eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?

07.02.2023

Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.

Studiuj OZE, bądź krok do przodu

06.02.2023

Odnawialne źródła energii są jedną z gałęzi sektora energetycznego, która obecnie najszybciej się rozwija. Nie przez przypadek – coraz więcej mówi się o konieczności ograniczenia emisji CO2 do atmosfery oraz o konsekwencjach zużycia paliw kopalnych. Studenci Mateusz Jajczyk i Marek Korendał są świadomi zmian, jakie są potrzebne w tej dziedzinie i wybierając studia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami będą już o krok do przodu w branży.

Geodezja – od wnętrza Ziemi po kosmos

31.01.2023

Nie tylko pomiary działek i gruntów, ale też teledetekcja, sztuczna inteligencja, nawigacja satelitarna czy zarządzanie transportem publicznym – bo geodezja niejedną ma twarz.

Mamy rekord! Akademicki Sztab WOŚP po raz szósty spisał się na medal

30.01.2023

W tym roku nasi wolontariusze przeszli samych siebie i przebili zeszłoroczną kwotę o ponad sto tysięcy złotych! Podczas 31. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zebrali 249 261,90 złotych na walkę z sepsą! To nowy rekord!

Nietypowa pasja studenta UPWr

27.01.2023

Co było pierwsze, jajko czy kura? W hodowli ptaków ozdobnych Wiktora Tarłowskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, był to… bażant! Student weterynarii opowiada o początkach swojej przygody z hodowlą kur rasowych, które rasy są największe, które należą do najdroższych, a które przypominają… króliki!

Naukowcy UPWr odkrywają potencjał mykobiomu flory leśnej

25.01.2023

Egipski naukowiec dr El-Sayed Ramadan El-Sayed Ali dołączył do UPWr, by poprowadzić projekt BioExplor, który dotyczy badań nad mykobiomem flory leśnej, jako źródła nowych związków bioaktywnych, karotenoidów i innych biopigmentów.

Z UPWr do TopMinds

23.01.2023

TopMinds 2023 – do najnowszej edycji programu zakwalifikowały się dwie doktorantki i studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To Aleksandra Zimmer, Marta Klemens i Zuzanna Czekaj.

Ruszyła rekrutacja na studia II stopnia

17.01.2023

Już od 15 stycznia można zapisywać się na studia II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Do wyboru jest 18 kierunków i wiele specjalności.

Dzikie zwierzęta w obiektywie doktorantki UPWr

27.12.2022

Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr Safoura Reza poza działalnością naukową interesuje się fotografią zwierząt. Przed jej obiektywem pozują nie tylko domowi pupile, ale też dzikie zwierzęta w swoim naturalnym środowisku. Przy okazji apelujemy – doceńmy ich piękno i pamiętajmy o tym, by nie straszyć ich w sylwestra.

Lokalne produkty w zasięgu ręki

16.12.2022

W Hali Targowej we Wrocławiu od 17 grudnia rusza nowy punkt sprzedaży – na stoisku numer 70 będzie można znaleźć sery, chleby, pasty, miody, pierniki, soki, przyprawy, a nawet wina. Wszystkie łączy hasło „Produkt Lokalny” i projekt „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia”.

Białko z czarnej muchy to przyszłość żywienia?

15.12.2022

Studenci SKN Żywienia Zwierząt udowodnili, że hodowla much Hermetia illucens przeznaczona na produkcję białka jest możliwa oraz korzystna dla środowiska i zdrowia. O swoim projekcie opowiedzieli na wykładzie.

TikTok to nie miejsce dla uczelni?

13.12.2022

Pojawiły się w Internecie głosy, że uniwersytety nie powinny prowadzić kont na TikToku, że to niepoważne, że to nie miejsce dla instytucji naukowych. Sukces konta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udowodnił jednak, że TikTok to jak najbardziej miejsce dla uczelni, mogące zarówno bawić, jak i edukować widzów.

Biotechnologia na UPWr i kannabinoidy – co je łączy?

12.12.2022

Sylwia Ciałek i dr Radosław Gniłka – absolwenci biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – opowiadają o swojej pracy z firmie Healthcann, jednej z nielicznych i zarazem najlepszych firm w branży konopnej w Europie.

Absolutorium Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji – fotorelacja

12.12.2022

Absolwenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu świętowali odebranie dyplomów.

Geodezja na UPWr. Studia dla ciekawych i ambitnych

09.12.2022

Teledetekcja – najprostszy opis wyjaśnia, że to wykonywane za pomocą specjalistycznych czujników badania zdalne, a więc przeprowadzane z samolotów, przestrzeni kosmicznej lub z powierzchni ziemi. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – 13 grudnia – będzie można poznać tajemnice teledetekcji. I wybrać studia magisterskie z nowej specjalności. Uwaga: nie trzeba być geodetą i kartografem.

Młodzi i społecznie zaangażowani

07.12.2022

Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, którzy chcą się społecznie zaangażować mają możliwość dołączenia do Studenckiego Klubu Honorowych Dawców „Pijafka” i DKMS-u, do QueerUP albo do Support Team For Exchange Programs „STEP UP"

XXI Dzień Aktywności Studenckiej

06.12.2022

Po kilku latach internetowych edycji spowodowanych pandemią, jedenasty Dzień Aktywności Studenckiej w końcu odbył się stacjonarnie. Studenci mogli poczuć klimat dawnych edycji wydarzenia. Było około 50 stoisk, konkursy oraz Mikołaj i to nie jeden!

Absolutorium Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego – fotorelacja

05.12.2022

W ubiegłą sobotę dyplomy ukończenia studiów odebrali absolwenci Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Nie tylko nauka, ale też tańce i śpiewy

29.11.2022

Na UPWr studenci mogą rozwijać różne pasje, nie tylko te naukowe. Tym artystycznie utalentowanym uczelnia oferuje możliwość dołączenia do Akademickiego Chóru UPWr lub do Akademickiego Zespołu Pieśni i Tańca Uniwersytetu Przyrodniczego „Jedliniok”.

Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – fotorelacja

28.11.2022

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opuścił kolejny rocznik absolwentów.

„Robokrowa” – nowoczesny robot, który symuluje choroby

25.11.2022

Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, jako jedyni w Polsce, uczą się badania rektalnego zwierząt za pomocą ramienia haptycznego. To nowoczesny symulator, dzięki któremu przyszli lekarze weterynarii „diagnozują” najczęściej spotykane patologie w obrębie przewodu pokarmowego koni i krów na długo przed pierwszym kontaktem z żywym zwierzęciem.

  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 43

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png