eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Studentka UPWr na stażu w RPA

11.01.2019

Katarzyna Bugiel, studentka VI roku weterynarii UPWr, odbyła staż w Parku Narodowym Krugera w RPA. Nam opowiada o tym, jak wygląda leczenie i ochrona dzikich zwierząt w rezerwacie, w którym ogromnym problemem jest kłusownictwo.

Miniatura 2 – granty dla naukowców UPWr

09.01.2019

Trzy granty z programu Miniatura 2 Narodowego Centrum Nauki otrzymali naukowcy UPWr: dr Aleksandra Grudniewska, dr Tomasz Janek i dr Kamil Sierżant. W sumie do prawie 150 tys. na badania.

Studia w Izraelu – Erasmus+ KA107

02.01.2019

W ramach programu Erasmus+ KA107 część studiów można odbyć w krajach spoza Unii Europejskiej. Studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – Margaryta Senchyshyna i Sylwia Ciałek – opowiadają o swoim pobycie w Izraelu.

RUBIZMO – nowoczesna gospodarka wiejska

14.12.2018

16 partnerów z 11 krajów, w tym UPWr, i projekt, który za cel stawia sobie rozwój obszarów wiejskich przez wdrażanie nowych, innowacyjnych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym.

Kooperatywa Terrena, czyli jak to robią Francuzi

13.12.2018

Osiemnaście osób z Dolnego Śląska zaangażowanych w rozwój regionalny oraz obszarów wiejskich wyjechało do Doliny Loary, przyjrzeć się działalności najstarszej francuskiej spółdzielni rolniczej Terrena.

„Lider” dla dr Pauliny Nowickiej z UPWr

12.12.2018

Dr Paulina Nowicka została laureatką programu „Lider” dla naukowców przed 35. rokiem życia, którzy chcą zdobywać doświadczenie w kierowaniu projektami badawczymi i w budowaniu zespołu.

Preludium 15: granty dla doktorantów

05.12.2018

Katarzyna Godlewska z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego i Grzegorz Bury z Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji zdobyli w sumie ponad 400 tys. zł na swoje badania.

Stypendia ministra dla wybitnych młodych naukowców

22.11.2018

Troje naukowców UPWr – dr Paulina Nowicka, dr hab. Tomasz Hadaś i dr hab. Błażej Poźniak – otrzymali stypendia ministra nauki i szkolnictwa wyższego dla wybitnie uzdolnionych młodych naukowców.

Święto UPWr: nagrody i patenty

16.11.2018

Najlepsi pracownicy uczelni odebrali z rąk rektora nagrody za działalność naukową dydaktyczną, organizacyjną oraz za całokształt działalności na rzecz UPWr. Naukowcy odebrali także dokumenty patentowe.

Jeśli święto to z fasolą niepodległości

09.11.2018

Uprawiana była od dawna, ale odkrył ją ponownie w latach 20. XX wieku prof. Kazimierz Rouppert. Fasola z orzełkiem to efekt samoistnej mutacji. Pod zaborem rosyjskim za jej uprawę groziły wysokie kary. Tradycyjnie dodawano ją do potraw wigilijnych jako symbol tęsknoty za wolnością i niepodległością.

Pamiętamy o rektorach UPWr

31.10.2018

Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zadbali o groby rektorów uczelni przed dniem Wszystkich Świętych.

„Diamentowe Granty” dla studentów UPWr

30.10.2018

Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz – magistranci prof. Anety Wojdyło z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – zdobyli „Diamentowe Granty”, czyli 220 tys. zł na badania i własne wynagrodzenie.

Nagrody premiera dla naukowców z UPWr

26.10.2018

Dr Dominika Kulig i dr hab. Anna Gliszczyńska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zostały laureatkami nagród premiera za wyróżnione rozprawy doktorskie i wysoko ocenione osiągnięcia będące podstawą nadania stopnia naukowego doktora habilitowanego.

ORCID: narzędzie dla naukowców

24.10.2018

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wprowadza międzynarodowy identyfikator naukowca – ORCID. Jednostką, która koordynuje związane z tym działania, jest biblioteka.

Katedra i Klinika Chirurgii UPWr z Polską Nagrodą Innowacyjności 2018

15.10.2018

Polska Nagroda Innowacyjności przyznawana jest przez Polską Agencję Przedsiębiorczości i redakcję „Forum Przedsiębiorczości”. Po kolejny przyznano ją naszej weterynarii. Tym razem nagrodzono Katedrę i Klinikę Chirurgii.

30 Kreatywnych Wrocławia

28.09.2018

Doktoranci Katarzyna Kornicka i Paweł Stępień oraz prof. Krzysztof Sośnica znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia. To miejski projekt wyróżniający nietuzinkowych wrocławian.

Pierwsze certyfikaty Zielonej Doliny

25.09.2018

Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.

Pożegnaliśmy prof. Słowińskiego – świadka historii

21.08.2018

W środę, 22 sierpnia, pochowano we Wrocławiu prof. Henryka Słowińskiego, żołnierza 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej, po wojnie związanego z Instytutem Agroekologii i Produkcji Roślinnej Akademii Rolniczej.

Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017

16.08.2018

Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!

31.07.2018

W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 186. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 190.

Mamy brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Japonii

24.07.2018

Aleksander Adamów, student inżynierii środowiska, zdobył – wraz ze swoją drużyną – brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Karate, które odbyły się w Japonii.

  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png