wybierz kategorie wiadomości
Tournée zespołu „Jedliniok”: USA i Kanada
25.10.2017
Akademicki Zespół Pieśni i Tańca „Jedliniok” znowu w trasie – tym razem członkowie zespołu odwiedzili Stany Zjednoczone i Kanadę.
Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka UPWr uczą, jak jeść
23.10.2017
Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obejmują niecodzienną opieką 64 rodziny z kilkunastu małych miast w województwach dolnośląskim, łódzkim i wielkopolskim.
Zaplanować miasto wspólnie z UPWr
18.10.2017
Urodziła się Albercie w Kanadzie, pracowała w Sydney a we Wrocławiu prowadziła warsztaty, które pozwoliły uczestnikom poznać praktycznie platformę Geodesign Hub. Nam mówi o tym, jak należy rozumieć miasto i potrzeby jego mieszkańców.
Nowa ocena parametryczna wydziałów UPWr
17.10.2017
Komitet Ewaluacji Jednostek Naukowych ocenił działalność naukową i badawczo-rozwojową jednostek naukowych, w tym również wydziałów UPWr. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności otrzymał jako jednostka niejednorodna najlepszą ocenę – A+.
III Noc Laboratoriów na UPWr
16.10.2017
Po raz trzeci wrocławskie firmy, uczelnie i instytuty badawcze otworzyły swoje laboratoria. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w sobotnią noc można było zgłębić tajemnice jedzenia.
Polski Kongres Browarniczy
13.10.2017
We Wrocławiu zakończył się Polski Kongres Browarniczy, którego współorganizatorem był po raz pierwszy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Studenci i sportowcy w jednym, czyli mistrzowie UPWr
12.10.2017
Sześcioro studentów, którzy od dzieciństwa większość swojego czasu i serca wkładają w trenowanie tej jednej jedynej dyscypliny, opowiada o wytrwałości i kryzysach, najtrudniejszych rozgrywkach i najbardziej satysfakcjonujących zwycięstwach, początkach i planach na przyszłość.
Powołano Radę Wykonawczą i Programową Zielonej Doliny
10.10.2017
Rektor Tadeusz Trziszka i marszałek Cezary Przybylski zainaugurowali pierwsze posiedzenie Rady Programowej Zielonej Doliny. To kolejny krok do realizacji innowacyjnego programu.
Interdyscyplinarne studia doktoranckie dla najlepszych
10.10.2017
W ramach Wrocławskiego Centrum Biotechnologii posiadającego status KNOW stworzono obszar jednoczący wszystkie uczelnie i instytuty badawcze. Efekt: utworzenie i realizacja Środowiskowych Interdyscyplinarnych Studiów Doktoranckich skierowanych do 30 doktorantów.
Kurs EVSSAR-u na weterynarii UPWr
08.10.2017
Jak sprawdzić płodność psa? Jak zbadać ginekologicznie kotkę? To tylko niektóre z problemów rozrodu małych zwierząt, które będą omawiane podczas międzynarodowego kursu organizowanego przez UPWr i Europejskie Towarzystwo Rozrodu Małych Zwierząt.
Jedzenie i zmysły – zapraszamy na Noc Laboratoriów
06.10.2017
14 października już po raz trzeci zapraszamy na Noc Laboratoriów. Tym razem swoje niedostępne na co dzień pracownie otworzy przed wrocławianami Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Inauguracja roku akademickiego 2017/2018
05.10.2017
Ponad 10 tys. studentów, w tym prawie 3 tys. na I roku – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozpoczął kolejny rok akademicki.
Uniwersytet Przyrodniczy w pigułce
04.10.2017
Co warto wiedzieć o Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, jednej z najlepszych uczelni przyrodniczych w Polsce? Przedstawiamy UPWr w pigułce.
Pokolenie W zaczyna nowy rok akademicki
03.10.2017
Pokolenie W to młodzi ludzie, których połączył Wrocław – tu studiują, pracują, bywają lub mieszkają. To oni tworzą miasto, w którym 2 października uczelnie wspólnie rozpoczęły rok akademicki 2017/2018.
Wrześniowe posiedzenie senatu
30.09.2017
Do najważniejszych wydarzeń pierwszego posiedzenia senatu w roku akademickim 2017/2018 należało powołanie wraz z Hunan Agricultural University podwójnie dyplomowanej specjalizacji na ogrodnictwie. Prorektorzy poinformowali o działalności swoich pionów i planach na kolejny rok.
Uniwersytet dla początkujących
27.09.2017
Pół żartem, pół serio, na osłodę trudnych początków o wszystkim, co student I roku wiedzieć powinien.
Studenci UPWr we Wrocławskim Budżecie Obywatelskim
26.09.2017
Miodowe łąki i wyspy zieleni – studenci UPWr mają pomysły na ulepszenie miasta. Głosowanie na projekty, które zostaną zrealizowane w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego trwa do 2 października.
Otwieramy Centrum Digitalizacji
25.09.2017
We wtorek, 26 września oficjalnie otwarta została nowa jednostka uczelni – Centrum Digitalizacji. Powstała w ramach projektu, ale ma służyć uczelni także poza nim.
IV Święto Sera i Wina za nami!
25.09.2017
Sery najlepszych w Polsce producentów, wina z dolnośląskich winnic, oleje, chleby, masło, a nawet kiszonki – IV Święto Sera i Wina było prawdziwym rajem dla smakoszy, ale też i szansą na poszerzenie wiedzy i zdobycie pochwał.
IV Święto Sera i Wina: Tradycja, czyli nowoczesność
22.09.2017
Dr Maciej Oziembłowski, nasz ekspert w powołanym niedawno szlaku kulinarnym „Smaki Dolnego Śląska”, o znaczeniu produktu regionalnego, europejskiej ochronie tradycyjnej żywności i możliwościach polskich producentów.
IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi
20.09.2017
Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.