wybierz kategorie wiadomości
Justyna Załuska: – Studiowanie? Lubię to!
08.03.2021
Jedna z najlepszych studentek na uczelni – najpierw biotechnologii stosowanej roślin, teraz rolnictwa na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym. W Samorządzie Studenckim UPWr odpowiada za jakość kształcenia i rozwój ankietyzacji. Bierze garściami wszystko, co dają jej studia, ale chce też być przydatna dla uczelni, z którą wiąże swoją przyszłość.
Stanisław Bac. Naukowiec i żołnierz
01.03.2021
Agrometeorolog, meliorant, nauczyciel wielu pokoleń studentów i uczniów. Do Wrocławia przyjechał w 1946 roku. Jego dorobek doceniła uczelnia, z którą był związany, przyznając mu tytuł doktora honoris causa ówczesnej Wyższej Szkoły Rolniczej, dzisiejszego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Komitet Polityki Naukowej o innowacyjności
24.02.2021
Komitet Polityki Naukowej przygotował rekomendacje mające na celu niwelowanie barier i problemów we współpracy jednostek naukowych i przedsiębiorstw w procesach innowacyjności w gospodarce krajowej. Jak mówi przewodnicząca KPN prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor UPWr ds. współpracy z gospodarką, opracowany dokument zostanie opublikowany w najbliższym czasie.
Prof. Sowiński: – Nauczanie to nieustanne wyzwania
22.02.2021
Z uczelnią związany od 38 lat, nazywa ją swoim drugim domem. O postępie w dydaktyce, nauczaniu w dobie pandemii i zagranicznych wzorcach – w cyklu „Mistrzowie dydaktyki” na 70-lecie UPWr – rozmawiamy z prof. Józefem Sowińskim.
Dr Joanna Rosenberger: – Ptaki też lubią się bawić
14.02.2021
O misji ratowania głuszców, badaniach na krukach zerkających w lusterka i informacjach zapisanych w skorupach ptasich jaj opowiada dr Joanna Rosenberger z Instytutu Hodowli Zwierząt. To pierwszy wywiad z cyklu „Naukowa siła UPWr”, który przybliży sylwetki młodych, zdolnych naukowców naszej uczelni.
Studentka weterynarii stypendystką MSD Animal Health & FVE 2020
08.02.2021
Spośród 117 kandydatów z całego świata do programu stypendialnego MSD Animal Health &FVE 2020 wybrano 36 studentów. Wśród nich jest Marta Kawicka z trzeciego roku weterynarii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, której mentorką jest prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak.
Od nich się zaczęło: Stanisław Tołpa
01.02.2021
Był najwybitniejszym uczniem pierwszego rektora Uniwersytetu i Politechniki Wrocławskiej, powstałych w 1945 roku i jednym z twórców wrocławskiej szkoły torfoznawczej. Profesor Stanisław Tołpa w 1952 roku objął stery nowo powołanej Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu.
Wiodące Zespoły Dydaktyczne i ich liderki
28.01.2021
Pięć Wiodących Zespołów Dydaktycznych to pięć liderek, prodziekanek z każdego z wydziałów, które pracują nad nową koncepcją, reorganizacją i rozwojem dydaktyki – na potrzeby i na korzyść studentów.
Zaczynamy rok jubileuszowy
25.01.2021
Rok 2021 to rok jubileuszu 70-lecia istnienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – To jak będziemy świętować tę rocznicę, w znacznej mierze zależy od sytuacji wynikającej z pandemii, ale jesteśmy dobrej myśli – mówi prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr i zapowiada obchody na maj, podczas Dni Przyrodników, oraz na październik.
Specjaliści z UPWr w Komisji ds. Specjalizacji Lekarzy Weterynarii
03.12.2020
Czterech specjalistów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało powołanych do Komisji do Spraw Specjalizacji Lekarzy Weterynarii. Profesorowie Paweł Chorbiński, Zdzisław Kiełbowicz, Krzysztof Kubiak i Jan Twardoń przez najbliższe 4 lata będą mieć realny wpływ na jakość podyplomowego kształcenia weterynarzy w Polsce.
Zajęcia tylko zdalnie do końca semestru zimowego 2020/2021
10.11.2020
W związku ze stale pogarszającą się sytuacją epidemiczną prowadzenie zajęć na terenie uczelni zostaje wstrzymane do 1 lutego 2021 roku – do końca semestru zajęcia będą realizowane zdalnie.
Najnowsze podręczniki i skrypty UPWr
19.10.2020
Wśród najnowszych publikacji Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu jest m.in. trzytomowy podręcznik „Uprawa roślin” pod redakcją prof. Andrzeja Koteckiego, który do współpracy zaprosił 42 najwybitniejszych specjalistów z kraju. Naukowcy z UPWr publikują też w Państwowym Wydawnictwie Naukowym.
Głód i żywność – dwie strony jednego medalu
16.10.2020
Światowy Dzień Żywności obchodzony 16 października ma przypominać nie tylko decydentom, że ludzkość przez wieki borykała się z klęską głodu. Czy pokojowy Nobel przyznany Światowemu Programowi Żywności ONZ świadczy o tym, że poradziliśmy sobie z tym wyzwaniem?
Po pierwsze dydaktyka
09.10.2020
W kadencji 2020–2024 zadaniem dziekanów jest przede wszystkim wzmocnienie dydaktyki na wydziałach. Jakie jeszcze mają plany na najbliższe cztery lata?
Zajęcia zdalnie do 30 października
09.10.2020
Prowadzenie zajęć w siedzibie UPWr zostaje wstrzymane do 30 października 2020 r. Wszystkie zajęcia będą realizowane zdalnie.
Innowacyjna dydaktyka na UPWr
04.09.2020
Kształcenie studentów uczelni badawczej oznacza podnoszenie kompetencji badawczych, kształtowanie umiejętności krytycznego myślenia, pracy zespołowej, czy kreowania innowacyjnych rozwiązań. Co zrobiono w tym kierunku w mijającej kadencji?
UPWr: dydaktyka on-line
24.07.2020
Narzędzia do zdalnego kształcenia do niedawna były jednymi z możliwych do wykorzystania w dydaktyce. Pandemia i lockdown pokazały, że w nowoczesnym kształceniu są nie tylko możliwe, ale i konieczne.
Edukacja on-line zdała egzamin
07.04.2020
E-learning w wyjątkowej sytuacji poszerzył spektrum narzędzi dydaktycznych. I studenci, i wykładowcy chwalą.
Biogospodarka: wyzwania i możliwości
03.03.2020
Agata Foks, radca ministra nauki ds. spraw europejskich w obszarze rolnictwa, zmian klimatu, bioróżnorodności oraz biogospodarki o możliwościach, jakie daje polskiej nauce i gospodarce udział w Bio-Based Industries Consortium.
Zielona Dolina szansą dla hodowców bydła
25.02.2020
Na Dolnym Śląsku działa 5700 gospodarstw rolnych, ale hodowcy i specjaliści nie kryją, że to region, w którym pogłowie bydła mlecznego i mięsnego jest najmniejsze w kraju. Czy program Zielona Dolina to zmieni?
IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina
25.11.2019
Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.