wybierz kategorie wiadomości
Hassanali Mollashahi – Chcę ulepszać miasta
07.04.2021
Zieleń miejska pełni różnego rodzaju funkcje ekosystemowe dla człowieka i środowiska, a ja, jako młody badacz chcę dowiedzieć się, jak mogę ulepszać miasta i uczynić je bardziej inteligentnymi – mówi Hassanali Mollashahi, student Szkoły Doktorskiej UPWr.
Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
31.03.2021
Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.
Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?
31.03.2021
Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.
Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?
29.03.2021
Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.
Marcowe posiedzenie senatu
26.03.2021
Zmiana warunków rekrutacji na anglojęzyczną rekrutację, dyskusja o wynikach naboru na studia II stopnia, systemie zapewnienia jakości kształcenia i promocji uczelni – to najważniejsze punkty marcowego posiedzenia senatu.
UPWr tylko zdalnie do 18 kwietnia
26.03.2021
Zdalny tryb pracy i nauki zostaje utrzymany do 18 kwietnia 2021 r.
Prof. Adam Figiel: Szkoła Doktorska UPWr czeka
24.03.2021
Nowoczesne rolnictwo wymaga dzisiaj specjalistycznej wiedzy z bardzo wielu obszarów nauki. Prof. Adam Figiel podkreśla: – Nasza szkoła doktorska czeka na naukowców, którzy mają świadomość wyzwań, z jakimi musi się mierzyć ludzkość.
Klaudia Masztalerz: – Nie widzę siebie na zawsze zamkniętej w laboratorium
18.03.2021
Na początku były studia z odnawialnych źródeł energii, ale ciekawsze okazało się opracowywanie procesów pozyskiwania zdrowej żywności. Dla Klaudii Masztalerz, doktorantki w Instytucie Inżynierii Rolniczej najważniejsze jest, by nie dać się zamknąć z pomysłami w laboratorium. Chce przekuwać je w produkcję zdrowego i smacznego jedzenia. Chętnie czerpie z doświadczeń zagranicznych, ale swoją przyszłość widzi tylko w Polsce.
Dr Bawiec: – Zawsze byłam kujonem, nie mam czasu się nudzić
15.03.2021
Przyznaje, że praca młodego naukowca w Polsce nie zawsze jest łatwa, szczególnie w konkurencyjnej dziedzinie, którą sama się zajmuje, czyli technice sanitarnej. Ale można! Dr Aleksandra Bawiec doktorat obroniła z wyróżnieniem, a na swoim koncie ma 34 publikacje, w tym wiele w renomowanych czasopismach zagranicznych.
Rok w pandemii na UPWr
12.03.2021
Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.
Biologia molekularna w Szkole Doktorskiej UPWr
10.03.2021
Beatriz Hernández Suárez przyjechała do Polski, aby kontynuować studia na zaproszenie swojej promotorki – prof. Aleksandry Pawlak. Obecnie, już drugi rok w Szkole Doktorskiej UPWr, skupia się na szukaniu nowych potencjalnych celów dla terapii przeciwnowotworowej.
Lutowe posiedzenie senatu
26.02.2021
Senat Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podjął uchwałę w sprawie wyrażenia zaniepokojenia losami ewaluacji jakości badań naukowych w 2022 roku na podstawie zmienionego wykazu czasopism naukowych.
Ponad 3 mln na badania nad salmonellą
25.02.2021
Prof. Krzysztof Grzymajło z Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej dostał ponad 3 miliony złotych na grant realizowany w ramach programu Sonata Bis 10 Narodowego Centrum Nauki. W swoich badaniach będzie badał relacje pomiędzy gospodarzem, patogenem i mikrobiomem gospodarza w pierwszych etapach zakażenia pałeczkami Salmonella.
Dzień Nauki Polskiej – konkurujemy z najlepszymi
19.02.2021
19 lutego, w rocznicę urodzin Mikołaja Kopernika, obchodzone jest najmłodsze polskie święto – Dzień Nauki Polskiej. O pozycji polskiej nauki w świecie mówi prof. Aneta Wojdyło, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ds. nauki i współpracy z zagranicą.
W Światowy Dzień Kota – kocie gwiazdy i koci lekarze
16.02.2021
O swoich własnych kotach, małych i dużych kocich pacjentach leczonych w klinikach Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i dzikich kotowatych, których populacje starają się ratować opowiadają lekarze weterynarii UPWr.
Doktorantka UPWr z nagrodą za międzyuczelnianą magisterkę
16.02.2021
Adrianna Aleksandrowicz została laureatką ogólnopolskiego konkursu Agroabsolwent na najlepszą pracę dyplomową na temat nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. To efekt współpracy UPWr z UWr.
Dr Joanna Rosenberger: – Ptaki też lubią się bawić
14.02.2021
O misji ratowania głuszców, badaniach na krukach zerkających w lusterka i informacjach zapisanych w skorupach ptasich jaj opowiada dr Joanna Rosenberger z Instytutu Hodowli Zwierząt. To pierwszy wywiad z cyklu „Naukowa siła UPWr”, który przybliży sylwetki młodych, zdolnych naukowców naszej uczelni.
Przedłużenie zajęć zdalnych do maja 2021 r.
11.02.2021
Powrót do zajęć na uczelni planowany jest po długim weekendzie majowym, tj. 4 maja 2021 r.
Prof. Szewrański przewodniczącym nowej dyscypliny na UPWr
09.02.2021
Prof. Szymon Szewrański, dyrektor Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odebrał powołanie na przewodniczącego dyscypliny ewaluowanej Geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna.
Studencki Sztab WOŚP po raz czwarty na UPWr
01.02.2021
Podczas 29. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy ponownie zagrali studenci, absolwenci i pracownicy wrocławskich uczelni. Do tej pory sztab przy UPWr zebrał już 185 tys. zł, ale licznik nadal bije. Można się jeszcze przyłączyć.