Powołano Radę Wykonawczą i Programową Zielonej Doliny
Rektor Tadeusz Trziszka i marszałek Cezary Przybylski zainaugurowali pierwsze posiedzenie Rady Programowej Zielonej Doliny. To kolejny krok do realizacji innowacyjnego programu.
W skład Rady Wykonawczej, która będzie realizowała zadania określone w programie „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”, weszli: rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Tadeusz Trziszka, marszałek województwa dolnośląskiego Cezary Przybylski, wicemarszałek Ewa Mańkowska, dyrektor Departamentu Rozwoju Regionalnego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego Zbigniew Dynak, prorektor UPWr do spraw innowacji i współpracy z gospodarką Anna Chełmońska-Soyta oraz doradca rektora do spraw Zielonej Doliny – Ireneusz Ratuszniak.
Rada Programowa ma z kolei pełnić rolę opiniodawczo-doradczą, jej przewodniczącym został marszałek Cezary Przybylski, a w skład wchodzi w sumie 57 osób. Są to przedstawiciele administracji, nauki (rektorzy i naukowcy wrocławskich uczelni) oraz partnerzy społeczno-gospodarczy.
Powołanie obu rad jest kolejnym, po podpisaniu porozumienia pomiędzy Uniwersytetem Przyrodniczym a samorządem, etapem budowy Zielonej Doliny. Program „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” ma być przełomem w gospodarce i medycynie na Dolnym Śląsku, regionie, który jest nie tylko polskim liderem leczenia uzdrowiskowego, ale też innowacji w medycynie. Dzięki funduszom z Regionalnego Programu Operacyjnego za blisko 300 milionów złotych na Dolnym Śląsku mają powstać parki technologiczne i fabryki, które będą skupiać naukowców, rolników i lokalnych wytwórców produktów spożywczych. Do 2020 roku żywność prozdrowotna i nutraceutyki, czyli preparaty lecznicze, bioaktywne pochodzące np. z roślin, jaj czy mleka, mają trafić do masowej produkcji i sprzedaży.
mj