Mateusz Łużny – wraz z zespołem – zdobył tytuł studenta-wynalazcy za cykl 45 wynalazków dotyczących wytwarzania związków flawonoidowych. To trzecie z rzędu zwycięstwo doktoranta Katedry Chemii UPWr.
Flawonoidy to związki występujące w naturze, produkowane przez rośliny i posiadające liczne prozdrowotne właściwości – działają m.in. antyoksydacyjnie, przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. W ciągu doby spożywamy średnio do 1 grama flawonoidów i już ta ilość jest ważnym czynnikiem zapobiegającym chorobom cywilizacyjnym takim jak cukrzyca, choroby serca, a nawet depresja. Mateusz Łużny wraz z zespołem opracował metody pozyskiwania związków flawonoidowych, które cechuje wysoka wydajność i znacznie mniejsze koszty niż przy ekstrakcji z roślin czy syntezie chemicznej.
fot. Tomasz Lewandowski
– Do wytworzenia tych związków jako katalizatory wykorzystałem drożdże i entomopatogenne grzyby strzępkowe (czyli atakujące i rozwijające się w owadach). Wytwarzają one tak aktywne enzymy, że przekształcają substraty w interesujące mnie związki w czasie od jednej do kilkunastu godzin. To znacznie szybciej niż gdybyśmy chcieli pozyskać je na przykład bezpośrednio z roślin – wyjaśnia doktorant UPWr, z którym przy nagrodzonych wynalazkach pracowały również: dr Ewa Kozłowska (zeszłoroczna laureatka tego samego konkursu), dr Monika Dymarska i Martyna Krzywda, magistrantka w Katedrze Chemii.
Pozyskiwane flawonoidy mogłyby zostać wykorzystane jako substancje czynne w lekach, suplementach diety czy żywności funkcjonalnej, jak również do produkcji niskokalorycznych słodzików. Część z pozyskanych przez Mateusza związków charakteryzuje się słodkim smakiem, podobnym do sacharozy, jednak taki słodzik miałby również właściwości prozdrowotne.
Od lewej: Mateusz Łużny, dr Monika Dymarska, dr Ewa Kozłowska i Martyna Krzywda fot. Tomasz Lewandowski
To już trzeci rok z rzędu, w którym przedstawiciele Katedry Chemii wygrywają organizowany przez Politechnikę Świętokrzyską ogólnopolski konkurs „Student-wynalazca”. W tym roku na konkurs wpłynęły 144 rozwiązania z 26 uczelni. Nagrodą dla zwycięzców jest reprezentowanie Polski na 48. Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie, z której do tej pory UPWr również wracało docenione: w 2018 r. Joanna Kozłowska zdobyła złoty medal i nagrodę specjalną Malezyjskiego Stowarzyszenia Badań Naukowych, w 2019 r. Ewa Kozłowska wróciła z brązowym medalem i nagrodą specjalną przyznaną przez Uniwersytet Króla Abdulaziza z Arabii Saudyjskiej.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.