eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości
Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Sok z aronii nagrodzony. Naukowiec UPWr odkrył jego właściwości lecznicze

21.09.2021

Sok z aronii może mieć ogromne znaczenie w okresie walki z pandemią COVID-19 – uznało jury konkursu „Lider Bezpieczeństwa Państwa” i nagrodziło jego producenta: firmę VIANAT z Podkarpacia. Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec od kilku lat współpracuje z nagrodzoną firmą.

Prof. Tomasz Hadaś: – MSCA? Naprawdę warto

21.09.2021

Profesor Tomasz Hadaś zakończył niedawno indywidualny staż naukowy z programu Marie Skłodowska-Curie Actions, gdzie pracował nad wykorzystaniem sygnałów z satelitów GNSS w meteorologii. Teraz opowiada o zdobytych doświadczeniach i zachęca innych naukowców do wzięcia udziału w programie.

Teleskop laserowy oraz antena do obserwacji pozagalaktycznych kwazarów

Laserowe pomiary odległości do satelitów i Księżyca będą dokładniejsze

17.09.2021

Najnowsze odkrycie naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu dowodzi, że dotychczasowe podejście do korygowania błędów wynikających z opóźnienia wiązki laserowej w atmosferze było wadliwe. Dlatego proponują zupełnie nowe rozwiązanie, dzięki któremu obserwacje kształtu Ziemi, topniejących lodowców oraz zmian poziomu wód oceanicznych będą dokładniejsze.

Profesor Jan Oszmiański

Prof. Jan Oszmiański – Zakuć, zdać, zapomnieć? Zapomnij

17.09.2021

Profesor Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Jan Oszmiański, kończy w tym roku swoją wieloletnią przygodę z dydaktyką. Co w swojej pracy lubił najbardziej, co było dla niego ważne i czego będzie mu brakowało?

Dr Świąder i dr Gruss: – Nauka może pomóc w walce ze zmianą klimatu

13.09.2021

Co łączy ślad węglowy wrocławian ze skoczogonkiem i ogrodami społecznymi? Przeciwdziałanie zmianie klimatu i ochrona środowiska.

mikroplastiki są niezwykle niebezpieczne

Ponad 1,1 mln złotych dla naukowców UPWr z programu SONATINA 5

09.09.2021

Projekt dr. Piotra Biniarza z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr dotyczący biotechnologicznego rozkładu mikroplastików zdobył dofinansowanie z programu SONATINA 5.

Student UPWr Piotr Patynowski: – Swoją przyszłość wiążę z geodezją

03.09.2021

Młody, ambitny i pomysłowy. Tak można pokrótce opisać przyszłego absolwenta UPWr, który podczas pięciu lat studiów na uczelni zdążył zdobyć stypendium „Magistrant wdrożeniowy”, zostać finalistą Studenckiego Nobla i pracować przez rok na uczelni przy projekcie EPOS-PL+. A po studiach nie zamierza zwalniać tempa.

Badania, współpraca, studenci

UPWr z dofinansowaniem z programu SPINAKER

02.09.2021

Projekt „Doskonałość w naukach klinicznych – projekt podniesienia kompetencji klinicznych studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej” zdobył prawie pół miliona złotych dofinansowania z programu SPINAKER.

Profesor Bolesław Świętochowski – stworzył szkołę naukową, w której wykształcił blisko 40 doktorów, tu po wojnie był organizatorem Katedry Ogólnej Uprawy Roli i Roślin na Uniwersytecie Wrocławskim. W 1946 został dziekanem Wydziału Rolniczego, a w 1951 prorektorem ds. nauki nowo powstałej Wyższej Szkole Rolniczej. Wybitny naukowiec i dobry człowiek – tak wspominali go współpracownicy i uczniowie.

Prof. Świętochowski. W pracy wymagający. Po pracy dobry

30.08.2021

Profesor Bolesław Świętochowski – stworzył szkołę naukową, w której wykształcił blisko 40 doktorów, tu po wojnie był organizatorem Katedry Ogólnej Uprawy Roli i Roślin na Uniwersytecie Wrocławskim. W 1946 został dziekanem Wydziału Rolniczego, a w 1951 prorektorem ds. nauki nowo powstałej Wyższej Szkole Rolniczej. Wybitny naukowiec i dobry człowiek – tak wspominali go współpracownicy i uczniowie.

