eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Trenerka SWiFS zdobyła złoty medal w turnieju Polish Open

28.10.2022

Iga Butrym wywalczyła złoty medal w konkurencji kumite kobiet podczas turnieju Polish Open w Bielsku-Białej. Nauczycielka Studium Wychowania Fizycznego i Sportu UPWr jest aktywną zawodniczką karate WKF i od 10 lat zdobywa medale na największych turniejach w Polsce i Europie.

Złoty Medal targów POLECO dla pomysłu naukowców UPWr

27.10.2022

Bezodpadowa, zeroemisyjna technologia selektywnego oczyszczania śródlądowych wód powierzchniowych – projekt realizowany przez Konsorcjum „TURAWA", którego liderem i partnerem naukowym był Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, został wyróżniony Złotym Medalem podczas Międzynarodowych Targów Ochrony Środowiska POLECO w Poznaniu.

Studencie, daj sobie pomóc

25.10.2022

Centrum Wsparcia i Dostępności (CWiD) to pomoc psychologiczna, wsparcie osób ze szczególnymi potrzebami, a także doradztwo zawodowe.

Doktorant UPWr opracowuje nowe narzędzia dla inteligentnego rolnictwa

19.10.2022

Jasper Mbah, kameruński doktorant ze Szkoły Doktorskiej UPWr, zamierza w Polsce zdobyć wiedzę, której w przyszłości użyje do rozwiązywania problemów związanych z niekorzystnym dla upraw zagęszczeniem gleby, będącym częściowo odpowiedzialnym za kryzys żywnościowy w jego ojczyźnie.

Naukowcy z UPWr w poszukiwaniu grobów ofiar nazistów

18.10.2022

Filie niemieckich obozów koncentracyjnych zostaną przebadane przez polsko-czeski zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Zachodnioczeskiego w Pilźnie. Badaniami ze strony UPWr pokieruje dr Paweł Konczewski. Kierownikiem zespołu z Czech jest doc. dr hab. Pavel Vařeka.

Miniatura 6 dla UPWr: skrobia oporna i żywienie seniorów

14.10.2022

Dwa projekty z konkursu Miniatura 6 będą realizować naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Prof. Małgorzata Kapelko-Żeberska będzie pracować nad nowym sposobem otrzymywania skrobi opornej, a dr Robert Gajda nad opracowaniem pierwszego w Polsce kwestionariusza pozwalającego ocenić ryzyko żywieniowe seniorów mieszkających w społeczności lokalnej.

Naukowcy UPWr w rankingu TOP 2 najbardziej wpływowych naukowców na świecie

14.10.2022

Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking najczęściej cytowanych naukowców na świecie. Wśród 200 tysięcy najbardziej wpływowych autorów publikacji naukowych znaleźli się przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Natalia Pietrzkowska finalistką Falling Walls Lab Warsaw

13.10.2022

Falling Walls to jedna z największych na świecie sieci integrujących ludzi z całego świata, zarówno z sektora akademickiego, pozarządowego, jak i biznesu. Jej celem jest poszukiwanie odpowiedzi na pytanie o to, które mury jeszcze muszą upaść, aby zapoczątkować pozytywne zmiany – społeczne, gospodarcze i technologiczne.

Naukowcy UPWr badają nowy lek na atopowe zapalenie skóry u psów

11.10.2022

Atopowe zapalenie skóry (AZS) dotyka już blisko 30 proc. populacji psów w Polsce, a lekarze weterynarii wciąż mają do dyspozycji leki, które działają głównie objawowo. Taka terapia nie daje długotrwałych efektów, a przewlekłe stosowanie zwiększa ryzyko wystąpienia efektów ubocznych. Naukowcy z UPWr mają szansę to zmienić.

Koła naukowe rekrutują!

11.10.2022

Nowy rok akademicki oznacza nowe wyzwania i działania. A gdzie lepiej szukać naukowych przygód niż w studenckich kołach naukowych?

Zuzanna Czekaj przewodniczącą Komitetu ds. Edukacji Weterynaryjnej IVSA SCoVE

10.10.2022

Studentka piątego roku weterynarii na UPWr Zuzanna Czekaj została przewodniczącą międzynarodowego Komitetu do Spraw Edukacji Weterynaryjnej IVSA Standing Committee on Veterinary Education.

