eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Prof. Obmińska-Mrukowicz: Zawsze mam czas dla studentów

22.11.2021

Prof. Bożena Obmińska-Mrukowicz, kierownik Katedry Farmakologii i Toksykologii, przez studentów uważana za jednego z najlepszych nauczycieli akademickich na Uniwersytecie Przyrodniczym: – Nie da się oddzielić dydaktyki od nauki. Dobry nauczyciel musi być też dobrym naukowcem, bo jego zadaniem jest przekazywanie wiedzy najnowszej i na najwyższym poziomie.

Studencki Program Stypendialny – laureat i dwa wyróżnienia na UPWr

19.11.2021

Troje doktorantów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ma powody do świętowania. W Studenckim Programie Stypendialnym, za wybitne osiągnięcia w swoich dziedzinach nauki, laureatem nagrodzonym stypendium został Dariusz Strugarek, a Daria Marczak i Michał Dudek otrzymali wyróżnienia.

Prof. Hadaś zrewolucjonizuje meteorologię GNSS

18.11.2021

Właśnie wrócił ze stażu w Stuttgarcie i zdobył blisko 750 tysięcy złotych z Narodowego Centrum Nauki na projekt zatytułowany „Symultaniczna estymacja troposfery techniką Precyzyjnego Pozycjonowania Punktu”. Prof. Tomasz Hadaś będzie go realizował we współpracy z prof. Thomasem Hobigerem z Instytutu Nawigacji na Uniwersytecie w Stuttgarcie.

Mamy Wrocławskie Magnolie: za badania nad rowerem miejskim i torowiskami

10.11.2021

Magdalena Michałkowska i Mateusz Szołdra zdobyli wyróżnienia w tegorocznym konkursie Wrocławska Magnolia na najlepsze prace magisterskie prezentujące pomysły na badania możliwe do wykorzystania w biznesie. Absolwenci kierunku geodezja i kartografia pracują. Magda w firmie geodezyjnej, Mateusz – projektowej.

Naukowcy z UPWr wśród 30 Kreatywnych Wrocławia

08.11.2021

Profesor Ewa Burszta-Adamiak, kierownik Zakładu Infrastruktury i Techniki Sanitarnej Instytutu Inżynierii Środowiska, liderka Wiodącego Zespołu Badawczego WCE Woda – Klimat – Środowisko i Andrzej Białowiec, kierownik Katedry Biogospodarki Stosowanej i lider WZB Waloryzacji Odpadów i Biomasy (WBVG) znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia.

Maria Wiórek na zawodach. Fot. Ewelina Orzeł

Absolwentka Maria Wiórek: – Wytrwałość popłaca

08.11.2021

Maria Wiórek, tegoroczna absolwentka medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu o łączeniu studiów z jeździectwem, sukcesie w zawodach i spokoju jaki przynosi jej ten sport.

Hanna matula odbiera nagrodę

Studentka Hanna Matula z nagrodą im. Eugeniusza Pietrasika

04.11.2021

Podczas Gali Sportu Akademickiego, studentka technologii żywności i żywienia człowieka i prezeska Klubu AZS Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, została wyróżniona nagrodą im. Eugeniusza Pietrasika za działania na rzecz promocji rozwoju sportu w środowisku akademickim oraz upowszechniania kultury fizycznej.

Prof. Miążek członkiem Komisji ds. GMM/GMO

22.10.2021

Prof. Arkadiusz Miążek, kierownik Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, został powołany do Komisji ds. GMM/GMO przy Ministerstwie Środowiska.

Szkoła Doktorska UPWr dostała 2 mln zł z programu STER

19.10.2021

NAWA – Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej, przyznała finansowanie w ramach programu STER na umiędzynarodowienie szkół doktorskich. W gronie 16 placówek, na trzecim miejscu, jest też Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, którego Szkoła Doktorska dostanie 2 miliony 97 125 złotych.

Dr Paweł Migdał: – Nie lubię oceniać

18.10.2021

O historii swojego zamiłowania do pszczół, najlepszych aspektach dydaktyki i budowaniu dla studentów przestrzeni do nauki, wolnej od oceny, opowiada dr Paweł Migdał – ekspert Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w dziedzinie pszczelarstwa.

