wybierz kategorie wiadomości
III Noc Laboratoriów na UPWr
16.10.2017
Po raz trzeci wrocławskie firmy, uczelnie i instytuty badawcze otworzyły swoje laboratoria. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w sobotnią noc można było zgłębić tajemnice jedzenia.
Polski Kongres Browarniczy
13.10.2017
We Wrocławiu zakończył się Polski Kongres Browarniczy, którego współorganizatorem był po raz pierwszy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Studenci i sportowcy w jednym, czyli mistrzowie UPWr
12.10.2017
Sześcioro studentów, którzy od dzieciństwa większość swojego czasu i serca wkładają w trenowanie tej jednej jedynej dyscypliny, opowiada o wytrwałości i kryzysach, najtrudniejszych rozgrywkach i najbardziej satysfakcjonujących zwycięstwach, początkach i planach na przyszłość.
Powołano Radę Wykonawczą i Programową Zielonej Doliny
10.10.2017
Rektor Tadeusz Trziszka i marszałek Cezary Przybylski zainaugurowali pierwsze posiedzenie Rady Programowej Zielonej Doliny. To kolejny krok do realizacji innowacyjnego programu.
Interdyscyplinarne studia doktoranckie dla najlepszych
10.10.2017
W ramach Wrocławskiego Centrum Biotechnologii posiadającego status KNOW stworzono obszar jednoczący wszystkie uczelnie i instytuty badawcze. Efekt: utworzenie i realizacja Środowiskowych Interdyscyplinarnych Studiów Doktoranckich skierowanych do 30 doktorantów.
Kurs EVSSAR-u na weterynarii UPWr
08.10.2017
Jak sprawdzić płodność psa? Jak zbadać ginekologicznie kotkę? To tylko niektóre z problemów rozrodu małych zwierząt, które będą omawiane podczas międzynarodowego kursu organizowanego przez UPWr i Europejskie Towarzystwo Rozrodu Małych Zwierząt.
Jedzenie i zmysły – zapraszamy na Noc Laboratoriów
06.10.2017
14 października już po raz trzeci zapraszamy na Noc Laboratoriów. Tym razem swoje niedostępne na co dzień pracownie otworzy przed wrocławianami Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Inauguracja roku akademickiego 2017/2018
05.10.2017
Ponad 10 tys. studentów, w tym prawie 3 tys. na I roku – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozpoczął kolejny rok akademicki.
Uniwersytet Przyrodniczy w pigułce
04.10.2017
Co warto wiedzieć o Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, jednej z najlepszych uczelni przyrodniczych w Polsce? Przedstawiamy UPWr w pigułce.
Pokolenie W zaczyna nowy rok akademicki
03.10.2017
Pokolenie W to młodzi ludzie, których połączył Wrocław – tu studiują, pracują, bywają lub mieszkają. To oni tworzą miasto, w którym 2 października uczelnie wspólnie rozpoczęły rok akademicki 2017/2018.
Wrześniowe posiedzenie senatu
30.09.2017
Do najważniejszych wydarzeń pierwszego posiedzenia senatu w roku akademickim 2017/2018 należało powołanie wraz z Hunan Agricultural University podwójnie dyplomowanej specjalizacji na ogrodnictwie. Prorektorzy poinformowali o działalności swoich pionów i planach na kolejny rok.
Uniwersytet dla początkujących
27.09.2017
Pół żartem, pół serio, na osłodę trudnych początków o wszystkim, co student I roku wiedzieć powinien.
Studenci UPWr we Wrocławskim Budżecie Obywatelskim
26.09.2017
Miodowe łąki i wyspy zieleni – studenci UPWr mają pomysły na ulepszenie miasta. Głosowanie na projekty, które zostaną zrealizowane w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego trwa do 2 października.
Otwieramy Centrum Digitalizacji
25.09.2017
We wtorek, 26 września oficjalnie otwarta została nowa jednostka uczelni – Centrum Digitalizacji. Powstała w ramach projektu, ale ma służyć uczelni także poza nim.
IV Święto Sera i Wina za nami!
25.09.2017
Sery najlepszych w Polsce producentów, wina z dolnośląskich winnic, oleje, chleby, masło, a nawet kiszonki – IV Święto Sera i Wina było prawdziwym rajem dla smakoszy, ale też i szansą na poszerzenie wiedzy i zdobycie pochwał.
IV Święto Sera i Wina: Tradycja, czyli nowoczesność
22.09.2017
Dr Maciej Oziembłowski, nasz ekspert w powołanym niedawno szlaku kulinarnym „Smaki Dolnego Śląska”, o znaczeniu produktu regionalnego, europejskiej ochronie tradycyjnej żywności i możliwościach polskich producentów.
IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi
20.09.2017
Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.
IV Święto Sera i Wina: zapraszamy do Pawłowic
20.09.2017
W niedzielę 24 września po raz kolejny w Pawłowicach będzie można zjeść najlepszy ser i posmakować najlepszego wina regionu. Ale nie tylko – będą też pokazy kulinarne, warsztaty, laboratoria smaku i dyskusja o regionalnych smakach.
Nowa ustawa o szkolnictwie wyższym: co proponuje?
19.09.2017
Na rozpoczętym Narodowym Kongresie Nauki minister Jarosław Gowin przedstawił założenia reformy szkolnictwa wyższego. Szczegóły nowej ustawy przedstawiła Polska Agencja Prasowa. Prezentujemy je za PAP.
Rusza XX Dolnośląski Festiwal Nauki
18.09.2017
Od 21 września ponownie we Wrocławiu – festiwal pełen tajemnic, wiedzy nieoczywistej i naukowych inspiracji. Nie tylko dla dzieci.
Prof. Michał Heller o wszechświecie i człowieku
18.09.2017
Blisko 500 osób wysłuchało wykładu wybitnego fizyka, kosmologa, laureata nagrody Templetona prof. Michała Hellera.