Miejsce wykopalisk

Wrocławscy antropolodzy badają zanikłą wieś w Czechach

25.08.2021

Dwieście grobów, w tym z okresu średniowiecza, oraz cenne zabytki odkryli nasi naukowcy w czasie tegorocznych wykopalisk w czeskich Libkovicach. Studenci i doktoranci UPWr mają okazję być częścią badań wyjątkowej wsi, którą za kilka lat zniszczy kopalnia węgla brunatnego.

Dr Marta Czaplicka: – Nie boję się trudnych pytań

23.08.2021

Na studia rolnicze trafiła przypadkiem, marzyła bowiem o oceanografii. Szybko się jednak na nich odnalazła, a jej pasją stało się winogrodnictwo. Dziś dr Marta Czaplicka swoją wiedzę przekazuje innym. – Lubię zajęcia ze studentami, ich ciekawość, odwagę i kreatywność – mówi nauczycielka.

Na UPWr stworzą strategię ochrony krajobrazu

19.08.2021

Naukowcy z UPWr i TUD w Dreźnie we współpracy z samorządami i państwowymi instytucjami opracują wzorcową koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem kulturowym – modelem badawczym jest zespół ogrodowo-krajobrazowy w Książu. Projekt potrwa do 2023 roku.

konsultacja dietetyczna

Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka

18.08.2021

Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.

dr Katarzyna Kornicka-Garbowska w laboratorium

Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska – Nasze badania to przyszłość medycyny

17.08.2021

Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska prowadzi badania w zakresie medycyny regeneracyjnej. Sukcesy naukowe zaczęła odnosić już jako studentka. Dzisiaj pracuje w Katedrze Biologii Eksperymentalnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu i jest członkinią Wiodącego Zespołu Badawczego.

Co studiować na UPWr: biologia, biologia człowieka czy zootechnika?

16.08.2021

Biologia, biologia człowieka i zootechnika to trzy różne kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które nie tylko pozwalają zdobyć wiedzę z jednej z najciekawszych dziedzin nauki, ale też ciekawy zawód.

studentka badająca rośliny w szklarni

Studia dla miłośników zieleni: ogrodnictwo i medycyna roślin

13.08.2021

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia dla osób, które pasjonują się roślinami. Czy to ich aranżacją w ogrodzie, czy pielęgnacją. Na kierunkach ogrodnictwo i medycyna roślin absolwenci zdobędą kompleksową wiedzę z szerokiej gamy przedmiotów, począwszy od biologii i chemii aż po ekonomię.

Globalne ocieplenie – co je łączy ze studiami na UPWr?

11.08.2021

Inżynieria i gospodarka wodna, odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami, a może budownictwo? Te kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pozwalają nie tylko zdobyć ciekawy zawód, ale też zmierzyć się z problemami, z jakimi zmaga się cała ludzkość w dobie kryzysu klimatycznego.

Studia dla ciekawych: biotechnologia stosowana roślin i bioinformatyka

10.08.2021

Bioinformatyka i biotechnologia stosowana roślin to kierunki adresowane dla dociekliwych i ambitnych. Technologia i informatyka, które są tu podstawą, łączy to, że wykorzystywane są tu do badania świata przyrodniczego.

Guillaume Domain w laboratorium

Współpraca międzynarodowa: belgijski doktorant doskonali swoją pracę na UPWr

10.08.2021

Dzięki międzynarodowej współpracy z prof. Wojciechem Niżańskim w ramach projektu NAWA, doktorant Guillaume Domain, na co dzień studiujący na Uniwersytecie w Gandawie, przyjechał do Wrocławia, by na UPWr przyspieszyć prace badawcze nad doktoratem dotyczącym ulepszenia metod zamrażania plemników psów.

Adam Pałęcki

Student UPWr Adam Pałęcki: – Staram się być głosem studentów

09.08.2021

Student geodezji i kartografii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, Adam Pałęcki jest aktywnie zaangażowany w życie społeczne uczelni. Stara się reprezentować studentów w ważnych dla nich sprawach, m.in zasiadając w radzie programowej i senacie.

Czy rolnictwo może być nowoczesne? Tak, po studiach na UPWr

05.08.2021

Rolnictwo to dzisiaj jedna z najważniejszych gałęzi gospodarki europejskiej, istotna nie tylko ze względu na liczbę ludzi zatrudnionych w tym sektorze, ale również z powodu zmian klimatycznych i rosnącej liczby ludności. Dlatego na rynku pracy poszukiwani są fachowcy, którzy wiedzą, czym jest nowoczesne rolnictwo i jak sprostać wyzwaniom, jakie przed nim stoją.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg