eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości
zbieranie cytryn

Food Technology – nowy kierunek na UPWr

02.08.2021

Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.

UPWr w CWTS Leiden Ranking 2021

28.07.2021

Po raz kolejny Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu znalazł się w gronie największych i najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Uzyskaliśmy wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych, a w jednej z kategorii byliśmy najlepszą uczelnią w Polsce.

Zdzisław Koczarski, nauczyciel łaciny na UPWr

Zdzisław Koczarski – Zależy mi na tym, by ludzie polubili łacinę

26.07.2021

O pasji do łaciny rozpoczętej przez Asteriksa i Obeliksa, o tym, że źle wymawiamy jeden z najsłynniejszych cytatów świata oraz o powodach, dla których ten starożytny język wciąż jest tak ważny, opowiada Zdzisław Koczarski – lektor języka łacińskiego na UPWr

kot podczas badania weterynaryjnego

Interdyscyplinarność w naukach weterynaryjnych - przepis na sukces

19.07.2021

Weterynaria, podobnie jak medycyna, rozwija się dziś w ekspresowym tempie. Niegdyś skupiająca się na podstawowym leczeniu zwierząt, dziś dziedzina ta oferuje wąskie specjalizacje. A w jakim kierunku zmierza? Interdyscyplinarności i współpracy.

Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia

12.07.2021

Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.

Młodzi naukowcy z UPWr ze stypendiami START 2021

07.07.2021

Dr Joanna Kowalska, dr Sabina Lachowicz-Wiśniewska i Radosław Zajdel, przed którym obrona doktoratu, zostali stypendystami Fundacji na rzecz Nauki Polskiej START 2021.

Węch i mikrobiom, czyli Sonata 16 i dwa granty na UPWr

02.07.2021

Jak pachną ludzie lub zwierzęta z zakażeniem wirusowym i czy można do ich diagnozowania wykorzystać psy? Jakie związki wzbogacające żywność wpływają korzystnie na mikrobiom jelitowy człowieka? Odpowiedzi na te pytania szukać będą dr Anna Matczuk i dr Sabina Lachowicz, których projekty zdobyły finansowanie w ramach programu Sonata 16 NCN.

Ponad 1,5 mln zł dla młodych naukowców UPWr

01.07.2021

Minister edukacji i nauki przyznał stypendia wybitnym młodym naukowcom, wśród których znalazło się aż ośmioro badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Preludium BIS 2 – dwa granty dla UPWr

30.06.2021

Ponad milion z programu Preludium BIS 2 NCN dostało dwoje naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak oraz prof. Andrzej Białowiec, liderzy dwóch Wiodących Zespołów Badawczych.

Dr Grzegorz Dejneka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Dr Grzegorz Dejneka: – Weterynaria to sztuka leczenia zwierząt

28.06.2021

Czy jestem dobrym nauczycielem? Odpowiem jak Bruce Lee zapytany, czy jest dobrym karateką. Jeśli powiem, że tak, pomyślą, że się chwalę. A jeśli powiem, że nie, pomyślą, że kłamca ze mnie – mówi dr Grzegorz Dejneka z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich.

Opus 20 – granty dla naukowców z UPWr

24.06.2021

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w programie OPUS 20 Narodowego Centrum Nauki zdobyli prawie trzy miliony złotych na swoje badania. To dr Piotr Stępień, dr inż. Jarosław Waroszewski i prof. Robert Kupczyński.

Naukowy dream team: Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz

21.06.2021

Znają się od liceum. Razem skończyli studia na technologii żywności i żywienia. Teraz pracują w jednym zespole jako doktoranci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności pod okiem prof. Anety Wojdyło. Wspólnie wyjeżdżają na staże zagraniczne, gdzie poznają nowe metody badawcze i uczą się pracować w międzynarodowym środowisku.

woda lecąca z kranu

Eksperci UPWr: Czy we Wrocławiu można pić kranówkę?

11.06.2021

Woda kranowa – przez jednych pita bez obaw, przez innych unikana. Na pytania skąd się bierze przekonanie, że woda kranowa jest niezdrowa, czy faktycznie możemy ją pić i czy kamień w wodzie jest dla człowieka niebezpieczny, odpowiada prof. Agnieszka Nawirska-Olszańska.

Arkadiusz Szkudlarek w pracy

Arkadiusz Szkudlarek: – Dzielę czas między karierę zawodową i naukową

09.06.2021

O pasji do swoich projektów i pracy zawodowej, chęci ciągłego kształcenia się, a także o jednym z najważniejszych momentów w życiu opowiada Arkadiusz Szkudlarek, który na UPWr realizuje doktorat wdrożeniowy.

Animacje o dyscyplinach: zootechnika i rybactwo

02.06.2021

Siódma animacja z cyklu „Wiemy jak", poświęcona dyscyplinie zootechnika i rybactwo, przedstawia najważniejsze zagadnienia związane z dobrostanem zwierząt i bioróżnorodnością, nad którymi pracują naukowcy UPWr.

prof. Daniel Garlikowski

Prof. Garlikowski: – Od studentów wymagam uczciwości, pracy i mówienia prawdy

31.05.2021

Profesor Daniel Garlikowski z Katedry Budownictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu o tym, jak wyglądają dziś relacje ze studentami, co zawsze stara się im przekazać i jaka – według niego – jest nauka w czasach pandemii.

Pożegnaliśmy profesora Bieszczada

25.05.2021

Skromny, ale wymagający. Pracowity, oczekiwał tego samego od swoich studentów. I nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę jego losy. Pożegnaliśmy profesora Stanisława Bieszczada, współautora jednego z pierwszych w Polsce akademickich podręczników z ekologii.

Dr Stegenta-Dąbrowska: – Nauka jest dla mnie wszystkim

23.05.2021

Ze śmiechem przyznaje, że kiedy tylko wstanie, już myśli o zajęciach, badaniach i laboratorium. Właśnie zajęła 5. miejsce w konkursie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju – na 307. projektów! Dostanie prawie milion na badania nad zwiększeniem efektywności procesu kompostowania przy użyciu biowęgli. Dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej zaledwie trzy lata temu obroniła doktorat.

Tadeusz Konopiński – profesor z Panienki

10.05.2021

Wielkopolanin z krwi i kości, urodzony konspirator, który działał w podziemiu wtedy, kiedy Polski nie było na mapie świata i podczas dwóch światowych wojen, wreszcie twórca wrocławskiej zootechniki. Profesor Tadeusz Konopiński – jedna z legendarnych postaci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

UPWr w European University Association

07.05.2021

Europejskie Stowarzyszenie Uniwersytetów – EUA – obchodzi w tym roku 20-lecie swojego istnienia. I właśnie przyjęło do swojego grona nowych członków. To uczelnie z Chorwacji, Włoch i Francji oraz z Polski – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

kichająca kobieta siedząca obok psa

Eksperci UPWr: Czy istnieją psy dla alergików?

07.05.2021

Powszechnie panuje przekonanie, że psy posiadające włosy zamiast sierści są bardziej hipoalergiczne i lepiej nadają się na kompanów dla osób cierpiących na alergię. Okazuje się jednak, że badania dotyczące ras hipoalergicznych są niejednoznaczne.

  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 30

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png