IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina
Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.
Przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – dr Tomasz Pilawka z Instytutu Nauk Ekonomicznych oraz dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa, podpisali w centrali Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Warszawie umowę na dofinansowanie projektu badawczego IQ Grape.
Projekt „Innowacyjna technologia wytwarzania i rozlewu wina gronowego oraz sposób organizacji produkcji, jako czynniki podniesienia jakości produktów winiarskich wytworzonych lokalnie” obejmuje pięć zadań badawczych, stanowiących podstawę do poprawy jakości i rozpoznawalności dolnośląskiego wina. Łączny koszt projektu wyniesie 4,7 miliona złotych. Dr Tomasz Pilawka i dr Marta Czaplicka wspólnie opracowali zadania badawcze zmierzające do poprawy jakości wina oraz organizacji pracy winiarza. W ramach zadań projektu powstanie mobilna linia do rozlewu wina oraz centrum analiz win ogrodniczych, które wesprze nie tylko badania, ale również ułatwi pracę winogrodnikom z regionu. Naukowcy z Katedry Ogrodnictwa przyglądać się będą agrotechnice uprawy winorośli i uprawianym odmianom, by wspólnie stworzyć kodeks dobrych praktyk w uprawie winnej latorośli. Pracownicy Instytutu Nauk Ekonomicznych wraz z dr. hab. Janem Kazakiem z Katedry Gospodarki Przestrzennej pracować będą na utworzeniem krótkiego łańcucha dostaw w zakresie wina i produktów około winiarskich, jak również nad promocją dolnośląskiej marki wina.
Na etapie oceny projektu recenzenci podkreślili jego multidyscyplinarny charakter i kompleksowe podejście do rozwiązania problemów rozwijającego się w regionie rynku wina. Taka forma projektu możliwa była dzięki połączeniu sił naukowców z różnych dziedzin i dyscyplin, co szczególnie premiowane jest na etapie oceny złożonych projektów badawczych.
Projekt powstał przy udziale konsorcjum, do którego zgłosiło się, poza Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, 17 konsorcjantów. To winiarze z regionu Dolnego Śląska i Opolszczyzny, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych. Fundusze na realizację projektu pozyskano ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, Działanie 16 – Współpraca.
mc, tp