wybierz kategorie wiadomości
Jubileuszowa inauguracja roku akademickiego 2021/2022
04.10.2021
W 2021 r. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu obchodzi 70. urodziny. Inauguracja roku akademickiego 2021/2022 będzie więc wyjątkowa i szczególnie ważna dla całej społeczności UPWr. Transmisja na żywo o godz. 10:00.
Mural UPWr to nie tylko dzieło sztuki, ale i hotel dla pszczół!
01.10.2021
Na ścianie obok Centrum Dydaktyczno-Naukowego na placu Grunwaldzkim odsłonięty zostanie w poniedziałek nasz uczelniany mural. Powstał on w ramach obchodów 70-lecia Uniwersytetu Przyrodniczego i jest nie tylko piękną, edukacyjną ilustracją, ale też hotelem dla pszczół murarek.
Krzesimir Dębski: – Prawdziwe pomniki budujemy codziennie swoją pracą
30.09.2021
Krzesimir Dębski, autor Kantaty Uniwersyteckiej skomponowanej na 70-lecie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich kresowych i dolnośląskich korzeniach, uniwersyteckich powinnościach i o muzyce, która płynie z serca.
Aleksander Tychowski: człowiek wielkiego serca
27.09.2021
Rodowity lwowiak, uczestnik walk o swoje ukochane miasto w czasie bratobójczej wojny z Ukraińcami w 1918 roku, po kolejnej wojnie światowej osiadł we Wrocławiu i tutaj tworzył polską naukę.
Sok z aronii nagrodzony. Naukowiec UPWr odkrył jego właściwości lecznicze
21.09.2021
Sok z aronii może mieć ogromne znaczenie w okresie walki z pandemią COVID-19 – uznało jury konkursu „Lider Bezpieczeństwa Państwa” i nagrodziło jego producenta: firmę VIANAT z Podkarpacia. Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec od kilku lat współpracuje z nagrodzoną firmą.
Prof. Jan Oszmiański – Zakuć, zdać, zapomnieć? Zapomnij
17.09.2021
Profesor Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Jan Oszmiański, kończy w tym roku swoją wieloletnią przygodę z dydaktyką. Co w swojej pracy lubił najbardziej, co było dla niego ważne i czego będzie mu brakowało?
Dr Świąder i dr Gruss: – Nauka może pomóc w walce ze zmianą klimatu
13.09.2021
Co łączy ślad węglowy wrocławian ze skoczogonkiem i ogrodami społecznymi? Przeciwdziałanie zmianie klimatu i ochrona środowiska.
Student UPWr Piotr Patynowski: – Swoją przyszłość wiążę z geodezją
03.09.2021
Młody, ambitny i pomysłowy. Tak można pokrótce opisać przyszłego absolwenta UPWr, który podczas pięciu lat studiów na uczelni zdążył zdobyć stypendium „Magistrant wdrożeniowy”, zostać finalistą Studenckiego Nobla i pracować przez rok na uczelni przy projekcie EPOS-PL+. A po studiach nie zamierza zwalniać tempa.
UPWr z dofinansowaniem z programu SPINAKER
02.09.2021
Projekt „Doskonałość w naukach klinicznych – projekt podniesienia kompetencji klinicznych studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej” zdobył prawie pół miliona złotych dofinansowania z programu SPINAKER.
Prof. Świętochowski. W pracy wymagający. Po pracy dobry
30.08.2021
Profesor Bolesław Świętochowski – stworzył szkołę naukową, w której wykształcił blisko 40 doktorów, tu po wojnie był organizatorem Katedry Ogólnej Uprawy Roli i Roślin na Uniwersytecie Wrocławskim. W 1946 został dziekanem Wydziału Rolniczego, a w 1951 prorektorem ds. nauki nowo powstałej Wyższej Szkole Rolniczej. Wybitny naukowiec i dobry człowiek – tak wspominali go współpracownicy i uczniowie.
