wybierz kategorie wiadomości
Dziekanat – wczoraj i dziś
01.03.2022
Wiele osób, słysząc słowo dziekanat widzi oczami wyobraźni kilometrowe kolejki i naburmuszonych pracowników. 50 lat temu może i tak bywało, ale te krzywdzące stereotypy, które się utarły, już dawno nie są aktualne. Beata Małyska-Strzała, Monika Sentorek, Karolina Sendor, Alina Szczepaniak i Agnieszka Siedlecka-Baniak z dziekanatu Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt mówią o tym, jak jest dziś.
Prof. Rohm: – Nauka to pasja, w której nie ma przerw
23.02.2022
Nowo mianowany profesor Witold Rohm o współpracy i otwartości w nauce, o pewności co do jakości własnej pracy i wiedzy, ale też naukowych wyborach, mistrzach, pasji i odwadze, również do popełniania błędów.
EU-GREEN – UPWr, zrównoważony rozwój i Europejska Sieć Uniwersytetów
22.02.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z ośmioma europejskimi uczelniami stara się o wejście do Europejskiej Sieci Uniwersytetów. Wniosek do Komisji Europejskiej składać będzie koordynator konsorcjum – Universidad de Extremadura z Hiszpanii.
Organizacja zajęć w semestrze letnim
22.02.2022
Do 27 marca zajęcia ogólnouczelniane i wykłady nadal prowadzone będą w trybie zdalnym. O przedmiotach kierunkowych decydują dziekani. Od 28 marca wszystkie zajęcia będą odbywały się w formie stacjonarnej w siedzibie uczelni.
Europejski projekt badań gleby pod kierunkiem prof. Webera
17.02.2022
Do pierwszego zewnętrznego konkursu The European Joint Programme „EJP SOIL – Towards climate-smart sustainable management of agricultural soils” zgłoszono blisko 80 projektów. Najwyżej, z 11 wybranych, oceniono „SOMPACS – soil management effects on Soil Organic Matter Properties And Carbon Sequestration”, którego liderem jest prof. Jerzy Weber z Instytutu Nauk o Glebie, Żywienia Roślin i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Weterynaria na UPWr z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia
14.02.2022
PKA studia na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej oceniała – pozytywnie – w 2021 roku. I przyznała WMW Certyfikat Doskonałości Kształcenia. Następna ocena programowa odbędzie się w roku akademickim 2026/2027.
City&Co, czyli jak stworzyć miasto przyjazne seniorom
14.02.2022
Konsorcjum z udziałem naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu będzie realizować jeden z projektów nagrodzonych w międzynarodowym konkursie ENUTC: ERA-NET Urban Transformation Capacities. Na 152 wnioski finansowanie zdobyło tylko 16.
Organizacja zajęć do 13 marca
14.02.2022
Zajęcia ogólnouczelniane i wykłady nadal prowadzone będą w trybie zdalnym. O przedmiotach kierunkowych decydują dziekani.
Główna nagroda w konkursie Student-Wynalazca dla doktorantki UPWr
10.02.2022
Agnieszka Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr wraz z opiekunami naukowymi – prof. Edytą Kostrzewą-Susłow, dr Tomaszem Janeczko i dr Moniką Dymarską, zdobyła główną nagrodę w XII edycji konkursu Student-Wynalazca. Została doceniona za cykl 38 wynalazków dotyczących nowych glikozydów flawonoidowych o potencjalnej aktywności przeciwdrobnoustrojowej. Nagrodą jest udział w Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie.
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ze stypendium Bekkera
09.02.2022
Wśród 176 stypendystów, którzy dostaną grant z programu im. Mieczysława Bekkera z NAWA, znajduje się sześcioro naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Studentki weterynarii z międzynarodowym stypendium
08.02.2022
Julia Pietrasina, Maria Noszczyk, Marta Marcinek i Michaela Sukenikova z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu znalazły się w gronie stypendystów 2021 Veterinary Student Scholarship Program organizowanego przez MSD Animal Health and the Federation of Veterinarians of Europe.
Naukowcy z UPWr z nagrodą za innowacje w rolnictwie
07.02.2022
Zespół pod kierownictwem prof. Andrzeja Gawła z nagrodą ministra rolnictwa „w zakresie wdrażania postępu w rolnictwie”. Naukowcy z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej opracowali innowacyjną metodę wylęgu piskląt w warunkach troskliwego lęgu.
Grzyby z UPWr już w kosmosie. Jeśli przetrwają, na orbitę polecą większe organizmy
02.02.2022
Pierwszy polski bio-nanosatelita już jest w kosmosie. 28 stycznia firma SatRevolution poinformowała, że o godz. 10:24 nawiązano z nim łączność. Naukowcy z UPWr wysłali w kosmos powszechnie występujące na Ziemi grzyby gatunku Fusarium culmorum. Będą sprawdzać, jak poradzą sobie przy braku grawitacji.
Ponad 146 tysięcy złotych na okulistykę dziecięcą
31.01.2022
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu po raz piąty zebrał się Studencki Sztab WOŚP. Hasło przewodnie tegorocznego grania to piąty finał na 5! Czy się udało? Kwota zebrana podczas 30 Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy mówi sama za siebie.
Wyłoniono najlepsze prace z dziedziny badań kosmicznych
27.01.2022
Rozstrzygnięto konkurs na Nagrodę Prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej za najlepszą pracę dyplomową z dziedziny badań kosmicznych. Spośród 31 zgłoszonych prac, dwie zwycięskie powstały na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr zdobywcą nagrody Interstudent 2022
26.01.2022
Chathura Perera zdobył nagrodę Interstudent 2022 w XII edycji konkursu organizowanego przez Fundację Edukacyjną Perspektywy.
Hodowlany karp będzie zdrowszy
25.01.2022
„Bioinformatyczne modelowanie wpływu suplementacji probiotycznej na mikrobiom stawów hodowlanych i układu pokarmowego karpia” – to temat projektu badawczego, na który finansowanie w konkursie Opus zdobyła prof. Joanna Szyda.
Współpraca nie zna granic – Beethoven 4 na UPWr
20.01.2022
Do czwartej edycji konkursu Beethoven Classic wpłynęło aż 67 wniosków – jedynie 15 z nich zakwalifikowało się do finansowania. Wśród niewielkiej liczby badaczy, których wnioski zostały pozytywnie rozpatrzone znajduje się dr Iga Solecka, naukowczyni z Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Prof. Marycz: – To krok do powstania szczepionki przeciwko osteoporozie
10.01.2022
Prof. Krzysztof Marycz: – Ta technologia może zrewolucjonizować nasze podejście do leczenia osteoporozy. Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wraz z zespołem, wykorzystując technologię mRNA, zamierza odwrócić proces resorpcji kości. Jego projekt zdobył najwyższe finansowanie w konkursie Tango 5 Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Z dwunastu zgłoszonych do oceny, wybrano zaledwie cztery.
Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr
05.01.2022
Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.
Potrzeba nam przełomu
03.01.2022
Rozmowa z prof. Jarosławem Bosym, rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.