eu_green_logo_szare.png

Aktualności

IV Święto Sera i Wina: zapraszamy do Pawłowic

W niedzielę 24 września po raz kolejny w Pawłowicach będzie można zjeść najlepszy ser i posmakować najlepszego wina regionu. Ale nie tylko – będą też pokazy kulinarne, warsztaty, laboratoria smaku i dyskusja o regionalnych smakach.

Święto Sera i Wina co roku przyciąga do Pawłowic producentów lokalnych przysmaków (nie tylko serowarów i winiarzy), znawców, smakoszy i zapalonych kucharzy. Tym razem nie będzie inaczej.

Kiermasz rozpocznie się o godz. 10:00 – sera i wina w każdej odmianie będzie oczywiście pod dostatkiem, ale pojawią się również lokalni producenci kiszonek, soków i przetworów owocowych, wędlin jagnięcych, olejów tłoczonych na zimno, cydrów, ziół, miodów, a nawet konfitur z cytryn i kiszonych śledzi.

iv_swieto_sera_i_wina___plakat_2017

Eksperci wybiorą najlepszy ser i wino, sommelier Krzysztof Porębski nauczy rozpoznawać smaki i aromaty wina, a dr Marek Szołtysik – sera, o serze opowiedzą nam również serowarzy ze Stowarzyszenia serowarów farmerskich i zagrodowych. Zbigniew Koźlik, szef kuchni restauracji hotelu HP Park Plaza, poprowadzi pokaz kulinarny (a mając w pamięci poprzednie, możemy być pewni, że będzie się działo). Swoimi kulinarnymi umiejętnościami widzów z pewnością zadziwi Julka Cymbaluk – zwyciężczyni MasterChefa Juniora. Stowarzyszenie Slow Food Dolny Śląsk organizuje warsztaty mączne, deserowe i sałatkowe. Tematem przewodnim będą więc placki, podpłomyki, naleśniki, ciasta, chleby i pierniki, domowe kisiele, owoce i przetwory, dzikie rośliny jadalne i najlepsze oleje roślinne.

Wśród atrakcji nie zabraknie również stoisk uniwersyteckich – będą porady dietetyków z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, a najodważniejsi będą mieli okazję spróbować czekolady z larwami mącznika.

seriwino

fot. Tomasz Lewandowski

O 13:30 zapraszamy do sali balowej pałacu na panel dyskusyjny poświęconym „Kuchni polskiej – kosmosowi lokalnych smaków”, w którym wezmą udział: Aleksander Baron – szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, gwiazda młodego pokolenia kulinarnego świata, który do gotowania wykorzystuje przede wszystkim produkty polskie i regionalne – oraz dr Maciej Oziembłowski z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr, członek kapituły szlaku kulinarnego „Smaki Dolnego Śląska”.

Relacja z poprzedniej edycji

mj

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg