wybierz kategorie wiadomości
Przed nami Święto sera i wina
18.09.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zaprasza na wspólne obchody kolejnej edycji Święta sera i wina – po raz pierwszy dwudniowe. 23 i 24 września w Centrum Edukacyjno-Rozwojowym na wrocławskich Pawłowicach czekać będzie mnóstwo atrakcji.
Naukowcy UPWr rozwijają u najmłodszych pasję do nauki na Uniwersytecie Dzieci
18.09.2023
Na wydarzeniu Fundacji Uniwersytet Dzieci, które odbyło się 16 września, dr Anna Żołnierczyk została wyróżniona Nagrodą Uniwersytetu Dzieci, a prof. Wojciech Niżański przeprowadził wykład otwarty na temat tego, jak pomóc w ratowaniu ginących gatunków zwierząt za pomocą technik in vitro.
XXVI Dolnośląski Festiwal Nauki
15.09.2023
Nauka Porusza – to hasło tegorocznego Dolnośląskiego Festiwalu Nauki. Jak co roku program imprezy jest bogaty i atrakcyjny, a naukowcy UPWr mają w tym spory udział. Fascynująca podróż do świata owadów oraz wirusów, bakterii i grzybów, odkrywanie tajemnic pszczelego ula, czy wykład o tym, jakie rośliny sprzyjają miłości, to tylko niewielka część naszych propozycji dla Dolnoślązaków.
Narodowe Czytanie „Nad Niemnem” w Złotówku
11.09.2023
Słońce, las, śpiew ptaków... W tak pięknych okolicznościach przyrody nad stawami w Ośrodku Badań Środowiska Leśnego w Złotówku czytano „Nad Niemnem” Elizy Orzeszkowej.
Staff week w ramach projektu INTERACT na Uniwersytecie Przyrodniczym
05.09.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu gości w tym tygodniu ponad trzydziestu naukowców i przedstawicieli dziesięciu ukraińskich uniwersytetów w ramach projektu INTERACT.
Eksperci UPWr radzą: Dlaczego warto robić przetwory?
30.08.2023
Domowe przetwory od kilku lat wróciły do łask. To nie tylko modny trend, ale też dobry sposób na wzbogacenie zimą codziennej diety w cenne składniki odżywcze i witaminy. Jak je przygotować radzi profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.
Eksperci UPWr: Zadbajmy, by dzieci jadły zdrowo w domu i w szkole
24.08.2023
Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr o tym, co dziecko powinno jeść na śniadanie, by wspomóc pracę mózgu i koncentrację, jak przygotować uczniom idealny lunch-box i dlaczego z diety należy wyeliminować słodzone napoje, a zwłaszcza energetyki.
Eksperci UPWr: Suszyć, marynować, mrozić? Jak zbierać i przetwarzać grzyby
21.08.2023
Przed nami szczyt sezonu grzybowego. Na jesienny wysyp czekają miłośnicy borowików, podgrzybków, maślaków i kurek. Dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa UPWr podpowiada, jak zbierać grzyby i która z metod ich przetwarzania jest najlepsza.
Eksperci UPWr: Niebezpieczne odpady płoną, duszą i trują!
08.08.2023
Skuteczne metody utylizacji odpadów niebezpiecznych są bardzo drogie, co prowadzi do nielegalnych praktyk, takich jak „przypadkowe samozapłony”. W efekcie takiego pożaru ilość składowanych odpadów zmniejsza się bowiem o nawet 90 proc., a ryzyko kary jest niewielkie, bo ciężko wskazać sprawcę – mówi dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
WAZZA „Ciepła”, czyli wspólna inicjatywa miasta i wrocławskich uczelni
04.08.2023
Studenci i naukowcy trzech wrocławskich uczelni projektują ogród społeczny dla seniorów. Wszystko dzięki finansom płynącym z miasta.
Badaczka UPWr odkryła nowy gatunek grzyba
03.08.2023
Colletotrichum acericola – to pierwszy gatunek grzyba odkryty we Wrocławiu. Znaleziony przypadkiem i bardzo ciekawy, m.in. ze względu na żywiciela, na którym został odnaleziony. – To klon jesionolistny, obcy i inwazyjny gatunek drzewa, który „uciekł z hodowli” i zagraża naszemu lokalnemu środowisku – mówi dr Katarzyna Patejuk z Zakładu Fitopatologii i Mykologii.
Kiedy kości zdradzają swoje tajemnice
01.08.2023
Letnie warsztaty antropologiczno-archeologiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to zajęcie dla cierpliwych, dociekliwych i uważnych. Uczestnicy badali szczątki znajdujące się w czterech urnach z cmentarzyska ciałopalnego ludności bałtyjskiej zamieszkującej Pojezierze Mrągowskie.
Prof. Lech: – Nauka jest jak rozwiązywanie łamigłówek
26.07.2023
Nowo mianowany profesor Krzysztof Lech mówi o swoich mentorach, sensie uprawiania nauki, o tym, co w tej nauce otwiera drzwi, ale też o swoim sentymencie do... buraka ćwikłowego i wymaganiach wobec studentów.
Naukowcy z UPWr wzięli udział w szkole letniej projektu SEASONED w Hiszpanii
20.07.2023
Dziesięcioro młodych naukowców z UPWr wzięło udział w szkole letniej projektu SEASONED zorganizowanej przez Uniwersytet Miguela Hernandeza de Elche w Orihueli (UMH), koordynowanego przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Przez pięć dni poznawali tajniki analizy sensorycznej, zwiedzali laboratoria i lokalne targowiska oraz dyskutowali z przedstawicielami czołowych hiszpańskich producentów żywności.
Eksperci UPWr: sałatki, koktajle i zupy - to dieta na upały
18.07.2023
Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o tym, co jeść i pić w upalne dni, czego unikać oraz czym się nawadniać. – W okresie upałów trzeba dużo pić i co ważne pić bardzo często, małymi porcjami, podczas całego dnia. Unikać powinniśmy natomiast produktów smażonych, fast food i potraw ostro przyprawionych, a jeśli sięgamy po lody, to po sorbety – mówi dietetyczka.
Dwa granty z NCN dla UPWr
18.07.2023
Ponad 2,5 mln zł dla Uniwersytetu Przyrodniczego zdobyli dr Tomasz Janek i prof. Sebastian Opaliński w konkursie Narodowego Centrum Nauki Opus 24.
Agata Skubisz dba o to, by na uczelni było zielono
17.07.2023
Na korytarzach między budynkami Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt od kilku lat przybywa zieleni. Za te piękne rośliny odpowiedzialna jest Agata Skubisz, której największą pasją są kwiaty.
Baza AZON-u powiększyła się o ponad 10 tysięcy zasobów
14.07.2023
W projekcie Atlas Zasobów Otwartej Nauki 2.0. (AZON 2.0.) UPWr udostępnił do wspólnej bazy ponad 10 tysięcy zasobów naukowych. W obu edycjach udostępniliśmy łącznie już ponad 18 tysięcy materiałów.
Miniatura 7 na badanie mszaków
11.07.2023
Dr Sylwia Wierzcholska z Zakładu Biologii Roślin zdobyła grant – 45 516 zł – w konkursie Miniatura 7 na projekt badawczy „Jak forofity kształtują różnorodność zależnej flory epifitycznej w górskich lasach gospodarczych?”.
UPWr po raz pierwszy gospodarzem programu BIP w ramach EU GREEN
10.07.2023
W ramach działań EU GREEN UPWr zorganizował kurs Blended Intensive Programme (BIP SOIL) dotyczący ochrony gleby i zarządzania glebami zdegradowanymi i przemysłowymi. Za nami pierwsza, stacjonarna część.
Zielone pojęcie, czyli co słychać w podcastach UPWr
07.07.2023
Podcasty nagrywane z badaczami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w cyklu „Mamy zielone pojęcie” poruszają różne tematy: suszę, zdrowe żywienie, behawior zwierząt, znaczenie owadów (również w kuchni), ale też stawiają pytania o granice nauki. Kolejna edycja ruszy wraz z początkiem roku akademickiego.