wybierz kategorie wiadomości
Ponad milion złotych z Agencji Badań Medycznych dla dr Agnieszki Śmieszek
10.06.2021
Dr Agnieszka Śmieszek w ramach projektu realizowanego m.in. z Instytutem Matki i Dziecka w Warszawie otrzymała dofinansowanie z Agencji Badań Medycznych w wysokości 1 332 490 zł
„Studenckie koła naukowe tworzą innowacje” na UPWr
08.06.2021
Cztery studenckie koła naukowe działające na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zdobyły łącznie prawie 160 tys. zł dofinansowania w ramach ministerialnego programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.
UPWr w Szanghajskim Rankingu GRAS 2021
27.05.2021
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz kolejny znalazł się w Szanghajskim Global Ranking of Academic Subjects 2021 – w dyscyplinach: veterinary science oraz food science and technology.
Pierwsze stypendia z programu „Magistrant wdrożeniowy na UPWr” rozdane
24.05.2021
W pierwszej edycji programu stypendialnego „Magistrant wdrożeniowy na UPWr" stypendia zostały przyznane m.in. autorom prac dotyczących innowacyjnych pasiek, protez dla zwierząt produkowanych z wykorzystaniem technologii druku 3D, a także materiału transplantacyjnego do zastosowań okulistycznych.
UPWr w European University Association
07.05.2021
Europejskie Stowarzyszenie Uniwersytetów – EUA – obchodzi w tym roku 20-lecie swojego istnienia. I właśnie przyjęło do swojego grona nowych członków. To uczelnie z Chorwacji, Włoch i Francji oraz z Polski – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Eksperci UPWr: Czy istnieją psy dla alergików?
07.05.2021
Powszechnie panuje przekonanie, że psy posiadające włosy zamiast sierści są bardziej hipoalergiczne i lepiej nadają się na kompanów dla osób cierpiących na alergię. Okazuje się jednak, że badania dotyczące ras hipoalergicznych są niejednoznaczne.
Prof. Janik: – Przyroda uczy inżyniera pokory
07.05.2021
Nowo powołany profesor Grzegorz Janik z Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska o tym, czego przyrodnicy mogą nauczyć inżyniera, co z tą nauką ma wspólnego... opera i jak się łączy liczby z wodą.
Prof. Bujak z UPWr nowym dyrektorem COBORU
29.04.2021
Prof. Henryk Bujak z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa wygrał konkurs Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.
Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021
27.04.2021
Tylko do konkursu Interstudent 2021 wpłynęło 140 zgłoszeń. Kapituła konkursów na najlepszego studenta zagranicznego i Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021 – pod przewodnictwem prof. Arkadiusza Mężyka – wybrała zwycięzców. Gwiazdą Marketingu została Paulina Boroń-Kacperek, dyrektor Biura Rekrutacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Studenci UPWr ze srebrnymi medalami na Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie
21.04.2021
Laureaci konkursu Student-Wynalazca zdobyli na tegorocznej Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie – The International Exhibition of Inventions of Geneva w 2021 r – dwa srebrne medale.
Eksperci UPWr: Jak dbać o rośliny doniczkowe?
16.04.2021
Rośliny doniczkowe wprowadzają do domu nie tylko przyjemną atmosferę, ale także zapewniają dużo tlenu i służą jako piękny dodatek do każdego wnętrza. Warto wiedzieć, jakie rośliny wybrać do swojego domu i jak o nie dbać, by jak najdłużej z nami żyły.
Prof. Krajewski Naukowcem Przyszłości
15.04.2021
Prof. Piotr Krajewski z Instytutu Gospodarki Przestrzennej został wyróżniony przez Centrum Inteligentnego Rozwoju. Za realizację projektu badawczego „Identyfikacja i ocena sił napędowych zmian krajobrazów i usług krajobrazowych w kontekście planowania przestrzennego gminy” nagrodzono go tytułem Naukowca Przyszłości 2021 w kategorii: Humanistyka, sztuka i społeczeństwo przyszłości.
Dr Pawłuszek-Filipiak z nagrodą ministra
13.04.2021
Dr Kamila Pawłuszek-Filipiak z Nagrodą Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii w konkursie na najlepsze prace dyplomowe, rozprawy doktorskie, publikacje oraz innowacyjne rozwiązania w dziedzinie geoinformacji.
Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?
09.04.2021
Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.
Sukcesy prac studentów UPWr
08.04.2021
Wybitne prace licencjackie, inżynierskie i magisterskie studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostały docenione w dwóch oddzielnych konkursach na najlepsze prace dyplomowe, organizowane na poziomie ogólnopolskim i wojewódzkim.
Naukowcy z UPWr i ESA rozwiązali zagadkę Einsteina
06.04.2021
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) rozwiązali zagadkę Einsteina wynikającą z ogólnej teorii względności. Wyniki prac przedstawione przez prof. Krzysztofa Sośnicę wywołały prawdziwą sensację w środowisku naukowców związanych z ESA, astronomów, fizyków i geodetów satelitarnych.
Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
31.03.2021
Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.
Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?
31.03.2021
Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.
Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?
29.03.2021
Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.
Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną
16.03.2021
Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.
Rok w pandemii na UPWr
12.03.2021
Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.