eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości
zespół badawczy, w którym pracuje dr Agnieszka Śmieszek

Ponad milion złotych z Agencji Badań Medycznych dla dr Agnieszki Śmieszek

10.06.2021

Dr Agnieszka Śmieszek w ramach projektu realizowanego m.in. z Instytutem Matki i Dziecka w Warszawie otrzymała dofinansowanie z Agencji Badań Medycznych w wysokości 1 332 490 zł

Zdjęcie ilustracyjne

„Studenckie koła naukowe tworzą innowacje” na UPWr

08.06.2021

Cztery studenckie koła naukowe działające na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zdobyły łącznie prawie 160 tys. zł dofinansowania w ramach ministerialnego programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.

UPWr w Szanghajskim Rankingu GRAS 2021

27.05.2021

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz kolejny znalazł się w Szanghajskim Global Ranking of Academic Subjects 2021 – w dyscyplinach: veterinary science oraz food science and technology.

Pisanie pracy magisterskiej

Pierwsze stypendia z programu „Magistrant wdrożeniowy na UPWr” rozdane

24.05.2021

W pierwszej edycji programu stypendialnego „Magistrant wdrożeniowy na UPWr" stypendia zostały przyznane m.in. autorom prac dotyczących innowacyjnych pasiek, protez dla zwierząt produkowanych z wykorzystaniem technologii druku 3D, a także materiału transplantacyjnego do zastosowań okulistycznych.

UPWr w European University Association

07.05.2021

Europejskie Stowarzyszenie Uniwersytetów – EUA – obchodzi w tym roku 20-lecie swojego istnienia. I właśnie przyjęło do swojego grona nowych członków. To uczelnie z Chorwacji, Włoch i Francji oraz z Polski – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

kichająca kobieta siedząca obok psa

Eksperci UPWr: Czy istnieją psy dla alergików?

07.05.2021

Powszechnie panuje przekonanie, że psy posiadające włosy zamiast sierści są bardziej hipoalergiczne i lepiej nadają się na kompanów dla osób cierpiących na alergię. Okazuje się jednak, że badania dotyczące ras hipoalergicznych są niejednoznaczne.

Prof. Janik: – Przyroda uczy inżyniera pokory

07.05.2021

Nowo powołany profesor Grzegorz Janik z Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska o tym, czego przyrodnicy mogą nauczyć inżyniera, co z tą nauką ma wspólnego... opera i jak się łączy liczby z wodą.

Prof. Bujak z UPWr nowym dyrektorem COBORU

29.04.2021

Prof. Henryk Bujak z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa wygrał konkurs Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.

Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021

27.04.2021

Tylko do konkursu Interstudent 2021 wpłynęło 140 zgłoszeń. Kapituła konkursów na najlepszego studenta zagranicznego i Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021 – pod przewodnictwem prof. Arkadiusza Mężyka – wybrała zwycięzców. Gwiazdą Marketingu została Paulina Boroń-Kacperek, dyrektor Biura Rekrutacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Studenci UPWr ze srebrnymi medalami na Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie

21.04.2021

Laureaci konkursu Student-Wynalazca zdobyli na tegorocznej Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie – The International Exhibition of Inventions of Geneva w 2021 r – dwa srebrne medale.

rośliny doniczkowe

Eksperci UPWr: Jak dbać o rośliny doniczkowe?

16.04.2021

Rośliny doniczkowe wprowadzają do domu nie tylko przyjemną atmosferę, ale także zapewniają dużo tlenu i służą jako piękny dodatek do każdego wnętrza. Warto wiedzieć, jakie rośliny wybrać do swojego domu i jak o nie dbać, by jak najdłużej z nami żyły.

Prof. Krajewski Naukowcem Przyszłości

15.04.2021

Prof. Piotr Krajewski z Instytutu Gospodarki Przestrzennej został wyróżniony przez Centrum Inteligentnego Rozwoju. Za realizację projektu badawczego „Identyfikacja i ocena sił napędowych zmian krajobrazów i usług krajobrazowych w kontekście planowania przestrzennego gminy” nagrodzono go tytułem Naukowca Przyszłości 2021 w kategorii: Humanistyka, sztuka i społeczeństwo przyszłości.

Dr Pawłuszek-Filipiak z nagrodą ministra

13.04.2021

Dr Kamila Pawłuszek-Filipiak z Nagrodą Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii w konkursie na najlepsze prace dyplomowe, rozprawy doktorskie, publikacje oraz innowacyjne rozwiązania w dziedzinie geoinformacji.

murawa

Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?

09.04.2021

Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.

uśmiechnięta dziewczyna czyta na dworze

Sukcesy prac studentów UPWr

08.04.2021

Wybitne prace licencjackie, inżynierskie i magisterskie studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostały docenione w dwóch oddzielnych konkursach na najlepsze prace dyplomowe, organizowane na poziomie ogólnopolskim i wojewódzkim.

Naukowcy z UPWr i ESA rozwiązali zagadkę Einsteina

06.04.2021

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) rozwiązali zagadkę Einsteina wynikającą z ogólnej teorii względności. Wyniki prac przedstawione przez prof. Krzysztofa Sośnicę wywołały prawdziwą sensację w środowisku naukowców związanych z ESA, astronomów, fizyków i geodetów satelitarnych.

zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę

Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?

29.03.2021

Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.

Profesor Bronkowska współpracowała z piekarnią Familijna dzięki projektowi Mozart

Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną

16.03.2021

Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.

Rok w pandemii na UPWr

12.03.2021

Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.

  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 30

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png