Studenci UPWr ze srebrnymi medalami na Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie
Laureaci konkursu Student-Wynalazca zdobyli na tegorocznej Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie – The International Exhibition of Inventions of Geneva w 2021 r – dwa srebrne medale.
Międzynarodowe jury w Genewie przyznało Laureatom X i XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Student-Wynalazca, organizowanego od 2010 roku przez Politechnikę Świętokrzyską, aż dziewięć medali. Jeden złoty, siedem srebrnych oraz jeden brązowy medal zostały przyznane za rozwiązania, które są wynikiem działalności naukowo-badawczej zespołów, w skład których wchodzą studenci, pracownicy naukowi polskich uczelni, instytutów badawczych oraz przedsiębiorstw.
Jeden ze srebrnych medali XI edycji konkursu został przyznany studentom UPWr za cykl 24 wynalazków dotyczących opracowywania metod uzyskiwania dihydrochalkonów – potencjalnych słodzików w przemyśle spożywczym. Drugi zaś, zaległy – wręczony zeszłorocznym laureatom – srebrny medal X edycji, przyznany został za cykl 45 wynalazków dotyczących wytwarzania bioaktywnych związków flawonoidowych w wyniku biotransformacji.
Przy rozwiązaniu dotyczącym wykorzystania dihydrochalkonów jako potencjalnych słodzików w przemyśle spożywczym pracowali Mateusz Łużny oraz Dagmara Kaczanowska wraz z opiekunami naukowymi. Dihydrochalkony charakteryzują się przede wszystkim słodkim smakiem, dlatego tę właściwość wykorzystać można np. do produkcji niskokalorycznych słodzików o prozdrowotnych cechach. Mateusz Łużny, zdobywca srebrnego medalu, tłumaczy, że dihydrochalkony: – Mają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. antyoksydacyjne, przeciwzapalne czy przeciwnowotworowe, dlatego są wykorzystywane w farmacji jako składniki wielu preparatów, głównie suplementów diety czy syropów.
Drugi srebrny medal, dla laureatów z poprzedniej edycji konkursu, trafił do grupy, w której również znajduje się Mateusz Łużny. Pozostałe członkinie to dr Ewa Kozłowska, dr Monika Dymarska, Martyna Krzywda oraz ich współpracownicy.
Ich praca polegała na stworzeniu cyklu 45 wynalazków dotyczących wytwarzania bioaktywnych związków flawonoidowych w wyniku biotransformacji. Flawonoidy to związki występujące w naturze, produkowane przez rośliny i posiadające liczne prozdrowotne właściwości – działają m.in. antyoksydacyjnie, przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. Z flawonoidów pozyskiwanych w wyniku biotransformacji tworzyć można by było substancje czynne do leków, suplementów diety czy żywności funkcjonalnej. Ponieważ niektóre pozyskiwane związki flawonoidów charakteryzują się słodkim smakiem, podobnym do sacharozy, zastosowanie mogłyby znaleźć również w produkcji niskokalorycznych słodzików. Takie słodziki miałyby dodatkowo właściwości prozdrowotne.
Tegoroczna edycja Międzynarodowej Wystawy Wynalazków w Genewie wyjątkowo odbyła się on-line z powodu trwającej pandemii COVID-19. Medale zostały przyznane na podstawie przesłanych filmów oraz plakatów promujących ich rozwiązania.
is