eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Życzenia wielkanocne

07.04.2023

By nadzieja, jaką niosą ze sobą Święta Wielkanocne, nie opuszczała nas przez cały rok.

Wielkanoc w duchu zero waste? Doceniajmy jedzenie bardziej i marnujmy mniej

05.04.2023

Święta Wielkanocne kojarzą się z bogato zastawionym stołem i licznymi potrawami. Choć pielęgnowanie tradycji i symboli świąt jest ważne, warto zwrócić uwagę na ilość żywności, jaką przygotowujemy. Prof. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka w przeddzień Świąt Wielkanocnych opowiada o tym, co tradycyjnie znajduje się na świątecznym stole i czy przypadkiem nie jest tego za dużo.

Jak pokazać katastrofę na rzece?

03.04.2023

Laboratorium wodne, „black light” i nocne modelowanie rozprzestrzeniania się zanieczyszczeń w Odrze – w Światowy Dzień Wody na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zwrócono uwagę na konieczność intensyfikacji działań, które pozwolą rozwiązać kryzys związany z wodą i ściekami.

Dzień Otwarty na Kampusie Biskupin

30.03.2023

Pierwszy z dwóch Dni Otwartych na UPWr z hukiem przywrócił tradycyjne, uczelniane dni otwarte. Teraz czas na drugą edycję – tym razem na Kampusie Biskupin, która odbędzie się 13 kwietnia.

Arborysta Maciej Motas: – Betonoza? Ten trend jest już za nami

23.03.2023

O istotności kontaktu z naturą, wpływie klimatu na kierunek rozwoju zawodu arborysty i o tym jakich cech wymaga ta praca opowiada inżynier architektury krajobrazu Maciej Motas, arborysta i absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Szkolimy doradców rolników

20.03.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako jedyny w Polsce uruchomił podyplomowe studia dla doradców rolniczych – zamawiane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 45 słuchaczy z całego kraju poznaje przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym w wymiarze prawnym, organizacyjnym i praktycznym.

Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia

17.03.2023

Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Dni Otwarte UPWr. Witajcie na uczelni!

09.03.2023

Niemal trzydzieści stanowisk kół naukowych i organizacji studenckich, pięć wykładów, trzy pokazy interaktywne i gra terenowa. Za nami pierwszy z dwóch Dni Otwartych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Było zabawnie, ciekawie i naukowo.

Współpraca UPWr i KWP: wsparcie wiedzą, badania i pomoc w śledztwach

03.03.2023

Wsparcie wiedzą Laboratorium Kryminalistycznego, prowadzenie badań i analiz niezbędnych w postępowaniach prowadzonych przez policję, możliwość praktyk dla studentów oraz szkoleń dla funkcjonariuszy – m.in. takie działania umożliwi podpisane w piątek, 3 marca porozumienie pomiędzy uczelnią, a Komendantem Wojewódzkim Policji we Wrocławiu.

Budżet Partycypacyjny UPWr: znamy zwycięskie projekty

01.03.2023

Bee-therapy garden. Apiterapia i wypoczynek na kampusie Biskupin” oraz „Strefa work & chillout” – to zwycięskie projekty drugiej edycji Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Pierwszy z nich to inicjatywa pracownicza, drugi – studencka. W głosowaniu wzięło udział 1285 osób. To 17 proc. więcej niż w pierwszej edycji tej obywatelskiej inicjatywy.

Nagrody NOT dla UPWr

01.03.2023

Ten projekt został zrealizowany w ramach programu BIOSTRATEG. Innowacyjna suszarnia zbudowana w ramach konsorcjum, którego liderem był Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, zdobyła właśnie pierwszą nagrodę Naczelnej Organizacji Technicznej – oddziału wrocławskiego. Dyplomem NOT wyróżnił Studenckie Koło Naukowe Geodetów przy Instytucie Geodezji i Geoinformatyki UPWr.

Dzień otwarty w rytmie TikToka

27.02.2023

Dzień Otwarty na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to okazja nie tylko do poznania uczelni od podszewki, ale przede wszystkim przekonania się, że warto tu studiować.

Rok z wojną. Jak wspieramy Ukrainę

24.02.2023

Dzisiaj każdy mówi, że ta wojna wisiała w powietrzu, a jednak ranek 24 lutego 2022 roku dla Ukraińców i zaraz potem Polaków okazał się wstrząsem. I wielką próbą w obliczu nowych wyzwań. Tym wyzwaniom sprostała też społeczność Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zaangażowana w pomoc ukraińskim uchodźcom i to w różnych wymiarach.

Budżet Partycypacyjny UPWr: zagłosuj i zmień kampus Biskupin

20.02.2023

Ogród „Bee-therapy”, zakup lodówki do foodsharingu czy stworzenie w bibliotece strefy przeznaczonej do nauki i odpoczynku – to tylko część projektów zgłoszonych do Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Trzy z nich to inicjatywa pracownicza, dwa – studencka. Do wtorku, 28 lutego można zagłosować na ten najciekawszy, najlepszy, ulubiony.

Absolwentka Wiktoria Wilman: – Bioinformatyka daje nowoczesne spojrzenie na biologię

20.02.2023

Wiktoria Wilman. Absolwentka bioinformatyki na UPWr. Kiedy kończyła studia, cały rok podziękował jej za piastowanie stanowiska starosty. Pracy szukała tylko miesiąc. Dzisiaj związana jest z firmą NaturalAntibody, która jako pomoc dla przemysłu farmaceutycznego tworzy oprogramowanie bazujące na AI, mające na celu odkrywanie przeciwciał ułatwiających tworzenie leków. Nie odcina się jednak od swojej Alma Mater i dalej wspiera swój kierunek jako członkini Kierunkowej Komisji Programowej.

Najgorsza jest bezsilność – trzęsienie ziemi w Turcji oczami studentek z Erasmusa

14.02.2023

6 lutego na pograniczu Turcji i Syrii nastąpiło najsilniejsze od niemal 100 lat trzęsienie ziemi w tym regionie. Drgania zarejestrował nawet grawimetr Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr – były 400 000 razy silniejsze niż czułość urządzenia. Turczynki Yanki Çam, Selin Çakmak i Seran Sayan mówią o tym, jak można pomóc ich rodakom.

Praca ze zwierzętami nie tylko po weterynarii

14.02.2023

Absolwent dr Damian Konkol i student Tomasz Stanisławski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiadają o swoim doświadczeniu z zootechniką.

Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?

07.02.2023

Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.

UPWr i służby ratownicze – współpraca dla dobra psów

02.02.2023

Lekarze Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr objęli opieką psy ratownicze GOPR-u, WOPR-u i OSP oraz psy „na ratowniczej emeryturze”. Specjalistyczne konsultacje, badania diagnostyczne, niezbędne analizy laboratoryjne i leczenie będą dla opiekunów czworonożnych bohaterów bezpłatne.

Mamy rekord! Akademicki Sztab WOŚP po raz szósty spisał się na medal

30.01.2023

W tym roku nasi wolontariusze przeszli samych siebie i przebili zeszłoroczną kwotę o ponad sto tysięcy złotych! Podczas 31. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zebrali 249 261,90 złotych na walkę z sepsą! To nowy rekord!

Race to Zero na UPWr

24.01.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Warszawski i Politechnika Łódzka to trzy polskie uczelnie, które dołączyły do globalnej kampanii Race to Zero. Jej celem jest gospodarka zeroemisyjna.

  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 49

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png