eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Rusza druga edycja Budżetu Partycypacyjnego UPWr

04.01.2023

Rozpoczynamy nabór wniosków do drugiej edycji uczelnianego budżetu partycypacyjnego. Efekty realizacji zwycięskich projektów z roku 2022: „Bee&Chill Patio” w bibliotece oraz „Bee friendly! Ogród sprzyjający owadom oraz ptakom na parkingu przy budynku Geo-Info-Hydro” można podziwiać już od kilku tygodni.

Naturalnie, tajemniczo, bezpiecznie

04.01.2023

Mechanizmy rządzące naszymi preferencjami krajobrazowymi nadal nie są wystarczająco poznane. Szukamy różnych wartości: cenimy sobie naturalność, ale także poczucie bezpieczeństwa i tajemnicę – opowiada prof. Aleksandra Lis z Katedry Architektury Krajobrazu UPWr, autorka badań nad wpływem cech krajobrazów na upodobania człowieka.

Smog – walka o oddech. Jakość powietrza w Polsce

02.01.2023

Według danych WHO smog zabija rocznie ok. 7 mln ludzi na świecie. Jak się przed nim chronić i zmniejszyć jego występowanie? O tym rozmawiamy w najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" z naszymi naukowcami – prof. Joanną Kamińską i prof. Robertem Kalbarczykiem.

Kryzys wymusi oszczędności: z czasu inwestowania przejdziemy w czas innowacji

30.12.2022

Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr mówi o zarządzaniu uczelnią w czasach kryzysu i wyzwaniach na najbliższe miesiące. – Wszystkie decyzje, które wraz z zarządem podejmujemy i będziemy podejmować, mają jeden cel: chronić ludzi – podkreśla.

Doktorant UPWr z sercem do psich serc

29.12.2022

Justyn Gach, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, pod okiem prof. Agnieszki Noszczyk-Nowak prowadzi badania dotyczące najczęściej występującej choroby serca u psów, czyli choroby zwyrodnieniowej zastawki mitralnej, prowadzącej do niewydolności lewokomorowej serca.

Naukowcy z UPWr wyróżnieni przez Wrocław

29.12.2022

Profesor Alina Wieliczko i prof. Krzysztof Kubiak uhonorowani medalem „Merito de Wratislavia”. Super Diament dostał absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego Artur Salamon, który opatentował interaktywną laskę dla niewidomych.

Czas na zmianę systemu ocen badań

28.12.2022

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przystąpił do Koalicji, która ma zreformować system oceny badań, naukowców i jednostek naukowych. To inicjatywa Komisji Europejskiej, ale zaangażowanych w nią jest już blisko 400 podmiotów z ponad 40 krajów z całego świata.

Lokalne produkty w zasięgu ręki

16.12.2022

W Hali Targowej we Wrocławiu od 17 grudnia rusza nowy punkt sprzedaży – na stoisku numer 70 będzie można znaleźć sery, chleby, pasty, miody, pierniki, soki, przyprawy, a nawet wina. Wszystkie łączy hasło „Produkt Lokalny” i projekt „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia”.

Architekci krajobrazu z UPWr z wyróżnieniem za iluminację Ogrodu Botanicznego

15.12.2022

Prestiżowe międzynarodowe wyróżnienie za projekt iluminacji Ogrodu Botanicznego we Wrocławiu zdobyli naukowcy z Katedry Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dr Magdalena Zienowicz nie kryje, że realizacja tego projektu łatwa nie była.

TikTok to nie miejsce dla uczelni?

13.12.2022

Pojawiły się w Internecie głosy, że uniwersytety nie powinny prowadzić kont na TikToku, że to niepoważne, że to nie miejsce dla instytucji naukowych. Sukces konta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udowodnił jednak, że TikTok to jak najbardziej miejsce dla uczelni, mogące zarówno bawić, jak i edukować widzów.

Biotechnologia na UPWr i kannabinoidy – co je łączy?

