wybierz kategorie wiadomości
Doktorant UPWr z sercem do psich serc
29.12.2022
Justyn Gach, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, pod okiem prof. Agnieszki Noszczyk-Nowak prowadzi badania dotyczące najczęściej występującej choroby serca u psów, czyli choroby zwyrodnieniowej zastawki mitralnej, prowadzącej do niewydolności lewokomorowej serca.
Czas na zmianę systemu ocen badań
28.12.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przystąpił do Koalicji, która ma zreformować system oceny badań, naukowców i jednostek naukowych. To inicjatywa Komisji Europejskiej, ale zaangażowanych w nią jest już blisko 400 podmiotów z ponad 40 krajów z całego świata.
Eksperci UPWr: za 30 lat stracimy świerkowe choinki
19.12.2022
Za 3-4 dekady z Polski może zniknąć świerk pospolity. Popularnemu drzewu, z którego robimy świąteczne choinki, zagraża rosnąca temperatura oraz brak wody. We Wrocławiu w ciągu 20 lat średnia temperatura wzrosła z ponad 8 do prawie 10 stopni Celsjusza. Odpowiada za to gwałtownie zmieniający się klimat – przyznaje prof. Przemysław Bąbelewski, dendrolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Tyjemy najszybciej na świecie? Problemy żywieniowe Polaków
19.12.2022
W najnowszym podcaście dr Jacek Łyczko i doktorantka Michaela Godyla-Jabłoński opowiadają o otyłości w Polsce, o tym czym różni się apetyt od głodu, z jakimi problemami żywieniowymi borykają się Polacy, a także o tym co jest kluczem do właściwego odżywiania.
Biotechnologia na UPWr i kannabinoidy – co je łączy?
12.12.2022
Sylwia Ciałek i dr Radosław Gniłka – absolwenci biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – opowiadają o swojej pracy z firmie Healthcann, jednej z nielicznych i zarazem najlepszych firm w branży konopnej w Europie.
Geodezja na UPWr. Studia dla ciekawych i ambitnych
09.12.2022
Teledetekcja – najprostszy opis wyjaśnia, że to wykonywane za pomocą specjalistycznych czujników badania zdalne, a więc przeprowadzane z samolotów, przestrzeni kosmicznej lub z powierzchni ziemi. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – 13 grudnia – będzie można poznać tajemnice teledetekcji. I wybrać studia magisterskie z nowej specjalności. Uwaga: nie trzeba być geodetą i kartografem.
W stronę uczelni badawczej dzięki Wiodącym Zespołom Badawczym
08.12.2022
Działalność Wiodących Zespołów Badawczych to między innymi ponad 1300 publikacji naukowych i ponad 100 projektów, na które uzyskano niemal 100 milionów złotych dofinansowania.
Naukowcy dla bioróżnorodności
06.12.2022
Rektorzy europejskich uczelni przyrodniczych zrzeszonych w ICA (Association for European Life Science Universities) w tym roku przyjęli stanowisko dotyczące upowszechnienia wiedzy na temat znaczenia bioróżnorodności. Wśród sygnatariuszy jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Unia Europejska już dwa lata temu przyjęła strategię działań w tym obszarze.
Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia
05.12.2022
W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.
Projekty badawcze z Miniatury 6
01.12.2022
Dr Magdalena Domańska, dr Karolina Rak, dr Magdalena Rychlicka, dr Paulina Śliwka, dr Agata Wojciechowicz-Budzisz i prof. Grzegorz Zaleśny zdobyli finansowanie na projekty badawcze w konkursie Narodowego Centrum Nauki Miniatura 6.
Prof. Zaleśny i taksonomia
01.12.2022
Prof. Grzegorz Zaleśny z Instytutu Biologii Środowiskowej UPWr dostał finansowanie na projekt zatytułowany „Taksonomia następnej generacji” – nowe narzędzie w badaniach nad funkcjonowaniem układów pasożyt-żywiciel na przykładzie przywr z rodzaju Cotylurus (Diplostomoidea: Strigeidae)”.