Dr Marta Czaplicka: – Nie boję się trudnych pytań
23.08.2021
Na studia rolnicze trafiła przypadkiem, marzyła bowiem o oceanografii. Szybko się jednak na nich odnalazła, a jej pasją stało się winogrodnictwo. Dziś dr Marta Czaplicka swoją wiedzę przekazuje innym. – Lubię zajęcia ze studentami, ich ciekawość, odwagę i kreatywność – mówi nauczycielka.
Na UPWr stworzą strategię ochrony krajobrazu
19.08.2021
Naukowcy z UPWr i TUD w Dreźnie we współpracy z samorządami i państwowymi instytucjami opracują wzorcową koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem kulturowym – modelem badawczym jest zespół ogrodowo-krajobrazowy w Książu. Projekt potrwa do 2023 roku.
Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka
18.08.2021
Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.
Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska – Nasze badania to przyszłość medycyny
17.08.2021
Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska prowadzi badania w zakresie medycyny regeneracyjnej. Sukcesy naukowe zaczęła odnosić już jako studentka. Dzisiaj pracuje w Katedrze Biologii Eksperymentalnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu i jest członkinią Wiodącego Zespołu Badawczego.
Co studiować na UPWr: biologia, biologia człowieka czy zootechnika?
16.08.2021
Biologia, biologia człowieka i zootechnika to trzy różne kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które nie tylko pozwalają zdobyć wiedzę z jednej z najciekawszych dziedzin nauki, ale też ciekawy zawód.
Studia dla miłośników zieleni: ogrodnictwo i medycyna roślin
13.08.2021
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia dla osób, które pasjonują się roślinami. Czy to ich aranżacją w ogrodzie, czy pielęgnacją. Na kierunkach ogrodnictwo i medycyna roślin absolwenci zdobędą kompleksową wiedzę z szerokiej gamy przedmiotów, począwszy od biologii i chemii aż po ekonomię.
Globalne ocieplenie – co je łączy ze studiami na UPWr?
11.08.2021
Inżynieria i gospodarka wodna, odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami, a może budownictwo? Te kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pozwalają nie tylko zdobyć ciekawy zawód, ale też zmierzyć się z problemami, z jakimi zmaga się cała ludzkość w dobie kryzysu klimatycznego.
Studia dla ciekawych: biotechnologia stosowana roślin i bioinformatyka
10.08.2021
Bioinformatyka i biotechnologia stosowana roślin to kierunki adresowane dla dociekliwych i ambitnych. Technologia i informatyka, które są tu podstawą, łączy to, że wykorzystywane są tu do badania świata przyrodniczego.
Współpraca międzynarodowa: belgijski doktorant doskonali swoją pracę na UPWr
10.08.2021
Dzięki międzynarodowej współpracy z prof. Wojciechem Niżańskim w ramach projektu NAWA, doktorant Guillaume Domain, na co dzień studiujący na Uniwersytecie w Gandawie, przyjechał do Wrocławia, by na UPWr przyspieszyć prace badawcze nad doktoratem dotyczącym ulepszenia metod zamrażania plemników psów.
Student UPWr Adam Pałęcki: – Staram się być głosem studentów
09.08.2021
Student geodezji i kartografii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, Adam Pałęcki jest aktywnie zaangażowany w życie społeczne uczelni. Stara się reprezentować studentów w ważnych dla nich sprawach, m.in zasiadając w radzie programowej i senacie.
Czy rolnictwo może być nowoczesne? Tak, po studiach na UPWr
05.08.2021
Rolnictwo to dzisiaj jedna z najważniejszych gałęzi gospodarki europejskiej, istotna nie tylko ze względu na liczbę ludzi zatrudnionych w tym sektorze, ale również z powodu zmian klimatycznych i rosnącej liczby ludności. Dlatego na rynku pracy poszukiwani są fachowcy, którzy wiedzą, czym jest nowoczesne rolnictwo i jak sprostać wyzwaniom, jakie przed nim stoją.