wybierz kategorie wiadomości
Gość UPWr, Luigi Petito: – Zielona infrastruktura to nie trend, a konieczność
11.04.2023
Luigi Petito, założyciel Business Solutions Europa, pracujący na co dzień z World Green Infrastructure Network, opowiada o istotności zielonej infrastruktury i pracy Unii Europejskiej nad dyrektywami wprowadzającymi w życie jej rozbudowę. Na UPWr był gościem konferencji „Zazielenianie dachów polskich miast".
Życzenia wielkanocne
07.04.2023
By nadzieja, jaką niosą ze sobą Święta Wielkanocne, nie opuszczała nas przez cały rok.
Wielkanoc w duchu zero waste? Doceniajmy jedzenie bardziej i marnujmy mniej
05.04.2023
Święta Wielkanocne kojarzą się z bogato zastawionym stołem i licznymi potrawami. Choć pielęgnowanie tradycji i symboli świąt jest ważne, warto zwrócić uwagę na ilość żywności, jaką przygotowujemy. Prof. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka w przeddzień Świąt Wielkanocnych opowiada o tym, co tradycyjnie znajduje się na świątecznym stole i czy przypadkiem nie jest tego za dużo.
Jak pokazać katastrofę na rzece?
03.04.2023
Laboratorium wodne, „black light” i nocne modelowanie rozprzestrzeniania się zanieczyszczeń w Odrze – w Światowy Dzień Wody na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zwrócono uwagę na konieczność intensyfikacji działań, które pozwolą rozwiązać kryzys związany z wodą i ściekami.
Zielone dachy to przyszłość nowoczesnych i zrównoważonych miast
31.03.2023
O zielonych dachach, zaletach tego ekologicznego oraz praktycznego rozwiązania, dobrych praktykach z Wrocławia i ekoprojektach pracowników i studentów UPWr rozmawiamy z dr Martą Weber–Siwirską z Katedry Architektury Krajobrazu, prezesem Polskiego Stowarzyszenia „Dachy Zielone” i współorganizatorką konferencji „Zazielenianie dachów polskich miast”.
Dzień Otwarty na Kampusie Biskupin
30.03.2023
Pierwszy z dwóch Dni Otwartych na UPWr z hukiem przywrócił tradycyjne, uczelniane dni otwarte. Teraz czas na drugą edycję – tym razem na Kampusie Biskupin, która odbędzie się 13 kwietnia.
Szkolimy doradców rolników
20.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako jedyny w Polsce uruchomił podyplomowe studia dla doradców rolniczych – zamawiane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 45 słuchaczy z całego kraju poznaje przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym w wymiarze prawnym, organizacyjnym i praktycznym.
Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia
17.03.2023
Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Dni Otwarte UPWr. Witajcie na uczelni!
09.03.2023
Niemal trzydzieści stanowisk kół naukowych i organizacji studenckich, pięć wykładów, trzy pokazy interaktywne i gra terenowa. Za nami pierwszy z dwóch Dni Otwartych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Było zabawnie, ciekawie i naukowo.
Równość na UPWr
08.03.2023
Prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu do spraw umiędzynarodowienia o planie równości na UPWr, jego realizacji i szansach jakie daje w tym aspekcie EU GREEN: – Wciąż barierą dla kobiet jest uczestnictwo w gremiach decyzyjnych. Konsorcjum przyjęło plan pracy nad parytetem.
Współpraca UPWr i KWP: wsparcie wiedzą, badania i pomoc w śledztwach
03.03.2023
Wsparcie wiedzą Laboratorium Kryminalistycznego, prowadzenie badań i analiz niezbędnych w postępowaniach prowadzonych przez policję, możliwość praktyk dla studentów oraz szkoleń dla funkcjonariuszy – m.in. takie działania umożliwi podpisane w piątek, 3 marca porozumienie pomiędzy uczelnią, a Komendantem Wojewódzkim Policji we Wrocławiu.
