wybierz kategorie wiadomości
ECOpiknik, OdraNa i Juwenalia, czyli studenci przejmują Wrocław!
15.05.2023
Jak co roku, maj stoi pod znakiem imprez i wydarzeń organizowanych przez studentów. Na UPWr startujemy 18 maja z ECOpiknikiem, 22 maja PWr szykuje piknik OdraNa, a 24-25.05 ruszają Juwenalia pod hasłem #WrocławRazem.
XXVII Międzynarodowa Konferencja SKN-ów na UPWr
12.05.2023
Postery, referaty, networking i imprezy plenerowe – 11 i 12 maja na UPWr odbywa się 27. Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych.
W przyjaznej atmosferze studenci efektywniej się uczą
11.05.2023
Pośród wykładowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności studenci najwyżej ocenili Adama Głowackiego. Docenili jego sposób przekazywania wiedzy i to, jaką potrafi stworzyć atmosferę na zajęciach.
Na UPWr trwa rekrutacja! Zarejestruj się jeszcze przed wynikami matury
28.04.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje 26 kierunków studiów dla wszystkich, którzy swoją przyszłość chcą związać ze środowiskiem, żywnością, zwierzętami czy inżynierią.
Dydaktyka jest ich drugą naturą
26.04.2023
Studenci zdecydowali. W anonimowych ankietach kolejny raz wskazali swoich ulubionych dydaktyków. Z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt są to zeszłoroczny laureat Arkadiusz Dziech i prof. Jacek Szczurowski.
UPWr ponownie współpracuje z Europejską Agencją Kosmiczną
25.04.2023
Europejska Agencja Kosmiczna razem z Instytutem Geodezji i Geoinformatyki i Instytutem Inżynierii Środowiska UPWr zorganizują szkolenie z zakresu teledetekcji środowiska, hydrologii i zjawisk niebezpiecznych związanych z wodą.
Studenci UPWr nagrodzeni za najlepsze prace dyplomowe
21.04.2023
Wśród laureatów ogólnopolskiego konkursu na najlepsze prace dyplomowe obronione na kierunku geodezja i kartografia, organizowanego przez Stowarzyszenie Geodetów Polskich oraz Główny Urząd Geodezji i Kartografii znalazło się aż troje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Jeszcze prostsza obsługa książkomatu
19.04.2023
Biblioteczny książkomat, który działa podobnie do paczkomatu, zyskał nową funkcję – można go obsługiwać za pomocą aplikacji My Library i generowanych w niej kodów QR.
Absolutorium Wydziału Medycyny Weterynaryjnej – galeria
17.04.2023
Po 3 latach przerwy spowodowanej pandemią absolwenci weterynarii spotkali się na uroczystym absolutorium, podczas którego odebrali pamiątkowe dyplomy.
Dzień Otwarty Kampusu Biskupin
14.04.2023
Powtórka z rozrywki, czyli drugi Dzień Otwarty UPWr! Ponownie można było zobaczyć, jak tworzone są lody molekularne i jak wykonać resuscytację krążeniowo-oddechową u psów, a także posłuchać kilku wykładów naukowych. Nie odbyło się jednak bez nowości!
Studenci UPWr ze Stypendium Ministra Edukacji i Nauki
12.04.2023
Dwoje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Emilia Biczel i Mateusz Jajczyk, zostało wyróżnionych Stypendium Ministra Edukacji i Nauki za wybitne osiągnięcia naukowe.
„Nauka w Praktyce", czyli podcast SKN OrgChem
12.04.2023
Studenckie Koło Naukowe OrgChem wzięło sobie za punkt honoru promocję nauki (i naukowców) i rusza z podcastem „Nauka w Praktyce”. Goście Oktawii Korcz, Macieja Szwechłowicza, Jakuba Szczyrbaka i Bartosza Szponda opowiadają o biotechnologii i nie tylko.
Gość UPWr, Luigi Petito: – Zielona infrastruktura to nie trend, a konieczność
11.04.2023
Luigi Petito, założyciel Business Solutions Europa, pracujący na co dzień z World Green Infrastructure Network, opowiada o istotności zielonej infrastruktury i pracy Unii Europejskiej nad dyrektywami wprowadzającymi w życie jej rozbudowę. Na UPWr był gościem konferencji „Zazielenianie dachów polskich miast".
Życzenia wielkanocne
07.04.2023
By nadzieja, jaką niosą ze sobą Święta Wielkanocne, nie opuszczała nas przez cały rok.
Wielkanoc w duchu zero waste? Doceniajmy jedzenie bardziej i marnujmy mniej
05.04.2023
Święta Wielkanocne kojarzą się z bogato zastawionym stołem i licznymi potrawami. Choć pielęgnowanie tradycji i symboli świąt jest ważne, warto zwrócić uwagę na ilość żywności, jaką przygotowujemy. Prof. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka w przeddzień Świąt Wielkanocnych opowiada o tym, co tradycyjnie znajduje się na świątecznym stole i czy przypadkiem nie jest tego za dużo.
Studentka UPWr laureatką programu BioLAB
03.04.2023
Natalia Romek została laureatką programu staży naukowych BioLAB prowadzonych w Stanach Zjednoczonych. W Oklahoma Medical Research Foundation pod okiem dr. Gary’ego Gorbskiego będzie badała komórki nowotworowe.
Jak pokazać katastrofę na rzece?
03.04.2023
Laboratorium wodne, „black light” i nocne modelowanie rozprzestrzeniania się zanieczyszczeń w Odrze – w Światowy Dzień Wody na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zwrócono uwagę na konieczność intensyfikacji działań, które pozwolą rozwiązać kryzys związany z wodą i ściekami.
Dzień Otwarty na Kampusie Biskupin
30.03.2023
Pierwszy z dwóch Dni Otwartych na UPWr z hukiem przywrócił tradycyjne, uczelniane dni otwarte. Teraz czas na drugą edycję – tym razem na Kampusie Biskupin, która odbędzie się 13 kwietnia.
Arborysta Maciej Motas: – Betonoza? Ten trend jest już za nami
23.03.2023
O istotności kontaktu z naturą, wpływie klimatu na kierunek rozwoju zawodu arborysty i o tym jakich cech wymaga ta praca opowiada inżynier architektury krajobrazu Maciej Motas, arborysta i absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Szkolimy doradców rolników
20.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako jedyny w Polsce uruchomił podyplomowe studia dla doradców rolniczych – zamawiane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 45 słuchaczy z całego kraju poznaje przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym w wymiarze prawnym, organizacyjnym i praktycznym.
Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia
17.03.2023
Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.