wybierz kategorie wiadomości
Nowy uczelniany krasnal zamieszkał na Pawłowicach
08.11.2017
To był wyjątkowy koncert – w pałacu na Pawłowicach wystąpił Konstanty Andrzej Kulka, wybitny skrzypek. Przed pałacem odsłonięto natomiast nowego wrocławskiego krasnala, Koncertusia.
Przyrodnicy o zieleni na cmentarzach
31.10.2017
Polskie cmentarze mogłyby być ogrodami pamięci, a są betonowymi pustyniami. Przyrodnicy z niepokojem obserwują zmiany w wyglądzie nekropolii.
Październikowe posiedzenie senatu
30.10.2017
Senatorowie zatwierdzili regulamin projektu„Innowacyjny Doktorat”, podsumowali rekrutację na rok akademicki 2017/2017 i dyskutowali o Ustawie 2.0.
II Forum Inteligentnego Rozwoju – było nas widać
27.10.2017
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu był współorganizatorem II Forum Inteligentnego Rozwoju. Zaprosiliśmy swoich gości, prelegentów, zaprezentowaliśmy najaktywniejsze koła naukowe i najciekawsze publikacje.
Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka UPWr uczą, jak jeść
23.10.2017
Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obejmują niecodzienną opieką 64 rodziny z kilkunastu małych miast w województwach dolnośląskim, łódzkim i wielkopolskim.
UPWr i biznes: staże, ekspertyzy, badania
20.10.2017
20 konferencji, 150 prelegentów, wielobranżowe targi nowych technologii goPL 2020 i debata o kierunku, w którym podąża polski przemysł – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu współorganizuje II Forum Inteligentnego Rozwoju.
Nowa ocena parametryczna wydziałów UPWr
17.10.2017
Komitet Ewaluacji Jednostek Naukowych ocenił działalność naukową i badawczo-rozwojową jednostek naukowych, w tym również wydziałów UPWr. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności otrzymał jako jednostka niejednorodna najlepszą ocenę – A+.
III Noc Laboratoriów na UPWr
16.10.2017
Po raz trzeci wrocławskie firmy, uczelnie i instytuty badawcze otworzyły swoje laboratoria. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w sobotnią noc można było zgłębić tajemnice jedzenia.
Polski Kongres Browarniczy
13.10.2017
We Wrocławiu zakończył się Polski Kongres Browarniczy, którego współorganizatorem był po raz pierwszy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Powołano Radę Wykonawczą i Programową Zielonej Doliny
10.10.2017
Rektor Tadeusz Trziszka i marszałek Cezary Przybylski zainaugurowali pierwsze posiedzenie Rady Programowej Zielonej Doliny. To kolejny krok do realizacji innowacyjnego programu.
Kurs EVSSAR-u na weterynarii UPWr
08.10.2017
Jak sprawdzić płodność psa? Jak zbadać ginekologicznie kotkę? To tylko niektóre z problemów rozrodu małych zwierząt, które będą omawiane podczas międzynarodowego kursu organizowanego przez UPWr i Europejskie Towarzystwo Rozrodu Małych Zwierząt.
Jedzenie i zmysły – zapraszamy na Noc Laboratoriów
06.10.2017
14 października już po raz trzeci zapraszamy na Noc Laboratoriów. Tym razem swoje niedostępne na co dzień pracownie otworzy przed wrocławianami Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Inauguracja roku akademickiego 2017/2018
05.10.2017
Ponad 10 tys. studentów, w tym prawie 3 tys. na I roku – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozpoczął kolejny rok akademicki.
Uniwersytet Przyrodniczy w pigułce
04.10.2017
Co warto wiedzieć o Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, jednej z najlepszych uczelni przyrodniczych w Polsce? Przedstawiamy UPWr w pigułce.
Pokolenie W zaczyna nowy rok akademicki
03.10.2017
Pokolenie W to młodzi ludzie, których połączył Wrocław – tu studiują, pracują, bywają lub mieszkają. To oni tworzą miasto, w którym 2 października uczelnie wspólnie rozpoczęły rok akademicki 2017/2018.
Wrześniowe posiedzenie senatu
30.09.2017
Do najważniejszych wydarzeń pierwszego posiedzenia senatu w roku akademickim 2017/2018 należało powołanie wraz z Hunan Agricultural University podwójnie dyplomowanej specjalizacji na ogrodnictwie. Prorektorzy poinformowali o działalności swoich pionów i planach na kolejny rok.
II Forum Inteligentnego Rozwoju
29.09.2017
Nauka, biznes i samorządy spotykają się w jednym miejscu, aby dyskutować i tworzyć rozwiązania gwarantujące polskiej gospodarce wzrost. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest współorganizatorem rzeszowskiego forum.
Otwieramy Centrum Digitalizacji
25.09.2017
We wtorek, 26 września oficjalnie otwarta została nowa jednostka uczelni – Centrum Digitalizacji. Powstała w ramach projektu, ale ma służyć uczelni także poza nim.
IV Święto Sera i Wina za nami!
25.09.2017
Sery najlepszych w Polsce producentów, wina z dolnośląskich winnic, oleje, chleby, masło, a nawet kiszonki – IV Święto Sera i Wina było prawdziwym rajem dla smakoszy, ale też i szansą na poszerzenie wiedzy i zdobycie pochwał.
IV Święto Sera i Wina: Tradycja, czyli nowoczesność
22.09.2017
Dr Maciej Oziembłowski, nasz ekspert w powołanym niedawno szlaku kulinarnym „Smaki Dolnego Śląska”, o znaczeniu produktu regionalnego, europejskiej ochronie tradycyjnej żywności i możliwościach polskich producentów.
IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi
20.09.2017
Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.