlepszy ser i posmakować najlepszego wina regionu. Ale nie tylko – będą też pokazy kulinarne, warsztaty, laboratoria smaku i dyskusja o regionalnych smakach.
Święto Sera i Wina co roku przyciąga do Pawłowic producentów lokalnych przysmaków (nie tylko serowarów i winiarzy), znawców, smakoszy i zapalonych kucharzy. Tym razem nie będzie inaczej.
Kiermasz rozpocznie się o godz. 10:00 – sera i wina w każdej odmianie będzie oczywiście pod dostatkiem, ale pojawią się również lokalni producenci kiszonek, soków i przetworów owocowych, wędlin jagnięcych, olejów tłoczonych na zimno, cydrów, ziół, miodów, a nawet konfitur z cytryn i kiszonych śledzi.
Eksperci wybiorą najlepszy ser i wino, sommelier Krzysztof Porębski nauczy rozpoznawać smaki i aromaty wina, a dr Marek Szołtysik – sera, o serze opowiedzą nam również serowarzy ze Stowarzyszenia serowarów farmerskich i zagrodowych. Zbigniew Koźlik, szef kuchni restauracji hotelu HP Park Plaza, poprowadzi pokaz kulinarny (a mając w pamięci poprzednie, możemy być pewni, że będzie się działo). Swoimi kulinarnymi umiejętnościami widzów z pewnością zadziwi Julka Cymbaluk – zwyciężczyni MasterChefa Juniora. Stowarzyszenie Slow Food Dolny Śląsk organizuje warsztaty mączne, deserowe i sałatkowe. Tematem przewodnim będą więc placki, podpłomyki, naleśniki, ciasta, chleby i pierniki, domowe kisiele, owoce i przetwory, dzikie rośliny jadalne i najlepsze oleje roślinne.
Wśród atrakcji nie zabraknie również stoisk uniwersyteckich – będą porady dietetyków z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, a najodważniejsi będą mieli okazję spróbować czekolady z larwami mącznika.
fot. Tomasz Lewandowski
O 13:30 zapraszamy do sali balowej pałacu na panel dyskusyjny poświęconym „Kuchni polskiej – kosmosowi lokalnych smaków”, w którym wezmą udział: Aleksander Baron – szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, gwiazda młodego pokolenia kulinarnego świata, który do gotowania wykorzystuje przede wszystkim produkty polskie i regionalne – oraz dr Maciej Oziembłowski z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr, członek kapituły szlaku kulinarnego „Smaki Dolnego Śląska”.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.