UPWr: kuźnia kadr dla wrocławskiego zoo

13.10.2021

Nie wyobrażają sobie innego miejsca pracy. Zoo to całe ich życie, pasja i powołanie. Realizują je, bo mają wiedzę i umiejętności zdobyte na studiach na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Nasi rządzą? Oczywiście! UPWr właśnie podpisuje umowę o współpracy z wrocławskim ogrodem zoologicznym.

Absolwentka Krystyna Sulka: – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu się wyróżniał

08.10.2021

Krystyna Sulka od dziecka interesuje się przyrodą. Uwielbia zwierzęta, głównie ptaki i koty, więc wybór kierunku studiów– zootechniki, był oczywisty. W tym roku została absolwentką UPWr i od razu podjęła wymarzoną pracę – z drobiem.

Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Sok z aronii nagrodzony. Naukowiec UPWr odkrył jego właściwości lecznicze

21.09.2021

Sok z aronii może mieć ogromne znaczenie w okresie walki z pandemią COVID-19 – uznało jury konkursu „Lider Bezpieczeństwa Państwa” i nagrodziło jego producenta: firmę VIANAT z Podkarpacia. Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec od kilku lat współpracuje z nagrodzoną firmą.

Profesor Jan Oszmiański

Prof. Jan Oszmiański – Zakuć, zdać, zapomnieć? Zapomnij

17.09.2021

Profesor Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Jan Oszmiański, kończy w tym roku swoją wieloletnią przygodę z dydaktyką. Co w swojej pracy lubił najbardziej, co było dla niego ważne i czego będzie mu brakowało?

mikroplastiki są niezwykle niebezpieczne

Ponad 1,1 mln złotych dla naukowców UPWr z programu SONATINA 5

09.09.2021

Projekt dr. Piotra Biniarza z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr dotyczący biotechnologicznego rozkładu mikroplastików zdobył dofinansowanie z programu SONATINA 5.

Dr Marta Czaplicka: – Nie boję się trudnych pytań

23.08.2021

Na studia rolnicze trafiła przypadkiem, marzyła bowiem o oceanografii. Szybko się jednak na nich odnalazła, a jej pasją stało się winogrodnictwo. Dziś dr Marta Czaplicka swoją wiedzę przekazuje innym. – Lubię zajęcia ze studentami, ich ciekawość, odwagę i kreatywność – mówi nauczycielka.

konsultacja dietetyczna

Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka

18.08.2021

Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.

Co studiować na UPWr: biologia, biologia człowieka czy zootechnika?

16.08.2021

Biologia, biologia człowieka i zootechnika to trzy różne kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które nie tylko pozwalają zdobyć wiedzę z jednej z najciekawszych dziedzin nauki, ale też ciekawy zawód.

studentka badająca rośliny w szklarni

Studia dla miłośników zieleni: ogrodnictwo i medycyna roślin

13.08.2021

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia dla osób, które pasjonują się roślinami. Czy to ich aranżacją w ogrodzie, czy pielęgnacją. Na kierunkach ogrodnictwo i medycyna roślin absolwenci zdobędą kompleksową wiedzę z szerokiej gamy przedmiotów, począwszy od biologii i chemii aż po ekonomię.

Globalne ocieplenie – co je łączy ze studiami na UPWr?

11.08.2021

Inżynieria i gospodarka wodna, odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami, a może budownictwo? Te kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pozwalają nie tylko zdobyć ciekawy zawód, ale też zmierzyć się z problemami, z jakimi zmaga się cała ludzkość w dobie kryzysu klimatycznego.

Studia dla ciekawych: biotechnologia stosowana roślin i bioinformatyka

10.08.2021

Bioinformatyka i biotechnologia stosowana roślin to kierunki adresowane dla dociekliwych i ambitnych. Technologia i informatyka, które są tu podstawą, łączy to, że wykorzystywane są tu do badania świata przyrodniczego.

  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 25

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png