Gra dla pierwszaków, czyli jak poznawać UPWr

05.10.2022

Gra terenowa dla studentów pierwszego roku i z Erasmusa – tak nowych studentów na Uniwersytecie Przyrodniczym przywitał Samorząd Studencki UPWr. Było zabawnie, okazało się, że wcale nie tak łatwo i w dodatku konieczna była dogrywka, żeby wyłonić zwycięzców.

Pojedynek mistrzów kuchni – oto finalistki

23.09.2022

Trzy studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zmierzą się w finale konkursu kulinarnego o nagrody JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Pojedynek mistrzów kuchni”. To Pola Blak, Agata Kurasiewicz i Justyna Owsianka.

Projekt SYMBIOREM – opracowywanie nowych biotechnologii na rzecz czystszego środowiska

21.09.2022

Uniwersytet Kraju Basków i organizacja Greenovate! Europe rozpoczyna projekt SYMBIOREM, który ma ograniczyć zanieczyszczanie środowiska za pomocą innowacyjnych procesów bioremediacji. Udział UPWr w tym projekcie da uczelni dostęp do najnowszych technologii i pozwoli naukowcom na pracę w międzynarodowym konsorcjum i współpracę ze światowej sławy specjalistami od bioremediacji.

Prof. Kabała: – Gleba to życie, skarb ukryty pod stopami

08.09.2022

To co dla gleboznawcy jest glebą, przeciętny Kowalski nazywa ziemią i choć pojęcia te mają różne definicje, to prof. Cezary Kabała jest wyrozumiały. – Każde określenie żyje swoim życiem i z czasem nabiera wielu znaczeń, w tym potocznych, dalekich od ścisłości naukowej – tłumaczy naukowiec UPWr, który podczas ostatniego kongresu Międzynarodowej Unii Gleboznawczej w Glasgow wybrany został na przewodniczącego grupy zajmującej się klasyfikacją gleb.

Odbudowa ekosystemu wymaga kompetencji

17.08.2022

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawiali z przedstawicielami samorządu województwa dolnośląskiego o działaniach, które trzeba podjąć, by maksymalnie zminimalizować, a w przyszłości odwrócić skutki katastrofy ekologicznej jaka dotknęła ekosystem Odry.

Rekrutacja trwa! Ruszył trzeci nabór

09.08.2022

Od 1 sierpnia do 15 września trwa trzeci nabór na studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Naukowczyni UPWr bada i promuje bezinwazyjną metodę diagnostyki zwierząt

02.08.2022

Czy wystarczy dokładnie obejrzeć obraz konia w kamerze termowizyjnej by zdiagnozować jego choroby lub kontuzje? Tak i prof. Maria Soroko-Dubrovina z UPWr, która prowadzi badania na ten temat, nie ma wątpliwości, że to przyszłość w medycynie weterynaryjnej i rehabilitacji koni.

UPWr ze statusem Uniwersytetu Europejskiego

01.08.2022

Decyzją Komisji Europejskiej międzynarodowe konsorcjum EU GREEN, do którego należy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otrzymało status Uniwersytetu Europejskiego. To dla naszej uczelni duży prestiż oraz szansa na umiędzynarodowienie kierunków studiów, współpracę naukową i wymianę doświadczeń w obszarze innowacji.

Znamy wyniki ewaluacji. Tak oceniono dyscypliny UPWr

28.07.2022

Jedna dyscyplina z kategorią A+, dwie z kategorią A i pięć z kategorią B+ – takie są wyniki ewaluacji jakości działalności naukowej za lata 2017-2021. Oznaczają one, że wszystkie dyscypliny wiodące UPWr będą miały uprawnienia do nadawania stopni naukowych.

Nie trać gruntu pod nogami

27.07.2022

W ramach studiów związanych z rolnictwem, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje zarówno innowacyjne kierunki, takie jak agroinżynieria, jak i tradycyjne kierunki w nowoczesnej odsłonie, takie jak rolnictwo i ogrodnictwo.

  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 55

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png