wybierz kategorie wiadomości
Eksperci UPWr: Jak usunąć kleszcza u psa?
20.08.2021
O tym jak prawidłowo i bezpiecznie wyciągnąć kleszcza, które gatunki są dla naszych pupili najgroźniejsze i jakimi narzędziami najlepiej się ich pozbyć, opowiada dr Jarosław Pacoń, naukowiec z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów na UPWr.
Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka
18.08.2021
Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.
Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska – Nasze badania to przyszłość medycyny
17.08.2021
Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska prowadzi badania w zakresie medycyny regeneracyjnej. Sukcesy naukowe zaczęła odnosić już jako studentka. Dzisiaj pracuje w Katedrze Biologii Eksperymentalnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu i jest członkinią Wiodącego Zespołu Badawczego.
Co studiować na UPWr: biologia, biologia człowieka czy zootechnika?
16.08.2021
Biologia, biologia człowieka i zootechnika to trzy różne kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które nie tylko pozwalają zdobyć wiedzę z jednej z najciekawszych dziedzin nauki, ale też ciekawy zawód.
Studia dla miłośników zieleni: ogrodnictwo i medycyna roślin
13.08.2021
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia dla osób, które pasjonują się roślinami. Czy to ich aranżacją w ogrodzie, czy pielęgnacją. Na kierunkach ogrodnictwo i medycyna roślin absolwenci zdobędą kompleksową wiedzę z szerokiej gamy przedmiotów, począwszy od biologii i chemii aż po ekonomię.
Studia z przyszłością: zarządzanie, produkcja i ekonomia
12.08.2021
Zarządzanie i inżynieria produkcji oraz ekonomia – te dwa kierunki na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pozwalają zdobyć wiedzę i umiejętności związane z produkcją rolną.
Globalne ocieplenie – co je łączy ze studiami na UPWr?
11.08.2021
Inżynieria i gospodarka wodna, odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami, a może budownictwo? Te kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pozwalają nie tylko zdobyć ciekawy zawód, ale też zmierzyć się z problemami, z jakimi zmaga się cała ludzkość w dobie kryzysu klimatycznego.
Studia dla ciekawych: biotechnologia stosowana roślin i bioinformatyka
10.08.2021
Bioinformatyka i biotechnologia stosowana roślin to kierunki adresowane dla dociekliwych i ambitnych. Technologia i informatyka, które są tu podstawą, łączy to, że wykorzystywane są tu do badania świata przyrodniczego.
Student UPWr Adam Pałęcki: – Staram się być głosem studentów
09.08.2021
Student geodezji i kartografii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, Adam Pałęcki jest aktywnie zaangażowany w życie społeczne uczelni. Stara się reprezentować studentów w ważnych dla nich sprawach, m.in zasiadając w radzie programowej i senacie.
Czy rolnictwo może być nowoczesne? Tak, po studiach na UPWr
05.08.2021
Rolnictwo to dzisiaj jedna z najważniejszych gałęzi gospodarki europejskiej, istotna nie tylko ze względu na liczbę ludzi zatrudnionych w tym sektorze, ale również z powodu zmian klimatycznych i rosnącej liczby ludności. Dlatego na rynku pracy poszukiwani są fachowcy, którzy wiedzą, czym jest nowoczesne rolnictwo i jak sprostać wyzwaniom, jakie przed nim stoją.
Eksperci UPWr: Dlaczego warto zbierać deszczówkę?
05.08.2021
Letnie susze powodowane zmianami klimatycznymi dokuczają większości krajom w Europie, a nam wciąż zdarza się marnować zasoby wody pitnej, które są przecież ograniczone. Prawie 90% zużywanej codziennie przez nas wody nie ma zastosowania spożywczego, służy do celów gospodarczych. A przecież można zastąpić ją deszczówką, tylko jak?
Jak chronić środowisko? Po studiach na UPWr
04.08.2021
Inżynieria bezpieczeństwa, ochrona środowiska i inżynieria środowiska to kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które dają ciekawy zawód, ale też są odpowiedzią na wyzwania, jakie niosą ze sobą zmiany wywołane np. globalnym ociepleniem.
Agnieszka Wróblewska: – WF powinien być dla studentów przyjemny
04.08.2021
Związana ze sportem już od wczesnego dzieciństwa, dziś jest nauczycielką wychowania fizycznego na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Agnieszka Wróblewska uczy studentów UPWr, jak ważny jest zrównoważony tryb życia i aktywność fizyczna w życiu codziennym.
Food Technology – nowy kierunek na UPWr
02.08.2021
Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.
Studiuj na UPWr – rekrutacja trwa
02.08.2021
Do 15 września trwa nabór na studia stacjonarne I stopnia – wolne miejsca mamy jeszcze na 18 kierunkach. Ruszyła też rekrutacja na studia stacjonarne II stopnia i studia niestacjonarne. Włącz się do UPWr.
Prof. Kazimierz Szczudłowski. Legenda polskiej weterynarii
02.08.2021
Był ostatnim rektorem Akademii Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie. Twórca polskiej ortopedii weterynaryjnej po II wojnie światowej przyjechał do Wrocławia, gdzie stał się jednym z filarów najpierw uniwersytetu, potem Wyższej Szkoły Rolniczej, która dzisiaj już jako Uniwersytet Przyrodniczy świętuje 70-lecie istnienia.
Zdzisław Koczarski – Zależy mi na tym, by ludzie polubili łacinę
26.07.2021
O pasji do łaciny rozpoczętej przez Asteriksa i Obeliksa, o tym, że źle wymawiamy jeden z najsłynniejszych cytatów świata oraz o powodach, dla których ten starożytny język wciąż jest tak ważny, opowiada Zdzisław Koczarski – lektor języka łacińskiego na UPWr
Interdyscyplinarność w naukach weterynaryjnych - przepis na sukces
19.07.2021
Weterynaria, podobnie jak medycyna, rozwija się dziś w ekspresowym tempie. Niegdyś skupiająca się na podstawowym leczeniu zwierząt, dziś dziedzina ta oferuje wąskie specjalizacje. A w jakim kierunku zmierza? Interdyscyplinarności i współpracy.
Studia z przyszłością: żywienie człowieka
14.07.2021
Żywienie człowieka to jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin wiedzy, a rynek usług dietetycznych to jeden z najdynamiczniej rozwijających się obszarów biznesowych. Studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu przygotowują specjalistów, którzy są w stanie sprostać wymaganiom dzisiejszego świata w tym obszarze.
Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia
12.07.2021
Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.
Karate to sposób na życie
12.07.2021
W zdrowym ciele zdrowy duch – doskonale wie kadra karate Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dzieląc swój czas między obowiązki akademickie a sport, odnosi niemałe sukcesy w Polsce i na świecie, w tym na tegorocznych Akademickich Mistrzostwach Polski.