Dr Sylwia Cyboran-Mikołajczyk z Katedry Fizyki i Biofizyki dostała grant w „Miniaturze” – 50 tys. na badania molekularne skutków oddziaływania cyjanidyny i jej glikozydów jako nutraceutyków z komórkami, błonami komórkowymi oraz lipidowymi modelami błon komórkowych.
Cyjanidyna i jej glikozydy wykazują działanie prozdrowotne m.in. antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antywirusowe, antynowotworowe i wiele innych udokumentowanych w badaniach in vivo i w badaniach epidemiologicznych. Są one obecne w większości warzyw i owoców oraz stosowane są jako barwniki pochodzenia naturalnego w żywności. Chronią organizm człowieka przed stresem oksydacyjnym i rozwojem chorób z nim związanych, a także posiadają właściwości lecznicze lub wspomagają leczenie.
Dr Sylwia Cyboran-Mikołajczyk zdobyła w konkursie „Miniatura” blisko 50 tysięcy złotych na swoje badania fot. Tomasz Lewandowski
– Związki, stosowane w moich badaniach występują w wysokich stężeniach w owocach i warzywach, które człowiek spożywa w różnych ilościach w dziennej diecie. Jednak dotąd nie przeprowadzono dla nich badań podstawowych, określających skutki ich oddziaływania z błoną biologiczną czy też z komórkami – tłumaczy dr Sylwia Cyboran-Mikołajczyk, dodając, że właśnie dlatego, tak ważne jest poznanie molekularnego mechanizmu ich oddziaływania w odniesieniu do podstawowych struktur biologicznych.
Dr Sylwia Cyboran-Mikołajczyk od ośmiu lat pracuje w Katedrze Fizyki i Biofizyki UPWr, a doktorat obroniła na Uniwersytecie Łódzkim. – Nasza katedra od wielu lat prowadzi badania nad aktywnością biologiczną różnych substancji, w tym pochodzenia roślinnego, określoną na podstawie skutków ich oddziaływania z erytrocytami, wyizolowanymi błonami erytrocytów oraz błonami utworzonymi z lipidów błonowych. Dzięki współpracy z profesorem Janem Oszmiańskim, prowadzimy badania z użyciem ekstraktów i związków roślinnych, dzięki którym poszerza się ich spektrum prozdrowotnego działania – mówi adiunkt UPWr, przyznając, że na początku swojej kariery naukowej zajmowała się głównie badaniem ekstraktów z nowych roślin lub znanych, których właściwości nie zostały w pełni poznane, ale z czasem uznała, że występujące w nich związki są tak ciekawe, a literatura wskazuje na to, że posiadają szereg bardzo specyficznych aktywności z punktu widzenia ludzkiego zdrowia, więc warto poświęcić im szczególną uwagę i określić ich aktywność biologiczną na poziomie molekularnym i komórkowym. – Interesuję się medycyną i jestem pewna, że związki, które badam, będą szerzej wykorzystywane jako nutraceutyki wzbogacające żywność – dodaje dr Cyboran-Mikołajczyk.
fot. Stock
Zdobywczyni grantu w konkursie „Miniatura” NCN ma za sobą staż naukowy w Institute of Biophysics and Cell Engineering w Białoruskiej Akademii Nauk, gdzie zapoznawała się z badaniami biofizycznymi wykorzystującymi spektroskopię fluorescencji i fosforescencji. W ramach stażu zajmowała się badaniem oddziaływania nanocząstek złota z albuminą ludzką. Na stażu w J. Heyrovski Institute of Physical Chemistry w Czeskiej Akademii Nauk zapoznawała się z metodą czasowo zależnej spektroskopii fluorescencji i spektroskopii korelacji fluorescencji, metodami dynamicznego i elektroforetycznego rozpraszania światła. Badała również wpływ produktów utleniania lipidów i steroli na właściwości fizyczne błony lipidowej oraz określała ich wpływ na przenikanie wapnia przez błonę lipidową.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.