Studia z przyszłością: zarządzanie, produkcja i ekonomia
Zarządzanie i inżynieria produkcji oraz ekonomia – te dwa kierunki na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pozwalają zdobyć wiedzę i umiejętności związane z produkcją rolną.
Rynek rolny, czy też szerzej – rolno-spożywczy to istotna gałąź polskiej gospodarki. Ilość towarów produkowanych w tym obszarze sięga 15 procent całego polskiego eksportu. Polscy rolnicy i polskie firmy produkujące żywność handlują z Niemcami, Wielką Brytanią, Czechami, ale też Chinami czy krajami bliskowschodnimi. Liczy się jakość, konkurencyjna cena i rzetelność. By osiągnąć sukces w tej branży nie wystarczy mieć gospodarstwo rolne czy rodzinną firmę. Trzeba mieć przede wszystkim wiedzę o tym, jak zarządzać procesem produkcyjnym w firmie związanej z produkcją rolną czy agrobiznesem.
Zarządzanie i inżynieria produkcji – studia dla specjalistów np. w firmach przetwórczych fot. Shutterstock
Zarządzanie i inżynieria produkcji to kierunek, który kształci przyszłych menedżerów w firmach związanych z szeroko rozumianą gospodarką rolną. Co różni produkcję roślinną od produkcji zwierzęcej, jakie są relacje pomiędzy rolnictwem a środowiskiem, jakie ryzyko ekonomiczne wpisane jest w ten obszar gospodarki? To tylko niektóre zagadnienia, które poznaje się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu studiując na takich kierunkach jak zarządzanie i inżynieria produkcji oraz ekonomia. A wybierający go studenci przede wszystkim uczą się, czym jest sprawny proces produkcji, jego automatyzacja i robotyzacja – dzisiaj coraz bardziej istotna w wielu gałęziach gospodarki. I dowiaduje się, co kryje się pod terminami „technologia produkcji roślinnej” i „technologia produkcji zwierzęcej”.
Wiedza zdobyta na tych studiach daje możliwość pracy zarówno w dużym zakładzie produkcyjnym, małej, rodzinnej firmie, jak i w administracji rządowej czy samorządowej, w strukturach zajmujących się np. doradztwem w zakresie inżynierii produkcji.
Kolejny kierunek równie mocno związany z szeroko rozumianym agrobiznesem to ekonomia. Wybór tych studiów oznacza zdobycie wiedzy z zakresu makroekonomii i mikroekonomii, zarządzania przedsiębiorstwem, organizacji i prowadzenia działalności gospodarczej, analizy finansowej przedsiębiorstwa oraz oceny projektów inwestycyjnych. Tę wiedzą uzupełnia też specjalistyczny zakres tematyczny związany z gospodarką żywnościową i tzw. bezpieczeństwem żywnościowym kraju.
Ekonomia na UPWr da ci wiedzę o ekonomice gospodarki żywnościowej fot. Shutterstock
Bezpieczeństwo żywnościowe to sytuacja, w której wszyscy ludzie przez cały czas mają fizyczny, społeczny i ekonomiczny dostęp do wystarczającej, bezpiecznej i odżywczej żywności, zaspokajającej ich potrzeby żywieniowe i preferencje dla prowadzenia aktywnego i zdrowego życia. Naukowcy i analitycy nie mają wątpliwości – w XXI wieku, mimo rozwoju cywilizacyjnego, dostęp do żywności wciąż pozostaje problemem światowym i europejskim. Na świecie liczba głodujących przekroczyła miliard, a w Unii Europejskiej szacuje się, że problem niedożywienia czy ograniczenia w dostępie do żywności dotyczy ponad 40 milionów ludzi. Bezpieczeństwo żywnościowe pozostaje zatem kluczowym wyzwaniem dla rolnictwa Unii Europejskiej, zwłaszcza, że według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) do 2050 r. zapotrzebowanie na żywność podwoi się (zwłaszcza w gospodarkach wschodzących takich jak Indie i Chiny). Te problemy nie omijają również Polski, a wiedza zdobywana na studiach na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pozwala nie tylko zrozumieć procesy zachodzące w globalnej gospodarce żywnościowej, ale też szukać ich rozwiązań w skali mikro i makro. I właśnie dlatego studenci ekonomii na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu poznają podstawowe informacje dotyczącymi produkcji rolniczej na przedmiotach: podstawy produkcji roślinnej, podstawy produkcji zwierzęcej, rolnictwo a środowisko.
Kierunek tych studiów ma profil specjalistyczny ekonomiki gospodarki żywnościowej, a jego absolwenci są przygotowani do pracy w przedsiębiorstwach rolno-spożywczych, instytucjach obsługi rolnictwa, agencjach rządowych, administracji gospodarczej, w organizacjach i instytucjach na stanowiskach operacyjnych w kraju i zagranicą, a także do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.