wybierz kategorie wiadomości
SKN Antropologów „Juvenis” zbadało styl życia wrocławskich studentów
05.05.2021
Błażej Łukianowski, przedstawiciel Studenckiego Koła Naukowego Antropologów „Juvenis”, alarmuje: – Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że słaba wiedza na temat zdrowego stylu życia wpływa negatywnie na nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej.
Chathura Perera: Jestem entuzjastycznie nastawiony do zdobywania wiedzy
05.05.2021
Inwazje biologiczne to globalne zagrożenie dla różnorodności biologicznej, mające negatywny wpływ na wartość krajobrazu, funkcjonowanie ekosystemów, lokalną gospodarkę, a także ludzkie zdrowie.
Ostatnia chwila na rekrutację na UPWr
04.05.2021
14 lipca kończy się rekrutacja na studia I stopnia i jednolite studia magisterskie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Mamy nadzieję, że wybraliście już kierunek, na który chcecie się zapisać, ale dla niezdecydowanych mamy kilka rad jak wybrać studia.
Prof. Bujak z UPWr nowym dyrektorem COBORU
29.04.2021
Prof. Henryk Bujak z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa wygrał konkurs Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.
Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021
27.04.2021
Tylko do konkursu Interstudent 2021 wpłynęło 140 zgłoszeń. Kapituła konkursów na najlepszego studenta zagranicznego i Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021 – pod przewodnictwem prof. Arkadiusza Mężyka – wybrała zwycięzców. Gwiazdą Marketingu została Paulina Boroń-Kacperek, dyrektor Biura Rekrutacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Studenci zagraniczni w Polsce 2021
26.04.2021
Studenci zagraniczni w Polsce – według najnowszego raportu Najwyższej Izby Kontroli w roku akademickim 2019/2020 było ich ponad 77 tysięcy, a od roku 2016 umiędzynarodowienie wzrosło o 27,1%. Dzisiaj jednak kluczowe pytanie brzmi: jak na umiędzynarodowienie wpłynęła pandemia i związane z nią ograniczenia?
Szkoła Doktorska UPWr: prof. Szyda i analiza bioinformatyczna
20.04.2021
Prof. Joanna Szyda: – Szkoła Doktorska UPWr to szansa dla ambitnych i pracowitych. Analiza danych, big data, data mining to nowoczesne narzędzia, które pozwalają naukowcom zupełnie inaczej spojrzeć na zwierzęta i mikroorganizmy, które badają.
Historia ukryta w glebie
18.04.2021
Kiedyś nauczyciel i uczeń, dziś każdy z nich idzie własną naukową drogą – dr Jarosław Waroszewski i jego były magistrant Michał Dudek. Obaj związani są z Instytutem Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska UPWr. Naukowo zajmują się glebami, ale ich zainteresowania i metody badawcze są zupełnie odmienne.
Absolwentka UPWr Magdalena Doherty z brytyjskim statusem Advanced Practitioner
14.04.2021
Magdalena Doherty pasję do weterynarii i chirurgii ma odkąd pamięta. Od zawsze wiedziała kim chce zostać, spędzając już jako dziecko wolny czas na ratowaniu i pielęgnowaniu dzikich zwierząt.
Od ogrodu dla seniorów po badania wirusów – projekty kół naukowych UPWr
12.04.2021
Założenie ogrodu społecznego i badanie wpływu wirusów na komórki – to dwa projekty dofinansowane przez FAST, które udało się zrealizować kołom naukowym działającym na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Projekty realizowane były w trudnym czasie pandemii, ale oba udało się zamknąć z sukcesem.
Sukcesy prac studentów UPWr
08.04.2021
Wybitne prace licencjackie, inżynierskie i magisterskie studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostały docenione w dwóch oddzielnych konkursach na najlepsze prace dyplomowe, organizowane na poziomie ogólnopolskim i wojewódzkim.
Hassanali Mollashahi – Chcę ulepszać miasta
07.04.2021
Zieleń miejska pełni różnego rodzaju funkcje ekosystemowe dla człowieka i środowiska, a ja, jako młody badacz chcę dowiedzieć się, jak mogę ulepszać miasta i uczynić je bardziej inteligentnymi – mówi Hassanali Mollashahi, student Szkoły Doktorskiej UPWr.
Żegnamy prof. Zbigniewa Dudę
01.04.2021
Był perfekcjonistą i nowatorem. Egzamin u niego był jednym z najtrudniejszych w czasie całych studiów. Wśród studentów byli tacy, którzy się go bali, ale szanowali go wszyscy.
Odszedł dr Zbigniew Jurzyk
30.03.2021
Był świetnym wykładowcą, wymagającym, ale sprawiedliwym. Zawsze gotowy do pomocy, świetnie tłumaczył to, co w matematyce wydawało się trudne. Zmarł 16 marca, stając się kolejną ofiarą covidu.
Prof. Golonka – wiedza i łagodność
29.03.2021
Profesor Zygmunt Golonka. W notatce biograficznej można przeczytać, że był specjalistą w dziedzinie łąkarstwa, urodził się 2 sierpnia 1888 roku w Dąbrowie Tarnowskiej, a zmarł 14 kwietnia 1967 we Wrocławiu. W takiej notce nie ma miejsca o opowieść o człowieku wielkiej łagodności i serca.
Pracownia symulacyjnego doskonalenia klinicznego z nowymi fantomami
25.03.2021
Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr wzbogacił się o kolejne fantomy pozwalające studentom ćwiczyć procedury medyczne. W ten sposób uczelnia staje się liderem w kształceniu lekarzy z wykorzystaniem metod symulacyjnych.
Prof. Adam Figiel: Szkoła Doktorska UPWr czeka
24.03.2021
Nowoczesne rolnictwo wymaga dzisiaj specjalistycznej wiedzy z bardzo wielu obszarów nauki. Prof. Adam Figiel podkreśla: – Nasza szkoła doktorska czeka na naukowców, którzy mają świadomość wyzwań, z jakimi musi się mierzyć ludzkość.
Dzień Otwarty na UPWr – edycja on-line
22.03.2021
Już 25 marca odbędzie się Dzień Otwarty Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, podczas którego przyszli studenci będą mogli obejrzeć wiele ciekawych wykładów i zapoznać się z ofertą dydaktyczną UPWr.
Żegnamy profesora Borkowskiego
19.03.2021
Profesor Andrzej Borkowski, dyrektor Instytutu Geodezji i Geoinformatyki Uniwersytetu Przyrodniczego, zmarł 13 marca 2021 roku. Chorował ciężko od kilku lat, ale do końca najważniejsza była dla niego nauka i praca, której poświęcał swój czas i siły.
Klaudia Masztalerz: – Nie widzę siebie na zawsze zamkniętej w laboratorium
18.03.2021
Na początku były studia z odnawialnych źródeł energii, ale ciekawsze okazało się opracowywanie procesów pozyskiwania zdrowej żywności. Dla Klaudii Masztalerz, doktorantki w Instytucie Inżynierii Rolniczej najważniejsze jest, by nie dać się zamknąć z pomysłami w laboratorium. Chce przekuwać je w produkcję zdrowego i smacznego jedzenia. Chętnie czerpie z doświadczeń zagranicznych, ale swoją przyszłość widzi tylko w Polsce.
Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną
16.03.2021
Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.