Dr Wojciechowicz-Budzisz i komosa ryżowa
01.12.2022
Dr Agata Wojciechowicz-Budzisz przez najbliższy rok będzie realizowała projekt zatytułowany „Charakterystyka zakwasów piekarskich przygotowanych na bazie pseudozbóż z udziałem słodów specjalnych” – tym pseudozbożem, z którego będzie otrzymywać zakwasy będące bazą do wypieku pieczywa, będzie komosa ryżowa, inaczej quinoa: biała, czerwona i czarna.
Dr Śliwka i bakteriofagi w weterynarii
01.12.2022
Dr Paulina Śliwka z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w swoich badaniach zajmie się bakteriofagami, które mogą być zastosowane w leczeniu biegunek u zwierząt towarzyszących – psów i kotów – wywołanych chorobotwórczymi bakteriami beztlenowymi Clostridioides difficile oraz Clostridium perfringens.
Dr Rychlicka: – Szukam sposobu na skuteczniejsze suplementy
01.12.2022
Dr Magdalena Rychlicka z z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności chce otrzymać preparat kwasu ferulowego w formie nanoemulsji, dzięki czemu będzie on mógł znaleźć zastosowanie jako suplement w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory i cukrzyca.
Dr Rak: – Mleko owsiane z przyprawami to ukłon w stronę tradycji
01.12.2022
Opracowanie receptur prozdrowotnych napojów na bazie mleka owsianego z dodatkiem mieszanek przypraw – tym w swoim projekcie badawczym zajmie się dr Karolina Rak z Katedry Żywienia Człowieka.
Dr Domańska zbada ścieki
01.12.2022
Dr Magdalena Domańska z Instytutu Inżynierii Środowiska w konkursie Miniatura 6 realizować będzie projekt badawczy zatytułowany „Ścieki oczyszczone jako źródło informacji o mikroorganizmach biorących udział w przemianach związków azotu”.
Mamy trzech LIDER-ów! Sukces naukowców UPWr w konkursie NCBiR
30.11.2022
Projekty dr Karoliny Bierowiec, dr Agaty Mikołajczyk-Martinez oraz prof. Tomasza Hadasia zwyciężyły w XIII edycji konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu LIDER. Naukowcy UPWr otrzymają na swoje badania blisko 4,5 mln złotych.
„Robokrowa” – nowoczesny robot, który symuluje choroby
25.11.2022
Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, jako jedyni w Polsce, uczą się badania rektalnego zwierząt za pomocą ramienia haptycznego. To nowoczesny symulator, dzięki któremu przyszli lekarze weterynarii „diagnozują” najczęściej spotykane patologie w obrębie przewodu pokarmowego koni i krów na długo przed pierwszym kontaktem z żywym zwierzęciem.
Alan Gasiński: – W Szkole Doktorskiej UPWr znalazłem swoje miejsce
24.11.2022
Alan Gasiński w Szkole Doktorskiej pracuje nad słodowaniem nasion roślin strączkowych – otrzymywany w ten sposób nowy surowiec cechuje się m.in. większą zawartością białka. Jego promotorka prof. Joanna Kawa-Rygielska przyznaje, że Alan do SD dostał się za drugim podejściem, ale dzisiaj wyróżnia go kreatywność i samodzielność.
Biopolepszacz glebowy – eko pomysł SKN Gleboznawstwa i Ochrony Środowiska
22.11.2022
Statystyki pokazują, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. Studenci i naukowcy z UPWr postanowili zagospodarować część tych odpadów i stworzyć z nich biopolepszacz glebowy. Co na nim wyrośnie, przekonamy się już wkrótce. Przed budynkiem C-2 rozpoczęły się nasadzenia krzewów, traw, bylin i roślin cebulowych.
Czy rośliny lecznicze to przyszłość medycyny?
17.11.2022
Prof. Mehdi Rahimmalek – irański botanik i fitochemik, wraz z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zbada właściwości lecznicze irańskich gatunków roślin Lamiaceae i Apiaceae w ramach programu wymian naukowych NAWA.