We Wrocławiu zakończył się Polski Kongres Browarniczy, którego współorganizatorem był po raz pierwszy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Browarnictwo w Polsce przeżywa wyjątkowy renesans: według GUS w browarach zatrudniających więcej niż 10 osób produkcja piwa w ciągu ostatnich lat wzrosła o 14 procent. Ostatnie lata to wyjątkowy rozwój mniejszych, lokalnych browarów, rzemieślniczych, restauracyjnych, a nawet domowych, bo warto zauważyć, że tylko w 2013 roku, kiedy ten nowy trend na rynku się ujawnił, powstało aż 21 nowych zakładów piwowarskich.
W 2016 roku wyprodukowano w Polsce 42 mln hektolitrów piwa (w tym 1,4 proc. to piwa bezalkoholowe), a statystyczny Polak wypija rocznie prawie 100 litrów złotego trunku. Przy tym zdecydowanie zmieniły się upodobania piwoszy: coraz częściej wybierają nie tradycyjne mocne piwa, a smakowe, rzemieślnicze. Portal beerpubs.pl wskazuje, że Polska jest trzecim, po Niemczech i Wielkiej Brytanii, producentem piwa w Europie.
Rektor, prof. Tadeusz Trziszka otwiera Polski Kongres Browarniczy fot. Mateusz Korczok, BikoTech
– To nie przypadek, że nasza uczelnia włącza się w organizację branżowego spotkania przedsiębiorców – mówi rektor UPWr, prof. Tadeusz Trziszka. - Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności od kilkudziesięciu lat kształcimy specjalistów dla szeroko pojętej branży żywieniowej, w tym browarników. Misją wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego jest, obok edukacji i nauki, współpraca z gospodarką i wspieranie przedsiębiorców, wyposażanie ich w wiedzę, rozwiązywanie praktycznych problemów, dostarczanie innowacyjnych technologii i materiałów, wreszcie kształcenie dla nich specjalistów… i my to robimy.
Absolwenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu są głównymi piwowarami w najmodniejszych browarach miasta: Browarze Stu Mostów i Złotym Psie, a także piwowarami w wielu innych browarach na Dolnym Śląsku. To oni uczestniczyli między innymi w układaniu programu nauczania na pierwszych w Polsce podyplomowych studiach piwowarstwa.
Inicjatorką i kierowniczką tych cieszących się wyjątkową popularnością studiów jest prof. Joanna Kawa-Rygielska, szefowa Katedry Technologii Fermentacji na UPWr.
Prof. Joanna Kawa-Rygielska, kierownik pierwszych w Polsce studiów podyplomowych dedykowanych branży browarniczej – „Technologii piwowarstwa” fot. Mateusz Korczok, BikoTech
– Można być pasjonatem i otworzyć własny browar, ale trzeba mieć dobrego technologa, który umie czytać proces technologiczny, ma wiedzę mikrobiologiczną, z zakresu funkcjonowania enzymów, wie dlaczego coś nie wychodzi, na którym etapie, gdzie leży przyczyna. Jeśli na przykład jest problem z filtracją, to z czego on wynika, gdzie został popełniony błąd i jak go szybko naprawić – mówi prof. Kawa-Rygielska
- To ważne szczególnie w małych browarach, gdzie piwowar jest odpowiedzialny za cały bardzo skomplikowany proces, od kompozycji surowców wejściowych po ostateczny produkt.
A piwa powstające w minibrowarach są coraz bardziej wymyślne. – Piwa nie robi się z chmielu, jak wielu ludzi nadal myśli – tłumaczy Kawa-Rygielska – Teraz są to głównie słody jęczmienne, do których dodaje się wodę, drożdże i dopiero chmiel dla uzyskania goryczki, tego charakterystycznego piwnego posmaku. Kompozycje składników i co za tym idzie bukiety smaków są największą tajemnicą browarów. A to, czy piwo będzie dobre i podbije rynek zależy od składników, ich jakości i odpowiednio przeprowadzonego procesu technologicznego.
Współorganizatorem kongresu była Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż, Studenckie Koło Naukowe technologii Węglowodanów i Piwowarstwa. Na zdjęciu prof. Józef Błażewicz fot. Mateusz Korczok, BikoTech
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już teraz ma doskonałą infrastrukturę badawczo-laboratoryjną do badania żywności, w tym napojów fermentowanych, ale planuje dalsze inwestycje. Centrum Innowacyjnych Technologii obejmuje między innymi powstanie w Pawłowicach doświadczalnego browaru, i wyspecjalizowanych laboratoriów procesowych i analitycznych.
Dlatego nie dziwi zaproszenie uczelni do organizacji największego w Polsce wydarzenia branżowego, jakim był Polski Kongres Browarniczy 2017.
O nagrodzonych piwach, tych najlepszych na rynku polskich nagrodzonych medalem GoodBeer 2017, wyróżnieniu „Piwne Pozytywy” można przeczytać na stronie kongresu.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.