wybierz kategorie wiadomości
Studencki Program Stypendialny – laureat i dwa wyróżnienia na UPWr
19.11.2021
Troje doktorantów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ma powody do świętowania. W Studenckim Programie Stypendialnym, za wybitne osiągnięcia w swoich dziedzinach nauki, laureatem nagrodzonym stypendium został Dariusz Strugarek, a Daria Marczak i Michał Dudek otrzymali wyróżnienia.
Eksperci UPWr: Czy krokodyl i bóbr płaczą, a ryba i koń to najzdrowsze zwierzęta?
18.11.2021
Pracowity jak mrówka, krokodyle łzy czy zdrów jak ryba to znane określenia, ale nie zawsze oczywistym jest skąd się wzięły. Czy osły są naprawdę uparte, a bobry często płaczą? Prof. Grzegorz Zaleśny naukowo wyjaśnia etymologię wyrażeń nawiązujących do zwierząt i sprawdza czy powiedzenia te są faktem czy mitem.
Prof. Hadaś zrewolucjonizuje meteorologię GNSS
18.11.2021
Właśnie wrócił ze stażu w Stuttgarcie i zdobył blisko 750 tysięcy złotych z Narodowego Centrum Nauki na projekt zatytułowany „Symultaniczna estymacja troposfery techniką Precyzyjnego Pozycjonowania Punktu”. Prof. Tomasz Hadaś będzie go realizował we współpracy z prof. Thomasem Hobigerem z Instytutu Nawigacji na Uniwersytecie w Stuttgarcie.
Mamy Wrocławskie Magnolie: za badania nad rowerem miejskim i torowiskami
10.11.2021
Magdalena Michałkowska i Mateusz Szołdra zdobyli wyróżnienia w tegorocznym konkursie Wrocławska Magnolia na najlepsze prace magisterskie prezentujące pomysły na badania możliwe do wykorzystania w biznesie. Absolwenci kierunku geodezja i kartografia pracują. Magda w firmie geodezyjnej, Mateusz – projektowej.
Naukowcy z UPWr wśród 30 Kreatywnych Wrocławia
08.11.2021
Profesor Ewa Burszta-Adamiak, kierownik Zakładu Infrastruktury i Techniki Sanitarnej Instytutu Inżynierii Środowiska, liderka Wiodącego Zespołu Badawczego WCE Woda – Klimat – Środowisko i Andrzej Białowiec, kierownik Katedry Biogospodarki Stosowanej i lider WZB Waloryzacji Odpadów i Biomasy (WBVG) znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia.
Studentka Hanna Matula z nagrodą im. Eugeniusza Pietrasika
04.11.2021
Podczas Gali Sportu Akademickiego, studentka technologii żywności i żywienia człowieka i prezeska Klubu AZS Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, została wyróżniona nagrodą im. Eugeniusza Pietrasika za działania na rzecz promocji rozwoju sportu w środowisku akademickim oraz upowszechniania kultury fizycznej.
Szkoła Doktorska UPWr: ratowanie ginących gatunków i wpływ wieku na rozrodczość
03.11.2021
Prof. Wojciech Niżański, przewodniczący Rady Dyscypliny Naukowej Weterynaria: – Do Szkoły Doktorskiej szukamy kandydatów najlepszych, ale też i sami, jako promotorzy „wystawiamy” się jak w sklepie. Bo młodzi ludzie są mądrzy, idą tam, gdzie znajdą dobre tematy, świetne laboratorium i projekty. I jeszcze lepszego promotora i kopromotora z zagranicznego ośrodka naukowego.
Prof. Miążek członkiem Komisji ds. GMM/GMO
22.10.2021
Prof. Arkadiusz Miążek, kierownik Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, został powołany do Komisji ds. GMM/GMO przy Ministerstwie Środowiska.
Szkoła Doktorska UPWr dostała 2 mln zł z programu STER
19.10.2021
NAWA – Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej, przyznała finansowanie w ramach programu STER na umiędzynarodowienie szkół doktorskich. W gronie 16 placówek, na trzecim miejscu, jest też Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, którego Szkoła Doktorska dostanie 2 miliony 97 125 złotych.
Dr Paweł Migdał: – Nie lubię oceniać
18.10.2021
O historii swojego zamiłowania do pszczół, najlepszych aspektach dydaktyki i budowaniu dla studentów przestrzeni do nauki, wolnej od oceny, opowiada dr Paweł Migdał – ekspert Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w dziedzinie pszczelarstwa.
Szkoła Doktorska UPWr – okno na świat
15.10.2021
Szkoła Doktorska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – integralnie związana z Wiodącymi Zespołami Badawczymi, których liderzy i członkowie są promotorami doktoratów powstających w Szkole i tworzą wraz z przedstawicielem doktorantów Radę SD. Po dwóch latach istnienia SD i jej doktoranci są w trakcie ewaluacji.
Szkoła Doktorska UPWr: prof. Marycz i medycyna translacyjna
13.10.2021
Prof. Krzysztof Marycz. Lider Wiodącego Zespołu Badawczego Marycz-LAB i promotor w Szkole Doktorskiej. Stawia wysokie wymagania, zarówno sobie, jak i swoim doktorantom, ale może właśnie dlatego na brak kandydatów – z zagranicy – narzekać nie może.
UPWr: kuźnia kadr dla wrocławskiego zoo
13.10.2021
Nie wyobrażają sobie innego miejsca pracy. Zoo to całe ich życie, pasja i powołanie. Realizują je, bo mają wiedzę i umiejętności zdobyte na studiach na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Nasi rządzą? Oczywiście! UPWr właśnie podpisuje umowę o współpracy z wrocławskim ogrodem zoologicznym.
Profesor Carbonell Barrachina: – UPWr jest pełen moich przyjaciół
06.10.2021
Profesor Ángel Antonio Carbonell Barrachina, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o chemii, alchemii, znaczeniu współpracy międzynarodowej i o tym, dlaczego pokochał Wrocław.
Prof. Jan Oszmiański – Zakuć, zdać, zapomnieć? Zapomnij
17.09.2021
Profesor Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Jan Oszmiański, kończy w tym roku swoją wieloletnią przygodę z dydaktyką. Co w swojej pracy lubił najbardziej, co było dla niego ważne i czego będzie mu brakowało?
Ponad 1,1 mln złotych dla naukowców UPWr z programu SONATINA 5
09.09.2021
Projekt dr. Piotra Biniarza z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr dotyczący biotechnologicznego rozkładu mikroplastików zdobył dofinansowanie z programu SONATINA 5.
UPWr z dofinansowaniem z programu SPINAKER
02.09.2021
Projekt „Doskonałość w naukach klinicznych – projekt podniesienia kompetencji klinicznych studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej” zdobył prawie pół miliona złotych dofinansowania z programu SPINAKER.
Dr Marta Czaplicka: – Nie boję się trudnych pytań
23.08.2021
Na studia rolnicze trafiła przypadkiem, marzyła bowiem o oceanografii. Szybko się jednak na nich odnalazła, a jej pasją stało się winogrodnictwo. Dziś dr Marta Czaplicka swoją wiedzę przekazuje innym. – Lubię zajęcia ze studentami, ich ciekawość, odwagę i kreatywność – mówi nauczycielka.
Eksperci UPWr: Jak usunąć kleszcza u psa?
20.08.2021
O tym jak prawidłowo i bezpiecznie wyciągnąć kleszcza, które gatunki są dla naszych pupili najgroźniejsze i jakimi narzędziami najlepiej się ich pozbyć, opowiada dr Jarosław Pacoń, naukowiec z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów na UPWr.
Na UPWr stworzą strategię ochrony krajobrazu
19.08.2021
Naukowcy z UPWr i TUD w Dreźnie we współpracy z samorządami i państwowymi instytucjami opracują wzorcową koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem kulturowym – modelem badawczym jest zespół ogrodowo-krajobrazowy w Książu. Projekt potrwa do 2023 roku.
Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka
18.08.2021
Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.