12.12.2022

Sylwia Ciałek i dr Radosław Gniłka – absolwenci biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – opowiadają o swojej pracy z firmie Healthcann, jednej z nielicznych i zarazem najlepszych firm w branży konopnej w Europie.

W stronę uczelni badawczej dzięki Wiodącym Zespołom Badawczym

08.12.2022

Działalność Wiodących Zespołów Badawczych to między innymi ponad 1300 publikacji naukowych i ponad 100 projektów, na które uzyskano niemal 100 milionów złotych dofinansowania.

Naukowcy dla bioróżnorodności

06.12.2022

Rektorzy europejskich uczelni przyrodniczych zrzeszonych w ICA (Association for European Life Science Universities) w tym roku przyjęli stanowisko dotyczące upowszechnienia wiedzy na temat znaczenia bioróżnorodności. Wśród sygnatariuszy jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Unia Europejska już dwa lata temu przyjęła strategię działań w tym obszarze.

Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia

05.12.2022

W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.

Naukowcy UPWr w zespole misji GENESIS

02.12.2022

Europejska Agencja Kosmiczna przeznaczy 80 milionów euro na misję GENESIS. Ma ona dokonać czegoś, czego wcześniej nigdy nie udało się w badaniach satelitarnych i kosmicznych. Nowy satelita przyczyni się do zwiększenia dokładności pomiarów geodezyjnych na powierzchni Ziemi. W skład zespołu przygotowującego koncepcję misji weszło czterech naukowców z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki.

Projekty badawcze z Miniatury 6

01.12.2022

Dr Magdalena Domańska, dr Karolina Rak, dr Magdalena Rychlicka, dr Paulina Śliwka, dr Agata Wojciechowicz-Budzisz i prof. Grzegorz Zaleśny zdobyli finansowanie na projekty badawcze w konkursie Narodowego Centrum Nauki Miniatura 6.

Prof. Zaleśny i taksonomia

01.12.2022

Prof. Grzegorz Zaleśny z Instytutu Biologii Środowiskowej UPWr dostał finansowanie na projekt zatytułowany „Taksonomia następnej generacji” – nowe narzędzie w badaniach nad funkcjonowaniem układów pasożyt-żywiciel na przykładzie przywr z rodzaju Cotylurus (Diplostomoidea: Strigeidae)”.

Dr Wojciechowicz-Budzisz i komosa ryżowa

01.12.2022

Dr Agata Wojciechowicz-Budzisz przez najbliższy rok będzie realizowała projekt zatytułowany „Charakterystyka zakwasów piekarskich przygotowanych na bazie pseudozbóż z udziałem słodów specjalnych” – tym pseudozbożem, z którego będzie otrzymywać zakwasy będące bazą do wypieku pieczywa, będzie komosa ryżowa, inaczej quinoa: biała, czerwona i czarna.

Dr Śliwka i bakteriofagi w weterynarii

01.12.2022

Dr Paulina Śliwka z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w swoich badaniach zajmie się bakteriofagami, które mogą być zastosowane w leczeniu biegunek u zwierząt towarzyszących – psów i kotów – wywołanych chorobotwórczymi bakteriami beztlenowymi Clostridioides difficile oraz Clostridium perfringens.

Dr Rychlicka: – Szukam sposobu na skuteczniejsze suplementy

01.12.2022

Dr Magdalena Rychlicka z z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności chce otrzymać preparat kwasu ferulowego w formie nanoemulsji, dzięki czemu będzie on mógł znaleźć zastosowanie jako suplement w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory i cukrzyca.

Dr Rak: – Mleko owsiane z przyprawami to ukłon w stronę tradycji

01.12.2022

Opracowanie receptur prozdrowotnych napojów na bazie mleka owsianego z dodatkiem mieszanek przypraw – tym w swoim projekcie badawczym zajmie się dr Karolina Rak z Katedry Żywienia Człowieka.

  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 34

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png