eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Stowarzyszenie Absolwentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ma 20 lat

15.10.2021

20 lat temu powstało Stowarzyszenie Absolwentów Akademii Rolniczej we Wrocławiu, po zmianie nazwy uczelni Stowarzyszenie Absolwentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Różne pokolenia byłych studentów łączy jedno – poczucie dumy ze swojej Alma Mater.

UPWr: kuźnia kadr dla wrocławskiego zoo

13.10.2021

Nie wyobrażają sobie innego miejsca pracy. Zoo to całe ich życie, pasja i powołanie. Realizują je, bo mają wiedzę i umiejętności zdobyte na studiach na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Nasi rządzą? Oczywiście! UPWr właśnie podpisuje umowę o współpracy z wrocławskim ogrodem zoologicznym.

Świat mikrobiomu i jego makro wpływ na nasze życie

12.10.2021

O skali problemu związanego z antybiotykoopornością bakterii, owcach, alpakach i co wspólnego mają z badaniami nad mikrobiomem opowiada dr Paulina Cholewińska.

Kantata Uniwersytecka, 70-lecie UPWr i… Horacy

11.10.2021

Jubileusz 70-lecia istnienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uświetniło prawykonanie zamówionej specjalnie na to wydarzenie Kantaty Uniwersyteckiej, skomponowanej przez Krzesimira Dębskiego. Artysta w utworze wykorzystał dwa cytaty z dzieł Horacego, wielkiego poety starożytnego Rzymu.

Profesor Carbonell Barrachina: – UPWr jest pełen moich przyjaciół

06.10.2021

Profesor Ángel Antonio Carbonell Barrachina, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o chemii, alchemii, znaczeniu współpracy międzynarodowej i o tym, dlaczego pokochał Wrocław.

Zaczęliśmy 71. rok istnienia UPWr

05.10.2021

Światowe prawykonanie Kantaty Uniwersyteckiej Krzesimira Dębskiego, jubileuszowy koncert, wręczenie Drzew Jubileuszowych osobom szczególnie zasłużonym dla uczelni, odsłonięcie pszczelego muralu UPWr, immatrykulacja studentów, przysięga doktorantów, nadanie tytułu doktora honoris causa, statuetki dla wyjątkowego absolwenta i najlepszego studenta – rozpoczęliśmy rok akademicki 2021/2022 świętując jednocześnie 70-lecie naszego istnienia.

Jubileuszowa inauguracja roku akademickiego 2021/2022

04.10.2021

W 2021 r. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu obchodzi 70. urodziny. Inauguracja roku akademickiego 2021/2022 będzie więc wyjątkowa i szczególnie ważna dla całej społeczności UPWr. Transmisja na żywo o godz. 10:00.

Mural UPWr to nie tylko dzieło sztuki, ale i hotel dla pszczół!

01.10.2021

Na ścianie obok Centrum Dydaktyczno-Naukowego na placu Grunwaldzkim odsłonięty zostanie w poniedziałek nasz uczelniany mural. Powstał on w ramach obchodów 70-lecia Uniwersytetu Przyrodniczego i jest nie tylko piękną, edukacyjną ilustracją, ale też hotelem dla pszczół murarek.

Krzesimir Dębski: – Prawdziwe pomniki budujemy codziennie swoją pracą

30.09.2021

Krzesimir Dębski, autor Kantaty Uniwersyteckiej skomponowanej na 70-lecie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich kresowych i dolnośląskich korzeniach, uniwersyteckich powinnościach i o muzyce, która płynie z serca.

Aleksander Tychowski: człowiek wielkiego serca

27.09.2021

Rodowity lwowiak, uczestnik walk o swoje ukochane miasto w czasie bratobójczej wojny z Ukraińcami w 1918 roku, po kolejnej wojnie światowej osiadł we Wrocławiu i tutaj tworzył polską naukę.

Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Sok z aronii nagrodzony. Naukowiec UPWr odkrył jego właściwości lecznicze

21.09.2021

Sok z aronii może mieć ogromne znaczenie w okresie walki z pandemią COVID-19 – uznało jury konkursu „Lider Bezpieczeństwa Państwa” i nagrodziło jego producenta: firmę VIANAT z Podkarpacia. Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec od kilku lat współpracuje z nagrodzoną firmą.

