eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Absolutorium Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji – fotorelacja

12.12.2022

Absolwenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu świętowali odebranie dyplomów.

Geodezja na UPWr. Studia dla ciekawych i ambitnych

09.12.2022

Teledetekcja – najprostszy opis wyjaśnia, że to wykonywane za pomocą specjalistycznych czujników badania zdalne, a więc przeprowadzane z samolotów, przestrzeni kosmicznej lub z powierzchni ziemi. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – 13 grudnia – będzie można poznać tajemnice teledetekcji. I wybrać studia magisterskie z nowej specjalności. Uwaga: nie trzeba być geodetą i kartografem.

W stronę uczelni badawczej dzięki Wiodącym Zespołom Badawczym

08.12.2022

Działalność Wiodących Zespołów Badawczych to między innymi ponad 1300 publikacji naukowych i ponad 100 projektów, na które uzyskano niemal 100 milionów złotych dofinansowania.

Młodzi i społecznie zaangażowani

07.12.2022

Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, którzy chcą się społecznie zaangażować mają możliwość dołączenia do Studenckiego Klubu Honorowych Dawców „Pijafka” i DKMS-u, do QueerUP albo do Support Team For Exchange Programs „STEP UP"

XXI Dzień Aktywności Studenckiej

06.12.2022

Po kilku latach internetowych edycji spowodowanych pandemią, jedenasty Dzień Aktywności Studenckiej w końcu odbył się stacjonarnie. Studenci mogli poczuć klimat dawnych edycji wydarzenia. Było około 50 stoisk, konkursy oraz Mikołaj i to nie jeden!

Naukowcy dla bioróżnorodności

06.12.2022

Rektorzy europejskich uczelni przyrodniczych zrzeszonych w ICA (Association for European Life Science Universities) w tym roku przyjęli stanowisko dotyczące upowszechnienia wiedzy na temat znaczenia bioróżnorodności. Wśród sygnatariuszy jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Unia Europejska już dwa lata temu przyjęła strategię działań w tym obszarze.

Absolutorium Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego – fotorelacja

05.12.2022

W ubiegłą sobotę dyplomy ukończenia studiów odebrali absolwenci Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia

05.12.2022

W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.

Projekty badawcze z Miniatury 6

01.12.2022

Dr Magdalena Domańska, dr Karolina Rak, dr Magdalena Rychlicka, dr Paulina Śliwka, dr Agata Wojciechowicz-Budzisz i prof. Grzegorz Zaleśny zdobyli finansowanie na projekty badawcze w konkursie Narodowego Centrum Nauki Miniatura 6.

Prof. Zaleśny i taksonomia

01.12.2022

Prof. Grzegorz Zaleśny z Instytutu Biologii Środowiskowej UPWr dostał finansowanie na projekt zatytułowany „Taksonomia następnej generacji” – nowe narzędzie w badaniach nad funkcjonowaniem układów pasożyt-żywiciel na przykładzie przywr z rodzaju Cotylurus (Diplostomoidea: Strigeidae)”.

Dr Wojciechowicz-Budzisz i komosa ryżowa

01.12.2022

Dr Agata Wojciechowicz-Budzisz przez najbliższy rok będzie realizowała projekt zatytułowany „Charakterystyka zakwasów piekarskich przygotowanych na bazie pseudozbóż z udziałem słodów specjalnych” – tym pseudozbożem, z którego będzie otrzymywać zakwasy będące bazą do wypieku pieczywa, będzie komosa ryżowa, inaczej quinoa: biała, czerwona i czarna.

Dr Śliwka i bakteriofagi w weterynarii

01.12.2022

Dr Paulina Śliwka z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w swoich badaniach zajmie się bakteriofagami, które mogą być zastosowane w leczeniu biegunek u zwierząt towarzyszących – psów i kotów – wywołanych chorobotwórczymi bakteriami beztlenowymi Clostridioides difficile oraz Clostridium perfringens.

Dr Rychlicka: – Szukam sposobu na skuteczniejsze suplementy

01.12.2022

Dr Magdalena Rychlicka z z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności chce otrzymać preparat kwasu ferulowego w formie nanoemulsji, dzięki czemu będzie on mógł znaleźć zastosowanie jako suplement w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory i cukrzyca.

Dr Rak: – Mleko owsiane z przyprawami to ukłon w stronę tradycji

01.12.2022

Opracowanie receptur prozdrowotnych napojów na bazie mleka owsianego z dodatkiem mieszanek przypraw – tym w swoim projekcie badawczym zajmie się dr Karolina Rak z Katedry Żywienia Człowieka.

Dr Domańska zbada ścieki

01.12.2022

Dr Magdalena Domańska z Instytutu Inżynierii Środowiska w konkursie Miniatura 6 realizować będzie projekt badawczy zatytułowany „Ścieki oczyszczone jako źródło informacji o mikroorganizmach biorących udział w przemianach związków azotu”.

Mamy trzech LIDER-ów! Sukces naukowców UPWr w konkursie NCBiR

30.11.2022

Projekty dr Karoliny Bierowiec, dr Agaty Mikołajczyk-Martinez oraz prof. Tomasza Hadasia zwyciężyły w XIII edycji konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu LIDER. Naukowcy UPWr otrzymają na swoje badania blisko 4,5 mln złotych.

Nie tylko nauka, ale też tańce i śpiewy

29.11.2022

Na UPWr studenci mogą rozwijać różne pasje, nie tylko te naukowe. Tym artystycznie utalentowanym uczelnia oferuje możliwość dołączenia do Akademickiego Chóru UPWr lub do Akademickiego Zespołu Pieśni i Tańca Uniwersytetu Przyrodniczego „Jedliniok”.

Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – fotorelacja

28.11.2022

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opuścił kolejny rocznik absolwentów.

„Robokrowa” – nowoczesny robot, który symuluje choroby

25.11.2022

Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, jako jedyni w Polsce, uczą się badania rektalnego zwierząt za pomocą ramienia haptycznego. To nowoczesny symulator, dzięki któremu przyszli lekarze weterynarii „diagnozują” najczęściej spotykane patologie w obrębie przewodu pokarmowego koni i krów na długo przed pierwszym kontaktem z żywym zwierzęciem.

Alan Gasiński: – W Szkole Doktorskiej UPWr znalazłem swoje miejsce

24.11.2022

Alan Gasiński w Szkole Doktorskiej pracuje nad słodowaniem nasion roślin strączkowych – otrzymywany w ten sposób nowy surowiec cechuje się m.in. większą zawartością białka. Jego promotorka prof. Joanna Kawa-Rygielska przyznaje, że Alan do SD dostał się za drugim podejściem, ale dzisiaj wyróżnia go kreatywność i samodzielność.

Biopolepszacz glebowy – eko pomysł SKN Gleboznawstwa i Ochrony Środowiska

22.11.2022

Statystyki pokazują, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. Studenci i naukowcy z UPWr postanowili zagospodarować część tych odpadów i stworzyć z nich biopolepszacz glebowy. Co na nim wyrośnie, przekonamy się już wkrótce. Przed budynkiem C-2 rozpoczęły się nasadzenia krzewów, traw, bylin i roślin cebulowych.

  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 58

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png