eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Eksperci UPWr: Jak zbierać i suszyć grzyby?

05.08.2022

W Polsce rośnie około 1400 rodzajów jadalnych grzybów, a do obrotu dopuszczonych jest 47. Jak je zbierać, suszyć i przyrządzać opowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa.

Eksperci UPWr: Nie schlebiaj mi – czyli jak karmić kaczki i inne ptaki wodne?

26.07.2022

Czy powinniśmy dokarmiać kaczki i łabędzie? A jeśli tak, to kiedy i czym jeśli naprawdę chcemy im pomóc, a nie zaszkodzić?

Eksperci UPWr: Susza i upały niebezpieczne dla ekosystemów leśnych

22.07.2022

Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o skutkach trwającej już kolejny rok suszy, a ostatnio również ekstremalnych upałów. To pożary, wysychające rzeki, słabe plony w rolnictwie. Niewiele mówi się jednak o skutkach suszy w ekosystemach leśnych. – A efekty posuchy w lasach to m.in. pogarszająca się różnorodność biologiczna, usychanie młodych drzew i obniżenie ich odporności na choroby i szkodniki – wylicza prof. Wojciech Pusz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Specjaliści od gastronomii z dyplomem

08.07.2022

Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.

W 81. rocznicę mordu profesorów lwowskich

04.07.2022

Wrocławskie środowisko naukowe jak co roku w rocznicę kaźni na Wzgórzach Wuleckich złożyło hołd zamordowanym tam 4 lipca profesorom i pracownikom lwowskich uczelni.

UPWr z projektem z programu Horizon-Widera

21.06.2022

Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.

Prof. Pusz: – Życie lasu jest fascynujące i chcemy o tym uczyć

24.05.2022

Ośrodek Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku zmienia priorytety. Już nie gospodarka łowiecka, a rozwinięcie nauk leśnych zarówno w dydaktyce, jak i nauce, będzie najważniejszym rozdziałem jego działalności. Takie cele stawia sobie nowy koordynator ośrodka prof. Wojciech Pusz.

Żegnamy prof. Irenę Górską

13.05.2022

Matka Wydziału – tak nazywano panią profesor Irenę Górską, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr w latach 1987-1993. Wymagała od siebie i od innych. W świat technologów żywności wniosła nowe spojrzenie badawcze, poszerzające perspektywę naukową.

Złoty Medal targów Polagra Premiery dla projektu UPWr!

29.04.2022

Innowacyjny system sterowania obiegiem wody na obiektach melioracyjnych INOMEL – rozwiązanie, które opracowali m.in. naukowcy Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji UPWr – otrzymał Złoty Medal targów Polagra Premiery w kategorii „Maszyny, urządzenia i usługi dla rolnictwa”.

Hydroenergia: czysta, tania, stabilna

21.04.2022

Polska wykorzystuje swój hydropotencjał zaledwie w 20 procentach. Wciąż nie doceniamy, jak ważnym źródłem energii może być woda – uważa prof. Robert Kasperek z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr. – Tymczasem zwiększenie udziału energetyki wodnej choćby o kilka procent to poprawa bezpieczeństwa energetycznego kraju.

Eksperci UPWr: Jak przystroić dom na wiosnę i Wielkanoc?

13.04.2022

Wiosną, po długiej zimie, przyroda budzi się do życia. Coraz cieplejsze dni sprawiają, że świat staje się pełen barw, zieleni, kwiatów – a te, które rosną wokół nas, można wykorzystać do stworzenia pięknych kompozycji. O tym, jakich roślin można użyć, opowiadają dr Marta Monder i dr Marta Czaplicka, a dr Ewa Podhajska mówi o nietypowych, wczesnowiosennych ozdobach, jakie wykonały jej studentki.

Naukowiec z UPWr powołany do Rady Gospodarki Przestrzennej RFN

11.04.2022

Dr Maciej Zathey z Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego został powołany przez ministrę mieszkalnictwa, rozwoju miast i budownictwa Republiki Federalnej Niemiec, Klarę Geywitz, do Rady Gospodarki Przestrzennej na 20. okres legislacyjny Bundestagu.

Żegnamy rektora Jerzego Kowalskiego

08.04.2022

Profesor Jerzy Kowalski, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu od 1990 do 1996 roku. Wymagający, ale też niebojący się trudnych i odważnych decyzji. Ci, którzy z nim współpracowali, mówią, że przeprowadził uczelnię przez czas przemian ustrojowych, wyznaczając kierunek, który twórczo rozwijany był przez kolejnych rektorów.

Zmarł rektor prof. Jerzy Kowalski

30.03.2022

Prof. Jerzy Kowalski, inżynier środowiska specjalizujący się w zakresie geologii i hydrogeologii inżynierskiej, ochrony i kształtowania środowiska wodnego oraz budownictwa ziemnego, rektor Akademii Rolniczej w latach 1990-1996, nie żyje. Zmarł po długiej i ciężkiej chorobie 30 marca.

Study in Poland 2022

29.03.2022

Tegoroczna konferencja „Studenci zagraniczni w Polsce 2022” miała dać odpowiedzi na pytania, jak powinno wyglądać umiędzynarodowienie polskich uczelni, zwłaszcza w kontekście doświadczenia pandemii. Dzisiaj jednak jednym z kluczowych wątków stała się wojna w Ukrainie i ponad 2 miliony uchodźców, którzy dotarli do Polski – wśród nich jest wielu studentów.

Prof. Korczyński: – Doktorat wdrożeniowy to sztuka partnerstwa

21.03.2022

Prof. Mariusz Korczyński, promotor doktoratu wdrożeniowego, realizowanego w Szkole Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, podkreśla, że podstawą współpracy doktoranta i naukowca jest partnerstwo obu stron.

EU-GREEN – UPWr, zrównoważony rozwój i Europejska Sieć Uniwersytetów

22.02.2022

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z ośmioma europejskimi uczelniami stara się o wejście do Europejskiej Sieci Uniwersytetów. Wniosek do Komisji Europejskiej składać będzie koordynator konsorcjum – Universidad de Extremadura z Hiszpanii.

Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr

05.01.2022

Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.

Biogaz, biometan, fotowoltaika i UPWr

21.12.2021

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest jednym z sygnatariuszy porozumień zainicjowanych przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska dotyczących rozwoju sektora biogazu i biometanu oraz fotowoltaiki. Uczelnię podczas uroczystości reprezentował prof. Andrzej Białowiec.

Antoni Gucwiński, doktor honoris causa UPWr, nie żyje

08.12.2021

Antoni Gucwiński, wieloletni dyrektor wrocławskiego ogrodu zoologicznego i doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zmarł w wieku 89 lat. Informację tę przekazał prezydent miasta Jacek Sutryk.

Żegnamy profesor Marię Goos

19.11.2021

Profesor Maria Goos, była dziekan na ówczesnym Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej i kierownik Katedry Entomologii Rolniczej, człowiek wielkiej serdeczności i życzliwości wobec innych, zmarła w wieku 91 lat. Pogrzeb odbędzie się 20 listopada we Wrocławiu.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png