Budżet Partycypacyjny UPWr: znamy zwycięskie projekty
01.03.2023
Bee-therapy garden. Apiterapia i wypoczynek na kampusie Biskupin” oraz „Strefa work & chillout” – to zwycięskie projekty drugiej edycji Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Pierwszy z nich to inicjatywa pracownicza, drugi – studencka. W głosowaniu wzięło udział 1285 osób. To 17 proc. więcej niż w pierwszej edycji tej obywatelskiej inicjatywy.
Nagrody NOT dla UPWr
01.03.2023
Ten projekt został zrealizowany w ramach programu BIOSTRATEG. Innowacyjna suszarnia zbudowana w ramach konsorcjum, którego liderem był Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, zdobyła właśnie pierwszą nagrodę Naczelnej Organizacji Technicznej – oddziału wrocławskiego. Dyplomem NOT wyróżnił Studenckie Koło Naukowe Geodetów przy Instytucie Geodezji i Geoinformatyki UPWr.
Dzień otwarty w rytmie TikToka
27.02.2023
Dzień Otwarty na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to okazja nie tylko do poznania uczelni od podszewki, ale przede wszystkim przekonania się, że warto tu studiować.
Rok z wojną. Jak wspieramy Ukrainę
24.02.2023
Dzisiaj każdy mówi, że ta wojna wisiała w powietrzu, a jednak ranek 24 lutego 2022 roku dla Ukraińców i zaraz potem Polaków okazał się wstrząsem. I wielką próbą w obliczu nowych wyzwań. Tym wyzwaniom sprostała też społeczność Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zaangażowana w pomoc ukraińskim uchodźcom i to w różnych wymiarach.
Prof. Melnyk: – My walczymy o życie
24.02.2023
Prof. Oleg Melnyk z Narodowego Uniwersytetu Przyrodniczego i Nauk o Środowisku Ukrainy, specjalista z zakresu anatomii i profesor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o współpracy z polskimi naukowcami, znaczeniu anatomii i własnej drodze do nauki.
Budżet Partycypacyjny UPWr: zagłosuj i zmień kampus Biskupin
20.02.2023
Ogród „Bee-therapy”, zakup lodówki do foodsharingu czy stworzenie w bibliotece strefy przeznaczonej do nauki i odpoczynku – to tylko część projektów zgłoszonych do Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Trzy z nich to inicjatywa pracownicza, dwa – studencka. Do wtorku, 28 lutego można zagłosować na ten najciekawszy, najlepszy, ulubiony.
Prof. Sośnica: – Kopernik zmienił perspektywę patrzenia na wszechświat
16.02.2023
Prof. Krzysztof Sośnica na Dzień Nauki Polskiej obchodzony w rocznicę urodzin Mikołaja Kopernika o znaczeniu przełomu kopernikańskiego, poszukiwaniu piękna w nauce, misjach kosmicznych i udziale naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w budowie bazy na Księżycu. Rok 2023 w związku z 550. rocznicą urodzin astronoma został ogłoszony Rokiem Kopernika.
Najgorsza jest bezsilność – trzęsienie ziemi w Turcji oczami studentek z Erasmusa
14.02.2023
6 lutego na pograniczu Turcji i Syrii nastąpiło najsilniejsze od niemal 100 lat trzęsienie ziemi w tym regionie. Drgania zarejestrował nawet grawimetr Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr – były 400 000 razy silniejsze niż czułość urządzenia. Turczynki Yanki Çam, Selin Çakmak i Seran Sayan mówią o tym, jak można pomóc ich rodakom.
Prof. Gliszczyńska: – Chemia jest kluczem do poznania żywych organizmów
09.02.2023
Nowo mianowana prof. Anna Gliszczyńska o tym, co wiemy dzięki chemikom, co to jest chemia żywności, do czego można wykorzystać fosfolipidy i co kryje się pod terminem „biokataliza”.
Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?
07.02.2023
Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.