Profesor Jan Oszmiański

Prof. Jan Oszmiański – Zakuć, zdać, zapomnieć? Zapomnij

17.09.2021

Profesor Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Jan Oszmiański, kończy w tym roku swoją wieloletnią przygodę z dydaktyką. Co w swojej pracy lubił najbardziej, co było dla niego ważne i czego będzie mu brakowało?

Dr Świąder i dr Gruss: – Nauka może pomóc w walce ze zmianą klimatu

13.09.2021

Co łączy ślad węglowy wrocławian ze skoczogonkiem i ogrodami społecznymi? Przeciwdziałanie zmianie klimatu i ochrona środowiska.

Student UPWr Piotr Patynowski: – Swoją przyszłość wiążę z geodezją

03.09.2021

Młody, ambitny i pomysłowy. Tak można pokrótce opisać przyszłego absolwenta UPWr, który podczas pięciu lat studiów na uczelni zdążył zdobyć stypendium „Magistrant wdrożeniowy”, zostać finalistą Studenckiego Nobla i pracować przez rok na uczelni przy projekcie EPOS-PL+. A po studiach nie zamierza zwalniać tempa.

Profesor Bolesław Świętochowski – stworzył szkołę naukową, w której wykształcił blisko 40 doktorów, tu po wojnie był organizatorem Katedry Ogólnej Uprawy Roli i Roślin na Uniwersytecie Wrocławskim. W 1946 został dziekanem Wydziału Rolniczego, a w 1951 prorektorem ds. nauki nowo powstałej Wyższej Szkole Rolniczej. Wybitny naukowiec i dobry człowiek – tak wspominali go współpracownicy i uczniowie.

Prof. Świętochowski. W pracy wymagający. Po pracy dobry

30.08.2021

Profesor Bolesław Świętochowski – stworzył szkołę naukową, w której wykształcił blisko 40 doktorów, tu po wojnie był organizatorem Katedry Ogólnej Uprawy Roli i Roślin na Uniwersytecie Wrocławskim. W 1946 został dziekanem Wydziału Rolniczego, a w 1951 prorektorem ds. nauki nowo powstałej Wyższej Szkole Rolniczej. Wybitny naukowiec i dobry człowiek – tak wspominali go współpracownicy i uczniowie.

Dr Marta Czaplicka: – Nie boję się trudnych pytań

23.08.2021

Na studia rolnicze trafiła przypadkiem, marzyła bowiem o oceanografii. Szybko się jednak na nich odnalazła, a jej pasją stało się winogrodnictwo. Dziś dr Marta Czaplicka swoją wiedzę przekazuje innym. – Lubię zajęcia ze studentami, ich ciekawość, odwagę i kreatywność – mówi nauczycielka.

konsultacja dietetyczna

Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka

18.08.2021

Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.

dr Katarzyna Kornicka-Garbowska w laboratorium

Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska – Nasze badania to przyszłość medycyny

17.08.2021

Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska prowadzi badania w zakresie medycyny regeneracyjnej. Sukcesy naukowe zaczęła odnosić już jako studentka. Dzisiaj pracuje w Katedrze Biologii Eksperymentalnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu i jest członkinią Wiodącego Zespołu Badawczego.

Co studiować na UPWr: biologia, biologia człowieka czy zootechnika?

16.08.2021

Biologia, biologia człowieka i zootechnika to trzy różne kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które nie tylko pozwalają zdobyć wiedzę z jednej z najciekawszych dziedzin nauki, ale też ciekawy zawód.

studentka badająca rośliny w szklarni

Studia dla miłośników zieleni: ogrodnictwo i medycyna roślin

13.08.2021

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia dla osób, które pasjonują się roślinami. Czy to ich aranżacją w ogrodzie, czy pielęgnacją. Na kierunkach ogrodnictwo i medycyna roślin absolwenci zdobędą kompleksową wiedzę z szerokiej gamy przedmiotów, począwszy od biologii i chemii aż po ekonomię.

Globalne ocieplenie – co je łączy ze studiami na UPWr?

11.08.2021

Inżynieria i gospodarka wodna, odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami, a może budownictwo? Te kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pozwalają nie tylko zdobyć ciekawy zawód, ale też zmierzyć się z problemami, z jakimi zmaga się cała ludzkość w dobie kryzysu klimatycznego.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png